etablering

Jubler for ny campus: — Vi hadde ikke drømt om dette

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) oppretter sin niende campus. Høsten 2024 starter 60 studenter opp med studier på Gol i Hallingdal.

Gol-ordfører Heidi Granli (Ap) mener det er fantastisk at regjeringen har bevilget penger til å etablere en permanent USN-campus på Gol i Hallingdal.

Regjeringen har besluttet å etablere en nytt campus på Gol i Hallingdal for Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Den første pengesekken inneholder åtte millioner kroner.

Ordfører i Gol kommune, Heidi Granli (Ap), er overveldet over nyheten.

— Dette er bare helt fantastisk, og over all forventning, sier hun til Khrono.

Ordføreren poengterer videre at nyheten om finansiering ikke bare er viktig for Gol og USN, men også for resten av landet.

— Dette er en anerkjennelse fra regjeringen om at de faktisk ønsker å satse på desentralisert utdanning og flercampus-institusjoner. Vi hadde ikke drømt om dette. Det er fantastisk at dette prosjektet blir tatt på alvor, sier Granli.

Fakta

Gol i Hallingdal

  • Gol kommune ligger i Hallingdal i Viken kommune, rundt 160 kilometer nordvest for Drammen.
  • 4800 innbyggere.
  • Er kjent som en av landets største reiselivskommuner.

Kilde: Gol kommune

Intensjonsavtale fra 2021

Sommeren 2022 skrev Khrono om USNs ønske om å åpne sin niende campus, på Gol i Hallingdal. Det første initiativet hadde kommet fra regionrådet i Hallingdal, og under Arendalsuka i 2021 undertegnet partene en intensjonsavtale.

Høyere utdanning er ikke et ukjent fenomen i Hallingdal. I fjor høst fikk USN finansiert 25 desentraliserte studieplasser til en nett- og samlingsbasert sykepleierutdanning.

USN fikk hele 200 søkere til utdanningstilbudet, der det spesielle var at ett av opptakskravene var at du hadde bostedsadresse i Hallingdal eller en tilgrensende kommune.

I sommer ba rektor Petter Aasen om penger til 60 studieplasser fra 2024 til den nye og permanente campus Hallingdal.

— Dette skal bli en campus der det blir lagt til rette for lokalt samarbeid, uttalte Aasen til Khrono i sommer.

Trenger 27 millioner

Tidligere beregninger kalkulerte med at det egentlig trengs ti millioner kroner for å starte opp, men Petter Aasen uttaler onsdag morgen at han er fornøyd med åtte i første omgang. Totalt trenger USN 27 millioner kroner for å drive campusen fra 2024 til 2026.

— Pengene vi har får nå, er til selve etableringen, og så forventer vi at det kommer mer til fortsettelsen i statsbudsjettet for 2024, sier Aasen til Khrono.

USN-rektor Petter Aasen ser fram til å ta imot de første permanente studentene på Gol høsten 2024.

Han kaller tildelingen av de åtte millionene for både et politisk og et økonomisk gjennombrudd.

— Vi har fått det vi har bedt om så langt. Samtidig er en forutsetning for å drive en flercampus-institusjon en bedre basisfinansiering. Når det gjelder dette så forstår jeg det slik at den nåværende statsråden har planer om å fortsette arbeidet som den forrige startet på, sier Aasen.

Han er ikke helt sikker på hvor lokasjonen til den kommende USN-campusen på Gol skal være.

— Vi er i dialog med de lokale myndighetene på Gol, og jeg er sikker på at vi finner en løsning på dette, sier Aasen.

Går alt etter planen kan 60 studenter starte opp ved campus Hallingdal høsten 2024, og de kan studere enten IT, entreprenørskap eller lærerutdanning 1-7.

— Et utdanningstilbud der folk bor er viktig for å utdanne fremtidens arbeidskraft og sikre et levende lokalsamfunn over hele landet. Campus Hallingdal skal bidra til nettopp det, uttalte forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) tirsdag.

Powered by Labrador CMS