Førsteårsstudentene Ellen og Ingerid synes at fredagens togaparty var et godt og sammenspleisende tiltak på ingeniørutdanningen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Sexdans og fri flyt av alkohol for jentene på fadderfest

Ingeniørstudentene ved HiOA kan ha hatt togaparty for siste gang. Lapdance og fri flyt av alkohol til jentene ble for mye for høgskoleledelsen. Dagens annonserte beachparty på Huk-stranda står også i fare.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gikk vilt for seg på ingeniørenes dameaften sist fredag. Så vilt at de ikke ville slippe inn Khrono.

— Dette er en lukket fest, er kommentaren som møter Khrono når vi prøver å komme oss inn på ingeniørenes årlige «damenes aften». En kveld der de ifølge fadderprogrammet skal hedre jentene på fakultetet.

Inne i festlokalet vrimler det av togakledde jenter, og gutter iført kun svarte bukser og en sløyfe rundt halsen. I sju-åtte-tida er festen allerede godt i gang. Fadderstyret ved ingeniørutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har arrangert damevorspiel siden kl. 1700. En gjeng med mannlige faddere i beste Chippendale-stil er vertskap for de togakledte jentene fra ingeniørutdanningen. I tillegg skal også folk fra Samfunnsvitenskapelig fakultet være invitert.

— Godt sosialt tiltak

Ingerid og Ellen er begge nye studenter på ingeniørlinja. De synes festen er et godt tiltak.

— Det er veldig sammensveisende, vi er ikke så mange jenter på linja så det er en god måte å bli kjent på, sier de.

Togafesten er en årlig happening hos ingeniørstudentene. Det går derfor en del rykter blant deltagerne, kan Ingerid og Ellen fortelle.

Vi har også fått lapdance, mange ganger. Jeg har sånn massasjeolje over hele meg, jeg. 

 

Ellen,

Dette er slik det beskrives, helt uakseptabelt.

Olgunn Ransedokken

— Vi har hørt at det for eksempel er vanlig at det blir så varmt og svett at togaene etter hvert faller av, sier de.

Lapdance og fri flyt

Ingeniørene er kjent for å være glade i en fest, og det Khrono så av togakvelden bekreftet inntrykket.

Flere av jentene på festen kunne fortelle at de hadde blitt servert gratis alkohol hele kvelden. I tillegg kommer den sannsynlige forklaringa på hvorfor ingeniørgutta ikke ville ha Khrono i lokalet:

— Vi har også fått lapdance, mange ganger. Jeg har sånn massasjeolje over hele meg, jeg, forteller Ellen.

Før mannegruppa The Chippendales introduserte lapdance på scener verden over var lapdance noe som stort sett foregikk på strippeklubber. Lapdance er en intim og direkte sexdans. Lettkledte, i HiOAs tilfelle mannlige studenter og faddere som servitører, danser rundt og sitter på fanget til togajentene, med erotiske bevegelser mens de beføler dem og imiterer samleiescener. 

Norges framtid i baris

Flere andre av jentene på studiene forteller ivrig om festen.

— Det er noen av fadderne og andre gutter på linja som har ringt rundt og fått med seg folk. Her snakker vi om folk som kommer til å ha ledende stilling i Norge i årene som kommer, sier en av festdeltagerne i det en av de lettkledde guttene tar seg en kjapp luftetur utenfor festlokalet.

— Vi snakker om Norges framtid – i baris, sier hun.

Utilgjengelige ingeniørstudenter

Faddersjefen på ingeniørutdanningen ønsket ikke å stille til intervju med Khrono på festen fredag, og fastholdt at festen var et lukket arrangement der pressen ikke hadde adgang. Vi har derfor ikke hatt muligheten til å snakke med guttene, som befant seg inne i lokalet mens vi var utenfor.

Khrono snakket i går, mandag, både med pr-ansvarlig i fadderstyret ved ingeniørutdanningen, Kristian Dominic Blomseth og leder i fadderstyret Jeremy J. Alcoriza (bildet over) for å få en bekreftelse av hva som skjedde på togapartyet bl.a. men ingen av de to kunne la seg intervjue verken på telefon eller via epost. Heller ingen av de som var arrangementsansvarlige for togafesten var tilgjengelig for Khrono.

— Seksualisert dans, men ikke noe mer enn det

De var imidlertid tilgjengelige for dekan ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD), Petter Øyan i går ettermiddag. I en epost til Khrono i går kveld bekreftet øverste leder ved fakultetet at han hadde snakket med leder for Studentrådet og faddersjef på TKD og med arrangementsansvarlig på togapartyet. Ifølge Øyan kunne disse fortelle at jentene fra TKD begynte kl. 1700, at studentene fra Fakultet for samfunnsfag slapp inn fra kl.1900 og at guttene fra TKD kom inn kl.20.00. Fadderstyret skal også har servert en velkomstdrink på et langbord, hvor halvparten var med alkohol og den andre halvparten uten.

«Det har funnet sted lapdance - studentene mener det kan beskrives som 'seksualisert dans' - men ikke noe mer enn det», skriver Øyan og fortsetter:

Utenfor det fakultet- og høgskoleledelsen kan tolerere

— Jeg har informert studentrådet og fadderstyret om at dette synes å være utenfor det vi kan tolerere på arrangementer på høgskolen, og at dette kan føre til at vi ikke vil kunne godkjenne tilsvarende arrangementer neste år. Samtidig har jeg presisert at de skal være svært bevisste på at de resterende arrangementene i fadderperioden ikke skal bli kritikkverdige, noe studentrådet er enige i.

— Studentrådet har lovet å vurdere arrangementet i morgen (Beachparty på Huk, red.anm), vi tar opp gjennomføringen av fadderperioden på TKD i neste uke, skriver dekan Øyan, og legger til at de mener ikke at det er naturlig at Khrono deltar i studentarrangementer hvis de ikke blir invitert.

— Jeg har ikke fått mer informasjon nå, men vi vil følge opp saken på fakultetet, avslutter han.

Uakseptabelt, mener prorektor

Prorektor Olgunn Ransedokken (bildet under) som var den som holdt talen under kick-off for alle de 900 fadderne ved HiOA tidligere denne måneden, mener at informasjonen som har kommet ut om ingeniørstudentenes togaparty, vitner om at det er et helt uakseptabelt arrangement. 

— Vi har i hele opplegget rundt studiestart og fadderopplæringen lagt stor vekt på å ha en trivelig og inkluderende studiestart for alle våre studenter, og Studentparlamentet og HiOA-fadderne har gjort en fantastisk jobb. Tilbakemeldingene vi har fått så langt er svært positive, men dessverre finnes det unntak som dette. Slike arrangement som det vises til her, dersom det medfører riktighet, ønsker vi ikke på institusjonen vår. Dette er slik det beskrives, helt uakseptabelt, og vi er glade for at fakultetsledelsen nå tar tak i dette, skriver Ransedokken i en epost, og hun gjentar det hun sa til de 900 fadderne på kick-offet den 11.august: 

Oppfordrer til inkludering

— Studiestart er ikke en forlengelse av russetida. Svært mange av våre nye studenter er voksne personer med familie og jobb ved siden av studiene. Og mange kommer fra kulturer der alkohol ikke er en naturlig del av hverdagen. HiOA er en høyere utdanningsinstitusjon i et flerkulturelt Oslo og Akershus. Ha bevissthet om mangfoldet av nye studenter i studiestartopplegget. «Sjelen til Oslo er å være inkluderende», sa ordfører Fabian Stang på Sommeråpent på TV i går. La det også bli en del av sjelen til HiOA, sa Ransedokken den gang. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS