Martin Henriksen (Ap) på utdanningspolitisk konferanse på Nesna i slutten av august. Foto: Hans Petter Sørensen

Nybø sier nei til Aps ønske om at hun møter i Stortinget for å forklare seg om Nord-saken

Nord. Arbeiderpartiet ville at Iselin Nybø skulle komme ens ærend til Stortinget og forklare seg om Nord-saken. Statsråd Nybø selv mener det ikke er nødvendig.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Studiestedsstruktur ved Nord universitet våren 2019

Konstituert rektor, nå rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen presenterte sin rapport onsdag 24. april.

Rapporten foreslår at dagens ni studiesteder gjøres om til to campuser, tre studiesteder og to utdanningssteder med nett- eller samlingsbaserte tilbud.

Forslaget fra rektor Solheim Hansen om studiestedsstruktur ble behandlet første gang i Nord universitets styre 30. april. Rapporten er nå sendt på høring.

26. juni gjorde styret et vedtak. Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiested, mens Namsos ble skjermet.

I mai sendte SV-representanter inn et representantforslag til Stortinget.

30.september var det høring, og komiteen har frist til 5. november med å leve innstilling i saken. Debatten i Stortinget er planlagt 12. november.

Fredag 18. oktober har Iselin Nybø sendte svar på Arbeiderpartiets oppfordring til at hun bør møte i Stortinget og forklare seg om Nord-saken.

Les også: Arbeiderpartiet ber Nybø redegjøre for Nord-saken

Og Iselin Nybø svarer nei, og at hun ikke ser behov for å gi en egen redegjørelse til Stortinget nå.

Og det er på denne bakgrunn jeg ikke ser behov for å gi en egen redegjørelse til Stortinget nå.

Iselin Nybø

— Uaktuelt etter at Frp har avklart

Overfor Khrono forklarer Nybø hvorfor:

— Det er to ting. For det første viser Arbeiderpartiet til utspill fra Fremskrittspartiet der de uttaler seg om at saken bør til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Nå har Frp avklart dette og sagt at det er uaktuell å ta saken til kontrollkomiteen når, sier Nybø.

I tillegg sier Nybø:

— For det andre skal denne dokument8-saken fra SV nå behandles i Stortinget. Saken ligger hos komiteen som avgir innstilling 5. november og Stortinget skal behandle denne innstilling 12. november. Det er altså mange anledninger for Stortinget til å stille spørsmål rundt denne saken nå i høst. Og det er på denne bakgrunn jeg ikke ser behov for å gi en egen redegjørelse til Stortinget nå.

Se også: Svarbrevet fra Nybø

Arbeiderpartiet ikke fornøyd

Det er stortingsrepresentant Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet som har frontet denne saken for partiet. Han er ikke fornøyd med svaret fra Nybø.

— Vi mener at Frp har løftet en del sentrale problemstillinger som det hadde vært en stor fordel om ble avklart før Stortingets behandling av dok8 forslaget fra SV-representantene. Dette er spørsmål knyttet til mulige brudd på fusjonsplattform, forutsetninger i strukturprosess, samt spørsmål ved faktafeil i beslutningsrunnlaget. Dette er spørsmål Nybø ikke behøver å svare på i den andre behandlingen Stortinger har, sier Henriksen.

Henriksen legger til:

— Jeg vurderer derfor å sende skriftlig spørsmål til Nybø, så må hun ihvertfall svare Stortinget skriftlig, om ikke i en muntlig redegjørelse.

Dette er spørsmålet Henriksen vil stille:

«Statsråden har avvist å redegjøre for Stortinget om prosessen rundt nedleggelsen av studiested Nesna. FrPs leder i Utdanningskomiteen har uttalt at mange er i tvil om faktagrunnlaget bak beslutningen i Nord Universitets styre, at nedleggelsen kan være i strid med intensjonene bak strukturreformen, og at det kan være brudd med intensjonsavtalen. Deler statsrådens de bekymringene komitelederen i Stortingets Utdannings- og forskningskomite ytrer? »

Representanforslag fra SV

SV ønsker at Stortinget skal pålegge Nord universitet å reversere beslutningen om nedlegging av studiestedene Nesna og Sandnessjøen.

Mandag 30. september var det åpen høring i Stortingets utdannings- og forskningskomité om «desentralisert høyere utdanning» i forbindelse med et representantforslaget.

Utdanningskomiteen har frist til 5. november med å leve innstilling i saken. Debatten i Stortinget er planlagt 12. november.

Høyt på banen på Nesna-møte

På utdanningskonferansen på Nesna i slutten av august sa Frps Stortingsrepresentant fra Nordland, Hanne Dyveke Søttar, at hun mente saken om studiestedsstruktur ved Nord universitet hørte hjemme i komiteen hun selv sitter i på Stortinget, nemlig Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Hun sa også at rapporten fra Nord-styret ikke var verdt papiret den var skrevet på.

Roy Steffensen (Frp), leder i Utdanningskomiteen støttet opp under tanken, men etter et gruppemøte onsdag i forrige uke, trakk begge forslaget tilbake.

De mener nå at SVs forslag må ferdigbehandles før man eventuelt kan vurdere en behandling i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS