Utenlandske studenter

Innfører stipendordning: — Lovende fra Borch, men langt ifra nok

I 2024 får 200 studenter fra fattige land stipend fra regjeringen. NSO-leder Oline Sæther er lettet, men håper det kommer mer.

Sandra Borch får skryt, men både NSO-leder Oline Sæther og UiB-rektor Margareth Hagen peker på at dette bare bør være en start.
Publisert Oppdatert

Regjeringens innføring av skolepenger for studenter utenfor EU, EØS og Sveits, har ført til at nesten 80 prosent av de aktuelle studentene uteblir. Det viser tall Khrono innhentet fra universiteter og høgskoler i slutten av juli.

Tidligere på sommeren kalkulerte Utlendingsdirektoratet med at rundt halvparten ville utebli, men fasiten noen uker senere var altså mye verre. Kalkuleringer har ellers vist at det kan koste opp mot en million kroner for berørte studenter å gjennomføre en mastergrad i Norge, har Khrono tidligere meldt.

I helgen kom det en gladmelding fra regjeringen: Fra og med neste år innføres det en stipendordning for noen av de berørte studentene. 

Det var VG som først meldte om dette lørdag. Stipendordningen skal ifølge avisen rettes mot 200 studenter fra de fattigste landene i verden.

— En lovende start

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Oline Sæther, sier til Khrono at NSO er lettet over at regjeringen nå ser ut til å følge opp kravene om stipendordninger for internasjonale studenter.

— Det er en lovende start på Sandra Borchs ministerperiode at hun holder lovnadene om stipendordninger allerede fra neste studieår, sier Sæther.

Studentlederen er samtidig tydelig på at 200 stipender er langt ifra nok.

— Vi vet at vi har mistet mer enn 1000 internasjonale studenter etter at regjeringen brøt prinsippet om at utdanning skal være gratis for alle. Vi forventer at stipendordningen raskt trappes kraftig opp for å bøte på fjorårets løftebrudd.

Portrett av Oline Sæther med korslagte armer
NSO-leder Oline Sæther

Samarbeid

Det er foreløpig ikke kjent hvordan ordningen skal organiseres og finansieres, men utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) opplyser til VG at ordningen i første omgang skal gjelde for 200 studenter.

Ordningen presenteres som et samarbeid mellom nettopp Tvinnereim og forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch. Sistnevnte uttaler at stipendordningen er en viktig satsing.

— Internasjonale studenter er en ressurs for norske universiteter og høgskoler. Vi ønsker å ivareta de studentene som ellers ikke har mulighet til å utdanne seg, sier Borch.

Regjeringens innføring av skolepenger for studenter utenfor EU, EØS og Sveits har fått hard medfart etter at nyheten ble kjent høsten 2022. Ordningene har blant annet blitt kalt «utrolig pinlig» og en trussel for norsk industri

Tidligere i år ba et samlet rektorkorps om at ordningen ble utsatt to år.

Tross stor motstand fra universitets- og høgskolesektoren, viste en meningsmåling fra Opinion i slutten av august at 57 prosent av den norske befolkningen er enige i at internasjonale studenter skal betale skolepenger.

Blir tatt godt imot

Helgens nyhet fra regjeringen blir ikke uventet tatt godt imot av UH-sektoren.

Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, sier til Khrono at det er veldig fint og også nødvendig at stipendordningen kommer på plass nå.

— Jeg legger også merke til at dette presenteres som «i første omgang», og det er bra. 200 stipend er ikke mange, men det er en viktig begynnelse. Dette er gode takter fra Sandra Borch, så nå håper vi på en fornuftig og lite kronglete fordeling, sier UiB-rektoren.

UiB-rektor Margareth Hagen.

Uniforum har vært i kontakt med UiO-rektor Svein Stølen, som uttaler at han gleder seg til å se hvordan ordningen tenkes organisert og finansiert.

— Positive signaler! melder Stølen.

Universitets- og høgskolerådet (UHR) skriver på sin Facebook-side at de er glade for at regjeringen lytter til anbefalingene fra UHR og sektoren ellers.

— UHR advarte om at studieavgiften ville medføre at Norge får svært få utenlandske studenter, og fikk rett i det. Mangfold i rekrutteringen gir perspektiver, kompetanse og arbeidskraft Norge trenger. Norge har også et solidarisk ansvar, står det i innlegget.

— Derfor er det viktig at stipendordningen kommer på plass i 2024 og at den er raus, bidrar til bred rekruttering og bygger på faglige kriterier. Universitetene og høyskolene må involveres i utformingen av stipendordningen, skriver UHR videre.

Powered by Labrador CMS