Ivar Johannesen frykter for rekrutteringen til ingeniørfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus hvis fakultetet flyttes ut av byen.

— Flytting er en gavepakke til NTNU

Ivar Johannesen ved Institutt for informasjonsteknologi er lite begeistret for forslaget om å flytte alle ingeniørutdanningene ved HiOA fra Oslo til Lillestrøm, og mener NTNU blir vinneren.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En arbeidsgruppe nedsatt av rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har lagt fram en utredning med tre forslag om hvilke studietilbud og andre tjenester som bør fylle høgskolens nye Campus Lillestrøm når den er klar til innflytting om noen år.

Les også: Foreslår omfattende flytting av utdanninger 

Et av forslagene innebærer blant annet å flytte hele Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) til Lillestrøm. Institutt for informasjonsteknologi er foreslått flyttet i alle tre alternativene.

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Khrono skrev om planene. Tidligere prorektor ved høgskolen, Frode Eika Sandnes skrev et innlegg der han forteller om sterke reaksjoner: 

«…folk er oppgitte, noen gråter, andre er sinte», skriver IT-professoren i et innlegg i Khrono. 

Selv om det er lett å komme seg til Lillestrøm fra Oslo, hører vi ofte fra studenter at de er glade for at vi ligger så sentralt i Oslo. Hvis de får valget mellom Lillestrøm og Trondheim, tror jeg de fleste ville valgt NTNU.

Ivar Johannesen

Lillestrøm? Det høres kjipt ut.

Karl Petter Andersen

Les også: Forhåndsdømt og forvist til nye campus Lillestrøm

Gavepakke til NTNU

Ivar Johannesen, førstelektor ved Institutt for informasjonsteknologi, mener en eventuell flytting gjør dem mindre attraktive for studenter.

— Jeg synes rekrutteringsproblematikken har blitt oversett i denne saken. Hvis vi flytter alle ingeniørutdanningene til Lillestrøm er det en gavepakke til NTNU, mener han.

Flytting av TKD til Lillestrøm inngår i et av tre alternativer for flytting av omtrent 3.000 studenter, samt en administrativ enhet, som er sendt på høring fra rektor Curt Rice til høgskolens enheter.

Johannesen mener rekrutteringen til HiOA vil bli mye vanskeligere dersom ingeniørutdanningene flyttes til Lillestrøm.

— Selv om det er lett å komme seg til Lillestrøm fra Oslo, hører vi ofte fra studenter at de er glade for at vi ligger så sentralt i Oslo. Hvis studentene får valget mellom Lillestrøm og Trondheim, tror jeg de fleste ville valgt NTNU, sier Johannesen.

— Spennende mulighet

Ved samme institutt sitter studieleder for allmenne fag, Tulpesh Patel (bildet under).Han mener det er både fordeler og ulemper ved å flytte ingeniørutdanningene til Lillestrøm.

— Jeg tror det kunne være en spennende mulighet, men jeg er litt bekymret for hvorvidt studentene ville ha fulgt med oss dit. Vi har gode bånd til både næringsliv og forskning her i Oslo, så det ville vært interessant å se nærmere på hva slags konsekvenser dette kan få, sier han.

Av positive sider trekker han fram muligheter for nye samarbeid.

— Å flytte til Lillestrøm sammen med noen helsefag kan skape tverrfaglige samarbeid som kunne vært interessant å diskutere. I tillegg kan det være positivt hvis dette betyr at vi får bedre plass. Vi må uansett se hva denne flyttingen kan bety for våre egne utdanninger, sier Patel.

Vil ikke «shortcutte» høring

Dekan Egil Trømborg (bildet under) vil ikke si hva han mener om forslaget om å flytte hele Fakultet for kunst-teknologi og design til Lillestrøm.

(Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold.)

— Nå er vi i en prosess, og vi skal ha en høring på fakultetet. Hvis jeg uttaler meg om det nå, så «shortcutter» jeg hele høringen, sier han til Khrono.

Han vil derfor vente med å uttale seg til fakultetets høringsuttalelse er ferdig. Høringsfristen er 21. mars.

Ville sett til NTNU

Byggingeniørstudent Karl Petter Andersen (bildet under) jobber med bacheloroppgaven når Khrono spør hva han synes om en eventuell flytting av ingeniørfag til Lillestrøm.

— Lillestrøm? Det høres kjipt ut, synes han. 

Han mener mange studenter, som ham, nok helst vil være i Oslo. 

— Ville du ha søkt denne utdanningen nå, hvis den lå i Lillestrøm?

— Jeg ville nok satt Trondheim mye høyere i vurderingen, tror Andersen. 

Samtidig ser han positive sider ved å studere der også:

— Det ville nok vært lettere å finne bolig i Lillestrøm enn i Oslo.

— Avhenger av blandingen

Stein Ove Nepstad, som studerer bioteknologi og kjemiingeniør på første året, er heller ikke så positiv til tanken på at utdanningen skulle flyttet til Lillestrøm.

— Det ville vært veldig dumt, er hans umiddelbare reaksjon.

Nepstad legger vekt på at hvorvidt flytting av ingeniørfagene er en god idé vil avhenge av hvilke andre utdanninger som flyttes.

— Her (i Pilestredet, journ. anm.) er det mange studenter på samme sted, både ingeniørstudenter og andre utdanninger, og det er en god blanding, mener han.

Nepstad sier han sannsynligvis ikke ville ha søkt utdanningen dersom den skulle vært i Lillestrøm. 

— Da ville jeg nok søkt en annen linje eller en annen skole.

— Men er Lillestrøm så ille, da?

— Nei, det vet jeg egentlig ikke, ler Nepstad.

Høringsfristen er 21.mars og etter planen skal høgskolens styre behandle saken i junimøtet. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS