spionasje

Kan bli rettssak mot gjesteforsker i høst

Tiltalen mot den spionsiktede gjesteforskeren kan være klar i august, og saken være avgjort før jul.

Mikhail Valerijevitsj Mikusjin oppga å være brasiliansk statsborger, men innrømmet senere å være russer.

I oktober 2022 ble en gjesteforsker ved UiT pågrepet av politiet og siktet for etterretningsvirksomhet. Mannen hadde oppgitt å være fra Brasil, men har senere innrømmet at hans egentlige navn er Mikhail Valerijevitsj Mikusjin, og at han kommer fra Russland.

Mannen har vært varetektsfengslet fra han ble pågrepet, og PST har utvidet siktelsen fra etterretningsvirksomhet til grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

Nå kan saken være avgjort før jul, melder NRK.

Tror det blir hovedforhandling

— Vi tar sikte på å avgjøre tiltalespørsmålet i starten av august, sier førstestatsadvokat Reidar Bruusgaard til NRK.

Selve straffesaken mot Mikusjin er allerede forhåndsberammet i uke 38, går det frem av den siste fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

Førsteamanuensis i juss ved UiT, Marie Vangen, sier til NRK at forhåndsberamming er en praktisk løsning. Hun sier også at retten allerede har en viss innsikt i straffesaken gjennom fengslingssaken, som de har behandlet flere ganger. I siste fengslingskjennelse fremkommer det at retten mener at mistankegrunnlaget er sterkt.

— Det tilsier at saken mest sannsynlig vil komme opp for retten, altså at det blir tatt ut tiltale og at det skal holdes hovedforhandling, sier Vangen.

Ser fram til avgjørelse

— Dette er en annen dimensjon enn hva vi har sett tidligere, sa Dag Rune Olsen, rektor ved UiT Norges arktiske universitet, til Khrono etter at gjesteforskeren var pågrepet.

Mannen oppgav altså å komme fra Brasil, og hadde en mastergrad fra Canada. UiT sjekket referansene hans som vanlig. Han kom til Tromsø i desember 2021.

Nå sier administrasjonsdirektør Jørgen Fossland at ingen ved UiT er mistenkt eller tiltalt i saken, men at han ser frem til en avgjørelse.

— Det er gjort politiavhør av en rekke ansatte i miljøet rundt siktede, noe som har vært en stor påkjenning. Vi ser frem til at saken blir avsluttet.

Mikusjins advokat, Marijana Lozic, sier til NRK at de forholder seg til Riksadvokatens avgjørelse rundt en mulig tiltale.

Powered by Labrador CMS