studentøkonomi

Jobber med krisepakke til «studenter som trenger det»

— Jeg forstår at det er veldig krevende for studenter når biinntekter de er avhengige av faller bort, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Statsråd Henrik Asheim forteller at departementet jobber med en krisepakke som skal hjelpe studenter med bortfall av inntekt. Men han tenker i et mindre omfang og en mer treffsikker ordning enn vårens krisemilliard.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fortalte Khrono om masterstudenten Karolina Byqvist som mistet jobben på hotell, der hun hadde en 80 prosent stilling ved siden av studiet.

Byqvist er alenemor, og avhengig av inntekt utenom studiestøtten. Hun fortalte at sparepengene er snart brukt opp, og at økonomiproblemene gjør at hun vurderer å gi opp masterstudiet. Karolina etterlyste en løsning for studenter som har bortfall av inntekt slik som henne.

Mer målrettet løsning

Nå erkjenner forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim at studenter i en slik situasjon har det vanskelig, og at han ser på mulige løsninger for denne gruppen.

— Vi jobber med å forsøke å finne en løsning for studenter som trenger det. Denne må være mindre i omfang, men mer målrettet enn i vår. I tillegg ser vi på hvordan vi kan skape flere jobber i landet som passer for studenter som ble stående uten arbeid etter at pandemien rammet, sier Henrik Asheim.

Tidligere har Asheim bare antydet at regjeringen ville vurdere spørsmålet senere.

—Det må vi komme tilbake til over jul dersom situasjonen med mye nedstengning vedvarer, særlig i de største byene, sa forsknings- og høyere utdanningsministeren til VG tidligere denne måneden.

Annen situasjon nå

Nå sier han også at de leter etter en løsning som studentene med behov i større grad vil bruke, og at den må være tilpasset situasjonen landet er i nå.

— I vår var vi i en situasjon der arbeidsledigheten økte svært raskt som følge av at vi stengte Norge ned. Nå er situasjonen en annen, der 8000 personer går ut av ledighetskøen hver uke. Derfor må vi finne en løsning for studenter som trenger det, men samtidig er tilpasset dagens situasjon i arbeidsmarkedet, sier Henrik Asheim.

Krisepakken i vår ble gitt som et ekstra lån, der en andel ble omgjort til stipend. Denne ordningen ble ikke særlig godt mottatt av studentorganisasjonene, og regnskapet viste at knappe 400 millioner av krisepakken som hadde en ramme på én milliard kroner ble brukt.

— Vi syntes krisepakken som ble gitt i vår var god, men har i mente at studentene ikke syntes det samme, sier Henrik Asheim.

Ikke innenfor dagpengeregimet

I høst har studentorganisasjonene kjempet for en ny krisepakke for å ivareta de som har mistet inntekt fra bijobber som følge av pandemien. Senest denne måneden sendte over 30 studentorganisasjoner et åpent brev til Kunnskapsdepartementet, der de ber om at studentene som mister jobben må kunne omfattes av dagpengeordningen.

— Studentene mener de burde få rett på dagpenger når inntekten faller bort?

— Det har vi registrert. Men dagpengesystemet er slik at det er flere kriterier som må være tilstede for å kvalifisere til det. Det handler både om inntektsnivå, og ikke minst at man må være klar for å ta arbeid hvor som helst i landet. Det gjør at dagpenger ikke er aktuelt for studenter, sier Henrik Asheim.

— Av krisepakken som kom i vår er det 600 millioner som ikke ble brukt. Burde ikke disse pengene vært brukt på studenter videre?

— Det er slik at noen krisepakker blir brukt mer enn det rammen tilsa, mens andre viser seg ikke å bli brukt opp. Da fordeles pengene til andre formål. De blir jo ikke liggende i en skuff i Kunnskapsdepartementet. Dette er fremgangsmåten i alle slike tilfeller. Men vi følger situasjonen for studenter som har bortfall av inntekt nøye, forklarer Henrik Asheim.

Vært avvisende

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg, er veldig bekymret for utviklingen blant studenter som har mistet viktige biinntekter som følge av koronapandemien.

— Vi mener regjeringen har vært veldig avvisende og arrogante overfor de utfordringene som studentene med bortfall av inntekt står overfor, sier Tvedt Solberg.

Han har tidligere karakterisert inndragningen av de 600 ubrukte millionene i vårens krisepakke som å stjele.

– Vi mener Asheim blir som «Grinchen» som stjeler fra studentene. Eller som «Ebenezer Scrooge», som tar penger fra studentene og smører de utover andre formål. Han er så gjerrig at han sier nei til å sette ned krisepakke for våren, sa Solberg til VG i desember.

Blitt stemt ned

Han mener opposisjonen har stått på for studentene, uten å lykkes.

— Gjennom hele høsten har opposisjonen bestående av Ap, Mdg, Sp og Sv kjempet for at de pengene som var satt av til studentene skulle brukes i nye kriseordninger i høst, men regjeringen har stemt det ned, sier Torstein Tvedt Solberg til Khrono lørdag kveld.

Han påpeker at situasjonen for studentene som trenger det ikke har bedret seg.

— Vi er veldig skuffet over regjeringen her. Situasjonen kommer til å være like alvorlig i høst og til våren som den var når pandemien startet, sier Ap-politikeren som også er 2.nestleder i Utdanningskomiteen.

Han mener det fortsatt er en liten mulighet for at regjeringen kommer studentene i møte.

— For studentene ville det vært helt annerledes om de kunne gå inn i julen med en beskjed fra regjeringen at det kommer nye kristetiltak for dem som sliter, sier Torstein Tvedt Solberg.

Powered by Labrador CMS