midtøsten-konflikten

Ikke aktuelt med akademisk boikott

OsloMet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Sørøst-Norge og Universitetet i Oslo opprettholder alle samarbeidet med israelske og palestinske institusjoner.

OsloMet-rektor Christen Krogh og USN-rektor Petter Aasen er ikke aktuelle for å iverksette akademisk boikott av Israel eller Palestina. Dette bildet er fra et møte i Universitets- og høgskolerådet (UHR) i 2022.
Publisert

OsloMet har samarbeidspartnere både i Gaza og på Vestbredden i Palestina og i Israel. Rektor Christen Krogh formidler til Khrono at det ikke er aktuelt å innføre en akademisk boikott som følge av situasjonen i Midtøsten.

— Som universitet er vi opptatt av akademisk frihet, og å ha en kultur for åpenhet og toleranse, og fremme mangfold blant studenter og ansatte. At internasjonalt samarbeid i utdanning og forskning er viktig, er et grunnleggende prinsipp for oss, sier han.

Han mener at det i krisetider er viktig å ivareta kontakten med fagmiljøer på tvers av landegrenser.

Krogh vil ikke karakterisere OsloMets samarbeid med universitetene i Palestina og Israel for veldig omfattende. I stor grad dreier seg om noen utvekslingsavtaler og samarbeidsprosjekter.

Oppfordring fra samarbeidsuniversitet

Men ikke alle ved OsloMet er enige i Kroghs standpunkt. Gruppen Palestinas venner på OsloMet mener det er viktig at norske universiteter og høgskoler legger press på sine israelske samarbeidspartnere.

— Det er viktig at vi nå legger press på universitetene vi samarbeider med, så de igjen kan legge press på sin regjering, sier Palle Michael Nielsen, talsperson for gruppen.

Han understreker at det er på institusjonsnivå de mener boikotten bør skje, ikke på enkeltindividers samarbeid.

— For det første så har vi fått en oppfordring fra Birzeit universitet i Betlehem, et universitet OsloMet samarbeider med, og når dine venner spør om hjelp så stiller du opp, sier Nielsen.

I det åpne brevet ber universitetet i Birzeit alle internasjonale akademiske institusjoner om å ta grep for å stanse det de omtaler som folkemord av palestinere og israelsk settlerkolonialisering.

— I tillegg så ser vi at en del av universitetene i Israel er med på å skrive de juridiske begrunnelsene for okkupasjonen, og vi ser at noen av dem er med på å utvikle våpen. Det synes jeg må være god nok grunn til en akademisk boikott, sier Nielsen.

— Må det et folkemord til?

Må det et folkemord til for at norske institusjoner skal kutte det akademiske samarbeidet med israelske universiteter?

Det spørsmålet stiller leder for Studenter for Palestina Trondheim, Magnus Barka Hjelle, leder for Studenter for Palestina Oslo, Raghad Abu Shaker, og leder for AKULBI, Kirsti Aarseth, i et debattinnlegg i Khrono.

På nettsiden sin beskriver AKULBI seg selv som Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel, og det er nettopp dette som er hovedbudskapet til de tre innleggsforfatterne.

— Flere norske universiteter og høyskoler driver med forskningssamarbeid og utveksling med israelske universiteter. Dette bidrar både til å hvitvaske Israels okkupasjon og krigsforbrytelser, og det hjelper okkupasjonsmakten å utvikle olje- og gassindustri som brukes til å finansiere bombene som slippes over befolkningen i Gaza nå, skriver Hjelle, Shaker og Aarseth.

Fakta

Samarbeid mellom norske og israelske akademiske institusjoner

  • NTNU har utveksling med Bezalel kunstakademi i Jerusalem
  • UiB har utveksling med Bezalel kunstakademi og Tel Aviv University
  • Bergen Arkitekthøgskole har utveksling med Bezalel kunstakademi i Jerusalem
  • USN har utveksling til University of Haifa og Hadassah Academic College Jerusalem
  • OsloMet har utveksling med University of Haifa
  • Nord universitet har utveksling med University of Haifa
  • VID vitenskapelige høyskole har utveksling med University of Haifa

Flere andre institusjoner, deriblant UiO, rapporterer at noen av deres forskere samarbeider med både palestinske og israelske forskere.

Kilde:  Studenter for Palestina Trondheim, Studenter for Palestina Oslo, AKULBI

Innleggsforfatterne formidler også at organisasjonene de representerer, sammen med den internasjonale bevegelsen BDS (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner), krever at norske høyere utdanningsinstitusjoner fryser alt av forskningssamarbeid og utvekslingsavtaler de har med israelske institusjoner.

Ingen akademisk boikott 

Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, skriver i en e-post til Khrono at hun prinsipielt sett mener at man ikke skal bruke akademisk boikott som virkemiddel.

— Min holdning er at hvis det skal iverksettes institusjonelle sanksjoner mot enkeltland, så må det være på grunnlag av norske myndigheters beslutninger, som tilfellet med Russland, skriver Hagen.

— Vår posisjon er ikke akademisk boikott, sier rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), og viser til universitetets rektorblogg

Der opplyser han blant annet at USN har samarbeid med både israelske og palestinske utdanningsinstitusjoner.

— Vi er sjokkert over grusomhetene og volden som er påført det israelske og palestinske folket, kollegene og studentene. I denne vanskelige tiden ønsker vi å vise vår solidaritet med våre israelske og palestinske venner og alle de som blir ofre for volden, skriver han.

Khrono skrev tidligere i uka at USN-ansatte var i sorg etter at en sentral medarbeider i et samarbeidsprosjekt i Gaza ble drept i et bombeangrep

— Vi har fordømt angrepet fra Hamas, og også de uforholdsmessige represaliene fra Israel som rammer sivilbefolkningen, barn, sykehus og skoler, og nå også akademiske institusjoner, sa Aasen da.

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, svarer at de jobber for å ivareta akademisk frihet i alt de gjør på spørsmål om hvorfor akademisk boikott ikke er aktuelt.

— Generelt legger vi ikke restriksjoner på akademisk samarbeid og den enkelte forskers uavhengighet, sier han og legger til:

— Så er spørsmålet hvordan vi best kan engasjere oss som institusjon i konfliktområder. Mye tyder på at det å opprettholde dialog gjennom samarbeidsprosjekter med akademiske læresteder som befinner seg i slike områder er mest effektivt.

Powered by Labrador CMS