Professor Gunnar H. Gundersen ser store muligheter ved at Høgskolen i Oslo og Akershus blir på Kjeller, i stedet for å flytte til Lillestrøm. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Mener HiOA må vurdere seriøst å bli på Kjeller

Campus. Alternativet å bli på Kjeller, i stedet for å flytte til ny campus på Lillestrøm, bør være med i vurderingen framover, mener professor Gunnar H. Gundersen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan bli langt billigere for Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) å bli på en ombygget campus på Kjeller, i stedet for å flytte til et nybygg i Lillestrøm, går det fram av et brev som gårdeier Hemfosa Samfunnsbygg har sendt til styremedlemmene ved HiOA.

Professor Gunnar H. Gundersen, som er instituttleder ved Institutt for produktdesign på Kjeller, mener på bakgrunn av dette at det er naturlig at Kjeller fortsatt er med i vurderingen om plassering av campusen på Romerike.

Ut i fra den nye situasjonen mener jeg det er naturlig at Kjeller alternativet er med fortsatt.

Gunnar H. Gundersen

— Ut i fra den nye situasjonen mener jeg det er naturlig at Kjeller alternativet er med fortsatt. I og med at Hemfosa både tilbyr modernisering og investeringer i tillegg til betydelig reduksjon i leieprisen vil jo vårt nye universitet kunne bruke disse midlene på andre presserende ting, sier han, og oppfordrer ledelsen til å gjøre en ny kost/nytte-vurdering av hva man oppnår ved å flytte til Lillestrøm.

Moderne campus på Kjeller

Han peker også på at det vil være bedre muligheter for ekspansjon på Kjeller enn i Lillestrøm sentrum.

— Hvis man tenker litt fremover, så vil det være gode muligheter for å bygge ut campus på Kjeller, sier han.

Hovedinngangen på campus Kjeller. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Gundersen mener det bør vurderes om det ikke er mulig å få til det konseptet som HiOA-ledelsen ønsker for den nye campusen uten å flytte til Lillestrøm, men heller bli værende i lokalene på Kjeller.

— Det utarbeides modeller for innhold og organisering i forhold til nybygg, og det er et spørsmål om det man lander på er avhengig av arkitekturen i et nytt bygg eller om konseptet er sterkt nok i seg selv til å kunne fungere uavhengig av denne. Det bør være mulig å få en grundig vurdering av det, sier han.

Krav om gangtid

I kravspesifikasjonen som rektor Curt Rice vil legge fram for styret 8. februar vil det stå at den nye campusen skal ligge maksimum 5-7 minutters gange fra Lillestrøm togstasjon. Det er dette kravet som utelukker at Kjeller er aktuell som campus for HiOA på Romerike etter 2023.

Gundersen mener dette er et unødvendig krav å sette. Han viser til den kraftige utviklingen som vil skje i området de nærmeste årene, blant annet fordi flyplassen på Kjeller skal legges ned i 2023 og området utvikles. Flyplassen ligger på et 1.100 dekar stort område mellom HiOAs campus og Lillestrøm sentrum.

Han mener at tiden det tar å komme seg fra Lillestrøm togstasjon til campus vil bli mindre viktig i framtiden.

— I løpet av årene frem til 2023 vil det skje mye i området som gjør at reisetid fra Lillestrøm stasjon vil bli betydelig kortere. Man vil ha selvgående kjøretøy som kan gå i kontinuerlig skytteltrafikk, avstandene blir kortere i og med at flyplassen legges ned, så man kan med stor sikkerhet si at det blir langt raskere å bevege seg fra Lillestrøm stasjon til Kjeller enn fra Nasjonalteatret stasjon og til Pilestredet, sier han.

Ny bydel skal bygges

Administrerende direktør Simon Venemyr Ottersland i Hemfosa sier også at det kommer til å skje mye spennende i området.

— Det skal jo bygges en hel ny bydel mellom Kjeller og Lillestrøm, og både kollektivtrafikken og infrastrukturen vil se annerledes ut enn i dag, sier Ottersland til Khrono.

Gundersen sier at denne utviklingen kan gjøre avstanden mellom togstasjonen og studiested Kjeller kortere, både fordi flyplassen legges ned og fordi det vil bli raskere og bedre kommunikasjon mellom de to stedene.

Han utfordrer til litt nytenkning.

— I dagens kravspekk står det gangavstand 5-7 minutter. Det betyr at det skal ta maks 7 minutter å komme seg fra stasjonen og studiestedet. Det kan jo være at Hemfosa eller andre kan komme opp med et transportsystem som løser dette. Det er tidsfaktoren som er viktig her, ikke at man spaserer, sier han.

Er blitt betenkt

Skyldes skepsisen du nå uttrykker mot flytting at dere er redde for å ikke få like bra lokaler i Lillestrøm som dere har på Kjeller i dag?

— Vi har støttet flytting, men nå er det gitt klare signaler om at vi får mindre plass. Betingelsen for at vi har støttet flytting har hele tiden vært at vi må få tilsvarende eller bedre lokaler enn vi har i dag. Så vi har blitt litt betenkte, sier han.

Gunnar H. Gundersen ved flystripa på Kjeller i juli 2016. Foto: Nicklas Knudsen

Vil flytte hele HiOA til Kjeller

For øvrig mener Gundersen fortsatt at hele det nye universitetet bør flyttes til den nedlagte flyplassen, slik han også uttalte til Khrono sommeren 2016.

—Det bygges en helt ny hypermoderne campus helt fra grunnen av her, med alle fasiliteter og med kapasitet til dobbelt så mange studenter man har per dags dato, sier han.

«​Alle alternativer må vurderes»

Anton Havnes, som er styremedlem fra de faglige ansatte på Høgskolen i Oslo og Akershus, sier til Khono at det var vanskelig å forholde seg til brevet fra Hemfosa, som han og resten av styremedlemmene mottok rett før styremøtet i desember.

— Det kom brått på og summen her blir en ytring fra en aktør i prosessen, sier han.

Han var også styremedlem i forrige periode da daværende styre vedtok å utrede flytting av campus i Akershus fra Kjeller til Lillestrøm.

Styremedlem ved HiOA, professor Anton Havnes. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Det sittende styret har vært opptatt av å spare penger?

— Ja, økonomien er viktig, det er ingen grunn til å tro at det blir mer penger i høyere utdanning framover, så det er all grunn til å vurdere alle mulige alternativer i en så sak, sier Havnes.

Krever cellekontorer

Plasstillitsvalg for Norsk sykepleierforbund på Kjeller, Heidi Snoen Glomsås, har gjort en undersøkelse blant sine medlemmer som viser at det er omtrent 50/50 om folk ønsker å flytte til Lillestrøm eller å bli på Kjeller.

— Begge deler er greit, men det viktigste for oss er at vi får egne kontorer i uansett hvor vi er. Det er en helt klar forutsetning, i tillegg til at vi må få nok grupperom, auditorier og andre fasiliteter. Vi trenger også nok parkeringsplasser, siden det er 50 prosent praksis i studiet vårt, og vi må for eksempel til Aurskog-Høland på praksisbesøk. Dit er det ikke noe kollektivtilbud, sier hun.

— Generelt er det ingen stor krise for oss å flytte, hvis bare disse forutsetningene er oppfylt, sier hun.

Etterlyser involvering

22. januar skal det være allmøte på Kjeller om status i prosessen Campus Lillestrøm. Rektor Curt Rice kommer og det gjør også direktør for digitalisering og infrastruktur, Asbjørn Seim, mens dekan Knut Patrick Hanevik skal orientere om status for arbeidet med å finne ut hvilket faglig innhold den nye campusen skal ha.

— Det er bra, for det bekymrer oss hvor lite de ansatte er blitt involvert i denne prosessen, sier Heidi Snoen Glomsås.

Fakta

Campus Kjeller

I oktober 2016 var det registrert totalt 3 272 studenter på Kjeller, iberegnet etter- og videreutdanninger.

HiOA leier av Hemfosa Samfunnsbygg på Kjeller.

Det er cirka 260 ansatte med Kjeller som primærarbeidsplass.

Bruttoarealet er 27.135 kvadratmeter. Av dette er 11. 435 kvm kontorarealer, 13. 083 kvm studentarealer og 2617 kvm er garasje i underetasjen (ca. 90 plasser).

Bygget er ikke opprinnelig bygd til undervisningsformål, og er ikke skreddersydd for HiOAs aktiviteter. Det er flere bygningskropper av ulik alder som i 2003 ble bygd sammen ved å lage overbygde glassgater.

I tillegg leier HiOA lokaler i Kunnskapsbyen Konferansesenter og eksamenslokaler av Romerikskirken (OKS).

Etter fusjonen i 2011 har flere utdanningstilbud og administrative funksjoner blitt flyttet til Pilestredet.

En kartleggingsstudie av campus Kjeller ble gjennomført av Lerche arkitekter i regi av Statsbygg i februar 2017. Denne viser at det er en god del ubrukte og uhensiktsmessige arealer i bygningsmassen på campus Kjeller.

Kilde: Saksframlegg til styremøtet på HiOA 9/5-17

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS