Oppsigelse

Inngår forlik med Norce

Den 58 år gamle Norce-ansatte som saksøkte forsknings­instituttet har inngått forlik.

Hovedtillitsvalgt i NTL i Norce, Elisabeth Aaserød, har fulgt prosessen saken mellom den 58 år gamle kvinnen og Norce tett. Hun opplyser fredag formiddag at rettssaken er avblåst.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Partene har kommet til enighet og det blir ingen rettssak.

Det skriver hovedtillitsvalgt i Norsk tjenestemannslag i Norce, Elisabeth Aaserød, i en tekstmelding fredag formiddag.

Den 58 år gamle kvinnen og Norce skulle etter planen møte i retten på mandag. Nå er rettssaken avlyst og partene har inngått et forlik. Aaserød ønsker ikke å røpe detaljene i forliket overfor Khrono.

Kvinnen er én av de 20 ansatte som ble oppsagt som en del av en større nedbemanning i forskningsinstituttet våren 2020.

58-åringen gikk til sak fordi hun mente oppsigelsen var ugyldig og at Norce ikke fulgte ansiennitetsprinsippene i nedbemanningen.

Aaserød uttalte til Forskerforum onsdag at det er «riv ruskende galt å si opp en person som har jobbet i en institusjon i 34 år uten å ha fått en eneste klage».

Ble tilbudt annen jobb

I sluttinnlegget til kvinnens advokat, Bjørn Inge Waage, argumenterte han for at det er en rekke forhold ved oppsigelse som han mente var feil og som bør gjøre oppsigelsen ugyldig.

Både kvinnens ansiennitet, hennes alder, at hun nærmer seg muligheten for å ta ut avtalefestet pensjon og hennes sykdomsbilde gjør at man ved en interesseavveiing skulle favorisert 58-åringen, mener han.

I tillegg peker Waage på det vanskelig arbeidsmarkedet i Stavanger, og at kvinnens alder og helse vil gjøre det vanskelig å finne nytt arbeid.

Det kom også fram i sluttinnleggene til partene at Norce hadde tilbudt kvinnen en annen jobb i resepsjonen på forskningsinstituttets kontor i Bergen. Kvinnen hadde tidligere jobbet i fellesadministrasjonen, med blant annet støttetjenester til forskere.

— Vi mente det ikke var et reelt omplasseringstilbud at hun skulle gå ned til halv jobb og pendle fra Stavanger til Bergen, sa Aaserød til Forskerforum.

Uenige om kompetanse

Norce på sin side mente at de hadde oppfylt kriteriene for oppsigelse.

Norce sin advokat, Anette Eckhoff, skrev i sitt sluttinnlegg at kvinnen ble vurdert opp mot flere andre ansatte og at de derfor har vurdert hennes ansiennitet i tråd med lover og tariffavtale. Hun viser til at Norce, sammen med fagforeningene, landet på at kompetanse skal vektlegges mest i nedbemanningsprosessen.

Kvinnens advokat mener på sin side at forskningsinstituttet har basert sin nedbemanning på en ufullstendig kartlegging.

Powered by Labrador CMS