Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice gratulerer Norges andre professor i jordmorfag og HiOA-ansatt Mirjam Lukasse.

Norge har fått sin andre professor i jordmorfag

Landets to første professorer i jordmorfag finner du på Høgskolen i Oslo og Akershus. Torsdag ble opprykket til Mirjam Lukasse markert.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mirjam Lukasse ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid (SHA) har fått opprykk til professor i jordmorfag. Torsdag holdt hun tiltredelsesforelesning.

I 2014 ble Ellen Blix første norske jordmor som fikk tittelen professor. Stillingen fikk hun på Høgskolen i Oslo og Akershus. Mirjam Lukasse ble den andre norske professoren i jordmorfag, også hun ansatt på HiOA.

Torsdag var det klart for tiltredelsesforelesning. Instituttleder Unni Hembre og rektor Curt Rice holdt innledninger for Lukasse, mens hennes kollega Ellen Blix trakk fram fagutvikling (bildet over) før Mirjam Lukasse selv slapp til med en presentasjon av seg selv, sitt virke og dagens faglige tema: Vold mot kvinner og sammenhengen med svangerskap og fødsel.

Internasjonalt opphav og karriere

Mirjam Lukasse er utdannet sykepleier fra Sittard, Nederland og jordmorutdannet i Belfast, Storbritannia. Lukasse har jobbet som jordmor i Pakistan, Nederland, Storbritannia og Norge.

Hun fullførte sin masterutdanning ved University of Surrey, Guildford, Storbritannia og doktorgraden tok hun i helsevitenskap ved Universitetet i Tromsø. Lukasse disputerte i mars 2011.

Tema for doktorgraden var overgrep i barndom og dets innflytelse på svangerskap og fødsel. Lukasse fullførte en treårig postdoktorperiode ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet), finansiert av Norges forskningsråd, i 2014.

Mangfoldig forskningsområde

Etter det kom Lukasse til Høgskolen i Oslo og Akershus, og har beholdt sin interesse for og forskning på vold mot kvinner.

Hun har blant annet sett på effekten av seksuell vold og voldtekt i voksen alder på svangerskap og fødsel. For tiden er hun veileder til en stipendiat i Nepal som tester ut en intervensjon for å redusere vold i svangerskapet. Sammen med postdoktor Lena Henriksen starter hun i år en intervensjonsstudie på tiltak mot vold i svangerskapet på helsestasjoner i Norge.

Lukasse underviser i både kliniske og teoretisk emner ved HiOAs jordmorutdanning. Ved siden av forskningen på vold mot kvinner har Lukasse interesser i mange aspekter av jordmorfaget. Hun leder for tiden et NFR-finansiert forskningsprosjekt som har utviklet og nå tester ut en mobil applikasjon (app) for smarttelefoner for kvinner med svangerskapsdiabetes.

Hennes publikasjoner og interesser handler også om tiltak under fødselen for å forebygge rifter, bruk av vann i fødsel, og jordmødres trivsel på jobb.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS