UiT-rektor Anne Husebekk skal nå møte statsråd Iselin Nybø. Foto: David Jensen/UiT

Fikk beskjed av departementet om å holde seg unna Helgeland

Nord. UiT-rektor Anne Husebekk mener Kunnskapsdepartementet griper inn i autonomien deres.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter et besøk på Nesna i Helgeland i august har UiT-Norges arktiske universitet holdt seg unna Helgeland. I et intervju med Forskerforum forteller nå UiT-rektor Anne Husebekk hvorfor: De fikk rett og slett klar beskjed om det fra Kunnskapsdepartementet.

— Departementet har bedt UiT om ikke å engasjere seg mot Helgeland ut over det vi har i Mo i Rana. Jeg vil ikke kalle det en instruks, men en sterk anmodning, sier Husebekk til avisa.

Grunnen til at de reiste dit i august, etter nedleggingsvedtaket ved Nord universitet, var for å se på muligheten for å tilby etter- og videreutdanning. Til Forskerforum sier Husebekk at det er behov for slike utdanninger der, samtidig som hun understreker at de ikke planlegger å overta campuser som legges ned eller fag som flyttes.

Inngripen i autonomien

Husebekk legger ikke skjul på at hun ser beskjeden fra Kunnskapsdepartementet som en inngripen i autonomien deres.

— Ja, det oppfatter jeg, svarer hun på direkte spørsmål.

Hun utdyper det ikke, men Forskerforum referer et brev der Husebekk ber om et møte med forsknings- og høyre utdanningsminister Iselin Nybø for «å avklare hvilke muligheter UiT har for å drive utdanning i hele Nord-Norge og hvilken arbeidsdeling Kunnskapsdepartementet ser for seg i vår primærregion».

Det heter at de ikke frykter konkurransen fra institusjoner i sør som ser mot nord, men at «det i praksis blir lagt begrensninger på UiTs handlingsrom som ikke gjelder for institusjoner med hjemmeadresse utenfor landsdelen».

Svar fra departementet

På spørsmål fra Forskerforum om de kan bekrefte at UiT fikk beskjed om å ikke utvide aktiviteten på Helgeland, svarer politisk rådgiver Kjartan Almenning i departementet blant annet at «i tilknytning til diskusjonene rundt forslagene om nedlegging av studiesteder ved Nord universitet, ba departementet UiT om å ikke bidra til å tilspisse situasjonen ytterligere».

UiT-rektor Husebekk skal møte statsråd Nybø om saken i Oslo 29. oktober.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS