Jørn Mortensen (i midten) stiller til gjenvalg som rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Her er han på Kunnskapsdepartementets kontaktkonferanse 15. januar. Foto: Siri Øverland Eriksen

Mortensen tar gjenvalg ved Kunsthøgskolen

Rektorvalg. Jørn Mortensen stiller til gjenvalg som rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Med seg har han prorektorkandidat Heidi Marian Haraldsen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) vedtok på styremøtet i juni med åtte mot tre stemmer å fortsette med valgt rektor i neste periode, fra 1. august 2019 til 31. juli 2023.

Dermed blir det rektorvalg denne våren, og sittende rektor, Jørn Mortensen, har nå meddelt nominasjonskomiéen at han stiller som rektor for en ny periode.

Fakta

7 nye rektorperioder 2019

7 universiteter og høgskoler har nye rektorperioder fra 1.august 2019:

Universitetet i Agder (valg februar 2019)

Sittende rektor Frank Reichert stiller ikke til gjenvalg. Prorektor Stephen Seiler og dekan Sunniva Whittaker er de to rektorkandidatene.

Kunsthøgskolen i Oslo (valg mars 2019)

Sittende rektor Jørn Mortensen stiller til gjenvalg sammen med prorektorkandidat Heidi Marian Haraldsen.

Høgskolen i Molde (valg før påske)

Sittende rektor Steinar Kristoffersen har ennå ikke avgjort om han stiller til gjenvalg

Samisk høgskole (valg i april)

Sittende rektor Gunvor Guttorm stiller ikke til gjenvalg

Høgskulen i Volda (valg desember 2018)

Sittende rektor Johann Roppen ble gjenvalgt

OsloMet (ansettelse oktober 2018)

Sittende rektor Curt Rice ansatt for fire nye år

Universitetet i Stavanger (ansettelse i desember 2018)

Klaus Mohn ble UiS' første ansatte rektor

9 nye styrer fra 2019

Alle de sju institusjonene over skal også ha nye styrer fra 1.august 2019.

I tillegg skal Universitetet i Sørøst-Norge ha nytt styre fra 1.8.

Rektor Petter Aasen sitter ut 2019.

Høgskulen på Vestlandet skal også ha nytt styre fra 1. august 2019.

Rektor Berit Rokne tiltrådte 1.1.2017 og sitter dermed ut 2020.

Kunnskapsdepartementet oppnevner fire eksterne styremedlemmer og to vararepresentanter til hvert styre, etter forslag fra institusjonene selv. Frist for å melde fra om styrekandidater er 1.februar.

2 forlenger styreperioden

Nord universitet skulle hatt nytt styre fra 1. august 2019, men har fått to års forlengelse til august 2021. Rektor Bjørn Olsen sitter ut 2020.

Høgskolen i Innlandet har etter søknad til KD fått forlenget sin styreperiode, men kun ut 2019.

Rektor Kathrine Skretting er ansatt til 1. mai 2021.

Foreløpig eneste rektorkandidat

Han er foreløpig eneste rektorkandidat og stiller i par med prorektorkandidat Heidi Marian Haraldsen.

Dagens prorektor, Merete Lingjærde, tar ikke gjenvalg.

Leder av nominasjonskomitéen, Morten Gjelten, sier at han er glad for at sittende rektor stiller.

— Vi er jo selvfølgelig glade for at han stiller, men av hensyn til demokratiet vil vi gjerne at det kommer flere kandidater. Det er mange gode grunner for at flere skulle ønske seg en slik jobb som å være rektor ved KHiO, sier han.

En viktig grunn er at vi er midt i en strategiperiode, og jeg opplever at jeg ikke er helt ferdig med jobben. Dessuten er det en særdeles stimulerende jobb å være rektor her.

Jørn Mortensen

Midt i strategiperioden

Jørn Mortensen har vært rektor siden 2015 og før det var han dekan ved Avdeling for kunst og håndverk ved KHiO.

— Hvorfor vil du ha fire nye år som rektor?

— En viktig grunn er at vi er midt i en strategiperiode, og jeg opplever at jeg ikke er helt ferdig med jobben. Dessuten er det en særdeles stimulerende jobb å være rektor her, sier han.

— Så du har ikke latt deg skremme av vanskelige #metoo-saker ved KHiO?

— Nei, åpenbart ikke, siden jeg stiller igjen. Men dette er saker som jeg har tatt på det største alvor, sammen med resten av organisasjonen, sier han.

Mortensen har spurt høgskolelektor og stipendiat Heidi Marian Haraldsen om å stille i par med ham som prorektor, og hun har sagt ja.

— Hvorfor spurte du akkurat henne?

— Jeg mener at hun har kunnskap og kompetanse som KHiO trenger nå, spesielt utdanningskompetansen hennes. Vi står overfor flere utfordringer på dette området framover, blant annet skal vi etablere en meritteringsordning for undervisere. Hennes kompetanse vil være god å ha i ledelsen, sier han.

— Nå blir det spennende å se om du får noen motkandidater?

— Det forholder jeg meg rolig til. Jeg ønsker at demokratiet skal virke og jeg har selv vært med på å bestemme at vi fortsatt skal ha valgt ledelse. Det tror jeg er en god ting for KHiO, sier han.

Jobber for forskningsbasert utdanning

Heidi Marian Haraldsen stiller som prorektor. Foto: KHiO

Prorektorkandidat Heidi Marian Haraldsen er høgskolelektor i pedagogikk og studieprogramansvarlig for Praktisk- Pedagogisk Utdanning (PPU) i dans og teater. Hun er utdannet i dans fra Statens balletthøgskole og har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Nå er hun dessuten i ferd med å avslutte en doktorgrad i prestasjonspsykologi ved Norges idrettshøgskole.

Haraldsen sier til Khrono at hun er spesielt opptatt av utdanningskvalitet og at utdanning skal være forskningsbasert, i KHIOs tilfelle å koble kunstnerisk utviklingsarbeid og utdanning.

— Jeg er veldig opptatt av den koblingen, og også av lærerrollen. Vi skal jo ha på plass en meritteringsordning for lærere, sier hun.

Kobler idrett og kunst

I doktorgradsarbeidet ser hun på hvilke sårbarheter eliteutøvere i idrett opplever og kostnader ved å være i et slikt miljø.

— Jeg sammenligner kunst og idrett, og da har jeg gjort meg noen tanker som jeg kan ta med meg inn i KHiO også, sier hun.

Fram til 28. februar vil valgstyret ved KHiO offentliggjøre nominerte kandidater fortløpende og fram til 14 .ars er det mulig for studenter og ansatte å foreslå alternative kandidater til de nominerte.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS