selvkritikk

Innrømmer at de ikke har gjort en god nok jobb

NRK har fått sterk kritikk etter at de publiserte en artikkel der hovedinnholdet var basert på studie som hevder å bevise at koronaviruset ikke har et naturlig opphav. Nå beklager mediehuset.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljer på hvem som har gjort hva i NRK, men det er åpenbart at det finnes et forbedringspotensial når denne saken ble publisert i den formen. Det må vi sørge for at ikke skjer igjen.

Det uttaler fagredaktør i NRK, Marius Tetlie, til Medier24, som tirsdag går statskanalen etter i sømmene hva gjelder publiseringen av søndagens artikkel om koronaviruset.

Artikkelen som NRK publiserte søndag hadde sitt utspring i at den norske vaksineforskeren Birger Sørensen mener at koronaviruset trolig er utviklet av kinesiske og amerikanske forskere.

I likhet med flere andre medier, lagde også Khrono en sitatsak på NRKs artikkel søndag. Redaktør av forskning.no, Nina Kristiansen, kaller det for «å gå i baret».

— Men det var veldig få andre medier som hev seg på, og det får vi ta som et positivt tegn på at folk er våkne. Samtidig så var jo dette en stor nyhet, og Sørensen i seg selv er jo ingen useriøs kilde. Men her burde man tenkt «what?», og så gått sjekket nøyere opp i hva som skjer, sier Kristiansen.

— Vi siterte her NRK uten å tenke oss nøye nok om, så vi har også et forbedringspotensiale, sier redaktør Tove Lie i Khrono.

— Må ha garden oppe

Reaksjonene etter at artikkelen ble publisert, har vært mange. At Sørensens kontroversielle forskningsrapport fikk stå uimotsagt i artikkelen, får blant andre Forskning.no-redaktør Nina Kristiansen til å reagere kraftig.

Til Khrono tirsdag sier Kristiansen at NRK burde vite bedre.

— Journalister har et ansvar for å være kildekritiske. De må ha garden oppe, og spesielt i tiden vi er inne i nå, sier Kristiansen.

Hun peker blant annet på at det under koronapandemien kommer ut veldig mye forskning, og ikke minst at det hele skjer fortere enn normalt.

— Studier og rapporter blir lagt ut i offentligheten uten å gå gjennom den vanlige og mer langvarige kvalitetssikringen. Det gjør at media må være ekstra påpasselige, sier Kristiansen, og fortsetter:

— Det er naturligvis en enorm interesse for korona nå, men det er viktig at vi er kildekritiske. Veldig mange av studiene som er kommet ut i etterkant av 12. mars, har vist seg å ha mangler, og er således blitt trukket tilbake.

Påstandene fra Sørensen

Det er i en studie publisert i tidsskriftet QRB Discovery at Sørensen og den britiske professoren Angus Dalgleish hevder at koronavirusets såkalte spike-protein inneholder sekvenser som ser ut til å være kunstig innsatt.

— Dette er gjort av amerikanere og kinesere. Det kalles «gain of function»-studier, og er noe som gjøres over hele verden. Man sier man ikke gjør det, men det skjer hele tiden på avanserte laboratorier, sier Sørensen, ifølge NRKs artikkel.

Les også

Kritikk både i Norge og internasjonalt

Artikkelen og påstanden fra Sørensen har høstet kritikk både i Norge og internasjonalt. Og dagen etter sin første artikkel lagde NRK en oppfølger på sin sak.

NRK har blant annet snakket med professor og immunolog Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo.

— Hvis Sørensen eller andre kommer med dokumentasjon som viser at dette viruset er menneskeskapt så skal jeg ikke avvise det. Men det Birger Sørensen har kommet med så langt, overbeviser ikke meg, sier Spurkland, til NRK.

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland uttaler seg også kritisk til NRK.

NRK trekker fram at Grødeland mener at det Sørensen omtaler som innsatte sekvenser i virusets overflate ikke er et bevis for at viruset ikke har oppstått naturlig.

– Du finner dette i flere andre virus også, inkludert HIV. Vi har også sett noe lignende i andre koronavirus, sier Grødeland til NRK.

NRK referer også til mange internasjonale kilder og kritikere. De siterer også Daily Mail og en pressetalsmann for statsministeren som skal ha sagt:

– Verdensledende forskere i Storbrittania, USA og Verdens helseorganisasjon (WHO) har sagt det gjentatte ganger. Viruset var naturlig i sin opprinnelse, og har sannsynligvis smittet til mennesker gjennom naturlig overføring via dyr, og ikke ved et uhell forårsaket av mennesker, sier talsmannen til avisen.

Powered by Labrador CMS