En uke før de andre studentene begynner har de internasjonale studentene velkomstuke, hvor de blir kjent og får en innføring i hvordan leve, bo, spise og betale regninger i Norge. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Nye studenter fra 36 nasjoner inntar HiOA

Rundt 115 internasjonale studenter ønskes velkommen til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) en uke før de andre studentene inntar campus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I auditoriet sitter studentene fra 36 forskjellige land og hører spent på foredrag og informasjon om alt fra hva studentpresten driver med til introduksjon av norsk mat. Ved første øyekast ser det ut som det nesten bare er jenter i salen, men gutta sitter trygt plassert på bakerst rad.

Ønskes velkommen med blåbærtur

De nyankommende studentene ler og ser litt forvirra på hverandre når foredragsholder Turid Semb Andenæs deler ut oppskrifter og forklarer hvordan man lager havregrøt til frokost, smører matpakke og ordner helstekt uer til middag. 

— Og som kombinert aktivitet og mattips kan man gå på blåbærtur og lage sitt eget blåbærsyltetøy til å ha på pannekaker, forklarer Andenæs entusiastisk.

Selv om tur i skogen ikke er den vanligste søndagsaktiviteten for studenter i Norge, kan det jo ikke utelukkes at noen av dem prøver det ut.

Under den tradisjonelle norske lønsjen etter fordraget hersker det for noen full forvirring.

— Gjør jeg dette riktig, spør tanzanianske Richard Mhaule. Han sitter med en tallerken fylt med rekesalat, fiskepudding, rundstykker og grønnsaker om hverandre. Vi kan berolige han med at det er vanskelig å gjøre det helt feil, og at han er på riktig spor.

Første gang med velkomstuke

Live Grinden er ansvarlig for den internasjonale studiestarten fra HiOAs side, og er veldig fornøyd med oppmøtet.

— Det er første gangen vi gjennomfører en slik velkomstuke for de internasjonale studentene før de andre studentene begynner. At over 100 stykker deltar på opplegget er veldig bra, og mange flere enn vi trodde skulle være med. De får mye viktig informasjon og muligheten til å bli kjent med hverandre, forklarer Grinden (bildet under).  

I løpet av uka blir det også arrangert ulike bli-kjent-samlinger og aktiviteter. Blant annet et eget loppemarked for de som trenger billige og bra ting til leilightene sine, eller ting man bare trenger i Norge, som vintersko og -jakker.

— Vi skal også ha et foredrag om kvinnelig stemmerett i Norge, i anledning stemmerettsjubileet. Det gleder jeg meg veldig til, sier Live Grinden.  

Oslo er vakker

Naturlig nok har studentene delt seg inn i grupper ut fra hvor de kommer fra, og ved det såkalte asiatiske bordet sitter studenter fra både Malysia, Hong Kong og Kina. De har allerede vært i Norge en uke, og er så langt strålende fornøyd.

— Det er så pent her! Men dyrt. Veldig dyrt. Vi har vært på shoppning i en uke, og brukt mye penger, kan en av studentene fortelle.

Khrono følger opp med en utgreiing om at Oslo er kjent som er mindre pen norsk by, og at de burde prøve å få sett andre deler av landet også. Til det ler de tre kinesiske utvekslingsstudentene høyt og sier i kor.

— Da har du ikke sett Beijing. Det er en stygg og skitten by, det.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS