arbeidsmiljø

Ingen vil bli dekan ved NTNU-fakultet

Sittende dekan Fredrik Shetelig er den andre søkeren som trekker seg. Shetelig sier motivasjonen ikke er sterk nok til å gå inn i en ny periode som leder for Fakultet for arkitektur og design.

Kunstakademiet i Trondheim har vært en del av NTNU siden 1996. De er et eget institutt under Fakultet for arkitektur og design.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNU skal ansette svært mange ledere denne våren. Men Fakultet for arkitektur og design står nå uten søkere til dekanstillingen. En søker har allerede trekt seg, og like etter nyttår kom meldingen om at sittende dekan Fredrik Shetelig har valgt å trekke søknaden sin.

I en melding, lagt ut på fakultetets Facebook-side, skrev Shetelig 5.januar at «etter seksten sammenhengende år som prodekan og dekan for fakultetet har jeg landet på at motivasjonen ikke er sterk nok for å gå på en ny periode i denne krevende lederstillingen ved NTNU».

Bestemte seg før jul

Universitetsavisa omtalte saken først. UA skrev også en sak før jul, om et ekstraordinært styremøte der ansettelsesprosessene var tema.

Fredrik Shetelig er dekan på Fakultet for arkitektur og design ved NTNU, men ønsker ikke en periode til i lederstolen.

Nå sier Shetelig at han bestemte seg 14.desember, altså før det omtalte, uannonserte styremøtet, men at han ikke ville informere om avgangen før jul, fordi han ikke ville skape uro før de ansatte skulle ta juleferie.

— Ingen må tro at det er kostnadsfritt å lede endringsprosesser, sier han til UA.

I Facebook-posten skriver han at han har luftet tvilen sin i samtaler med rektor, og at han nå ønsker å jobbe mer faglig fremover.

— Det er en tid for alt - både fakultetet og jeg vil ha godt av et skifte, skriver dekanen.

Han sier at han vil sitte i lederstolen til ny dekan er på plass. Stillingen skal lyses ut på nytt så snart som mulig.

Flere konflikter

Fakultet for arkitektur og design har de siste årene stått i flere konflikter. Både Khrono og UA har skrevet om disse. I høst viste arbeidsmiljøundersøkelsen ARK at to av fem enheter har dårlig arbeidsmiljø. Fakultetet skåret dårligst ved NTNU.

En av enhetene som har lav skåre, er Kunstakademiet i Trondheim (KiT). Her har det vært uro i flere år. Som Khrono har skrevet, skrev studentavisen Under Dusken om misfornøyde studenter allerede i 2015. I fjor gikk igjen debatten om KiT, og også da var det studenter som reagerte. Både informasjonsflyt og faglig tilbud er for dårlig, mente en gruppe studenter. De skrev brev til ledelsen.

Det er også kommet varsel om trakassering av studenter. I juni sa likestillingsrådgiver Svandis Benediktsdotter at det handlet om «ulike former for ignorering, manglende medvirkning og inkludering fra ledelsen til ansatte». Dette skal ha pågått over flere år, men eskalert de siste årene.

Shetelig sa til UA i fjor høst at konfliktene ved KiT er kjent i media.

— Det jeg kan si, er at vi har satt inn betydelige ressurser i å få bukt med problemene. Midler stilles til disposisjon, samt relevante HR-ressurser. Blant annet gjennomføres det nå samtaler med samtlige ansatte på KiT for å kartlegge problemene, sa han.

Powered by Labrador CMS