E-post

HVL-lektor til studenter om Smittestopp-app: «Mye farligere enn Covid-19-viruset»

I en e-post oppfordrer høgskolelektoren til å slette appen. Instituttledelsen mener noe helt annet.

En høgskolelektor ved Høgskulen på Vestlandet advarte natt til lørdag studentene sine om å laste ned Smittestopp-appen til Folkehelseinstituttet.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til lørdag fikk bachelorstudenter i datateknologi ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) en e-post fra en av underviserne sine. Det skriver VG.

Der skal lektoren ha advart studentene og gitt Folkehelseinstituttets nye Smittestopp-app det glatte lag:

«Denne gir staten fullstendig overvåkning av hva du gjør til enhver tid. Dette er vel det samme som vi anklager totalitære stater å gjøre! Ikke installer og hvis du har installert, fjern den», skriver høgskolelektoren i e-posten VG har fått tilgang til.

Lektoren skriver også at det er vedkommendes plikt å opplyse studentene om det hen mener er et overgrep.

«Datatilsynet har her gjort en dårlig jobb, men smutthullet er at du har godkjent dette viruset (appen), og det er mye farligere enn Covid-19-viruset», fortsetter lektoren videre i e-posten, som ikke har svart på VGs henvendelser i forbindelse med saken.

— Ikke instituttets holdning

Ikke før lørdag ettermiddag agerte assisterende instituttleder Pål Ellingsen, ifølge VG. I en ny e-post til studentene tar Ellingsen avstand fra lektorens meninger på vegne av instituttet.

«Meningen i meldingen står ene og alene for avsenders regning, og representerer ikke på noen måte instituttets holdning», skrev Ellingsen til studentene, ifølge avisen.

Til motsetning oppfordrer Ellingsen studentene til å installere og bruke appen for å bidra til smittesporing.

Flere hundre it-eksperter fra hele verden har den siste tiden advart mot bruken av smittesporingsapper som den norske varianten Smittestopp, skriver NRK, som bare brukte 10 minutter på å forfalske SMS-er fra appen.

Har oppdatert IT-reglementet

Rektor Berit Rokne opplyser til VG at hun ikke er kjent med hvor mange studenter som fikk tilsendt e-posten.

Hun bekrefter overfor Khrono at det har vært kommunikasjon blant studentene rundt e-posten, men kjenner ikke omfanget og har selv ikke vært i direkte kontakt med noen av studentene om dette.

Rektor Berit Rokne sier de nå vil kommunisere ut de presiserte IT-reglene ved høgskolen.

— Vi har markert at vi synes dette er en ugrei måte å sende e-poster på og utover det, så blir dette tatt videre i organisasjonen. Det viktigste for oss nå er å oppfordre våre ansatte til å ikke gjøre dette, og det er helt uavhengig av meningsinnholdet, sier Rokne til Khrono.

Hun sier at høgskolen nå ha oppdatert IT-reglementet sitt og presisert at denne typen e-postutsending er uakseptabel. Ellers henviser hun meningsutveksling til høgskolens intranett-sider.

— Man må gjerne ha meninger om dette, det er distribusjonsmåten vi reagerer på. Dersom man vil ytre meninger på tvers av HVL, så har vi et diskusjonsforum på våre intranett-sider man kan bruke, sier Rokne til Khrono.

Powered by Labrador CMS