NSO-leder Anders Kvernmo Langset får overrakt en pepperkakehytte av statsråd Torbjørn Røe Isaksen, via Venstres Iselin Nybø og Anders Tyvand fra Krf. Ikke ulikt årets situasjon under budsjettforhandlingene. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Politisk takkefest med kake

Torbjørn Røe Isaksen hadde tenkt å gi bort en pepperkake-blokk, men den raste sammen, så han kom med en pepperkake-hytte til studentene heller. Dette skal ikke ha noen overføringsverdi til regjeringens satsing på studentboliger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var bare den røde løperen som manglet da Norsk Studentorganisasjon (NSO) inviterte til kakefest for å feire årets statsbudsjettforlik. Et forlik som til slutt endte opp med 2000 nye studentboliger og null skolepenger.

Takksigelser

Med kakebord, kaffe, julebrus og hjemmesnekra julekrybbe tok de imot statsråden, stortingspolitikere fra de blå-blå regjeringspartiene og fra Venstre og Krf. De var alle fulle av takksigelser overfor hverandre og for et studentvennlig stasbudsjett og det alle nå mente var et godt forlik. I tillegg var leder for Universitets- og høgskolerådet (UHR), Ole Petter Ottersen, der med hilsningstale til studentene og det samme var Forskerforbundets leder Petter Aaslestad. Og ikke minst: Mange av Oslos og NSOs studentpolitikere. 

— Årets budsjettforlik har gjort det litt bedre å være student. NSO har nettopp vedtatt at vi ønsker 3.000 studentboliger. Hvis man bygger 500 i året vil vi være i mål før neste stortingsvalg, sa NSO-leder Anders Kvernmo Langset, og takket alle som hadde vært med på å gjøre budsjettet bedre, ikke bare gjennom flere studentboliger, men også stoppet skolepenger til  utenlandsstudentene. 

Pepperkakehytte via Krf ogV

Vi har etablert et helt nytt nivå nå når det gjelder studentboliger. Og det er jo ikke borte om to år.

Torbjørn Røe Isaksen

Det ble nesten en tilnærmet bryllupsseremoni da statsråden, Venstre og Krf sammen skulle prøve og skjære første kakestykket. Det var også da overrekkelsen av statsrådens pepperkakehytte ble gjort, også det via Krf og Venstre. 

— Vi hadde ordnet med et stort pepperkakehus, men det var for dårlig konstruert og raste sammen, sa Isaksen og studentene måtte ta til takke med et lite hus, men dette skal ikke ha noen overføringsverdi til regjeringens varslede satsing på studentboliger.

Forhåndsreklamen før festen var at statsråden skulle ha med seg en pepperkakeblokk. 

— Studentvelferd er ikke noe som kan tas i store jafs, men må være en jevn satsing. Og når vi nå har flere partier på Stortinget som har kunnskap som sin prioriterte satsing, så blir dette bra, sa Isaksen til forsamlingen og håpet at studentene la opp til store egne kakebudsjett framover. 

— Det kom ingen lovnad fra deg til studentene om 500 nye studentboliger i året? 

— Vi kan ikke love noe for neste års budsjett. Men det som er klart er at vi har etablert et helt nytt nivå nå når det gjelder studentboliger. Og det er jo ikke borte om to år, sier Isaksen.  

Ikke bare bøker, øl og bolig

Trine Skei Grande fra Venstre minnet tilhørerne om at det er studentene som er framtida. 

— Kunnskap og forskning, det er feltet vi skal snu Norge med, sa hun og gratulerte NSO som gode lobbyister.

Kristin Vinje fra Høyre viste til at det nå var et taktskifte i kunnskapspolitikken på alt fra barnehager til forskning. 

— Jeg setter også pris på dere som studentorganisasjon ikke bare er opptatt av mer penger til bøker, øl og bolig, men at dere også engasjerer dere i utdanningskvalitet, sa hun.

UHR-leder Ole Petter Ottersen takket også for et «fantastisk godt samarbeid» med studentene, ikke minst i høstens felles front mot skolepenger, og han minnet om at det i år er 15 år siden Bologna-erklæringen, som nettopp åpner for at studenter skal kunne bevege seg fritt over grensene. For 15 år siden sluttet 29 land seg til viktige felles mål for utviklingen av et enhetlig og sammenhengende europeisk område for høyere utdanning.

Måtte google kakefest

Leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad, kunne avsløre at det var første gang han var på kakefest.

— Jeg kjenner ikke sjangeren og måtte google «kakefest», men fikk ikke så mange treff. Egentlig så jeg for meg litt sånn Mummitrollet, saft og vann. Men her og nå ser jeg hvordan dere kan kombinere det lekne med det seriøse, sa han før han takket de fire partiene for at de tok til fornuft til slutt i budsjettforhandlingene. 

— Og så ser jeg fram til framtidige felles seire, avsluttet han.  

 

  

 

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS