psykologi
Innlandet går videre med søknad om psykologi
Universitetet i Innlandet går videre med søknad om å få godkjent et profesjonsstudium i psykologi. OsloMet har lagt sine planer på is på grunn av stram økonomi.
Styret ved Universitetet i Innlandet vedtok på styremøtet 13. november å gå videre med en søknad om å få akkreditert et seksårig profesjonsstudium i psykologi.
Planen er å sende søknad til Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) innen søknadsfristen 15. september 2025 med ønske om å starte opp studiet fra høsten 2027.
OsloMet har derimot lagt sine planer om å søke akkreditering av profesjonsstudiet i psykologi på is på grunn av stram økonomi.
— Vi er nå i en situasjon hvor nåværende kjernevirksomhet må prioriteres og sikres. Da er det uforsvarlig å starte oppbygging av et fremtidig fagmiljø for en mulig fremtidig oppstart av et nytt kostnadskrevende studium, som det er knyttet betydelig risiko til, het det i sakspapirene til styret ved Fakultet for helsevitenskap ved OsloMet i april.
Universitetet i Agder har søkt akkreditering av psykologistudiet to ganger og fått avslag, men etter klage er avslaget på siste søknad nå opphevet og UiA skal sende nytt tilsvar til Nokut.
Bekymret for økonomien
Ved Universitetet i Innlandet (inntil 8. november i år Høgskolen i Innlandet) var også de økonomiske sidene ved å opprette psykologstudiet tema på styremøtet 13. november.
Prorektor for utdanning, Stine Grønvold, understreket at vedtaket i styret denne gang kun handlet om at styret skulle gi klarsignal til å jobbe videre med søknaden.
— Det er flere vedtak som skal fattes i denne saken, blant annet trengs en utredning av økonomien, sa hun.
I styret var holdningen at man ønsker psykologutdanning, i lys av stor mangel på psykologer i Innlandet, selv om økonomien bekymrer.
— Dette er noe vi veldig gjerne vil få til, understreket styremedlem Thor Gjermund Eriksen.
På forrige møte, i september, vedtok styret å be om 30 studieplasser til psykologistudiet som en bevilgning utenfor rammen på statsbudsjettet fra og med 2026.
Nylig ble det kjent at Universitetet i Oslo har inngått en intensjonsavtale med Sykehuset Innlandet om desentralisert utdanning av psykologer. Her er det tenkt 15 studieplasser, der første del av utdanningen tas i Oslo og de siste årene i Innlandet.
Vil ha juss også
På styremøtet 13. november vedtok styret ved Universitetet i Innlandet også å gå videre med en søknad om å få akkreditert en master i rettsvitenskap. Søknaden skal sendes innen 15. mars 2025, og hvis Nokut gir klarsignal kan det bli oppstart høsten 2026.
Programmet vil være dimensjonert for å ta opp 50 studenter hvert år, og vil ha om lag 100 studenter i studieløp ved full drift.
Ifølge rektor Peer Jacob Svenkerud må det jobbes mer med de økonomiske beregningene for begge studietilbudene, både rettsvitenskap og psykologi. Fakultetene som står bak må vurdere om de kan frigjøre midler fra andre fagområder, mulighetene for ekstern finansiering må kartlegges og økonomisk dekning må utredes videre, skriver han i styrepapirene.
Oppmykning av forskrift
Etter at gradsforskriften ble endret i 2021 ble det åpnet for at flere institusjoner kan tilby profesjonsstudium i psykologi og master i rettsvitenskap. Regjeringen bestemte at også universitetene, som ellers er selvakkrediterende, må søke Nokut om akkreditering for disse studiene.
Universitetet i Stavanger har fått akkreditert begge disse utdanningene. Her er master i rettsvitenskap i gang, mens i psykologistudiet avventer man bevilgning til studieplasser.
Universitetet i Agder har også kommet i gang med master i rettsvitenskap, mens psykologistudiet ennå ikke er akkreditert.
Nyeste artikler
Venstre frykter at Norge havner på B-laget i forskning
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Menneskene først: Teknologiens sanne verdi ligger i å forstå virkelige problemer
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk