Studiebarometeret, BI. NOKUT. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vil vite mer om behovet for utdanning i framtida

Regjeringen setter ned et utvalg som skal finne ut hva slags kompetanse norsk arbeidsliv vil trenge i framtiden. Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo skal lede utvalget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nye utvalget får navnet har fått navnet «Kompetansebehovutvalget» og oppdraget er å finne ut hva slags utdanninger Norge trenger og hvor stor kapasitet utdanningene skal ha.

Utvalget skal bidra til mer forskning og utnytte allerede eksisterende undersøkelser og analyser på området på en bedre måte, går det fram av en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Oppnevnt for tre år

Utvalget er oppnevnt for en periode på tre år og skal levere sin første rapport innen 1. februar 2018.

— Vi vet at norsk arbeidsliv vil endre seg fremover, og at roboter vil overta flere arbeidsoppgaver, men vi vet for lite om hva slags kompetanse vi vil ha behov for. Vi må finne ut mer om dette. Det er viktig både for den enkelte som skal velge utdanning og yrke og for samfunnet som helhet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen, og legger til:

Vi vet at norsk arbeidsliv vil endre seg fremover, og at roboter vil overta flere arbeidsoppgaver.

Torbjørn Røe Isaksen

–Utvalget kan selvfølgelig ikke gi oss et svar med to streker under, men det skal bidra til ny kunnskap som hjelper oss å ta gode valg når vi planlegger for fremtiden. Den kunnskapen trenger de som skal inn i arbeidslivet og de arbeidstakerne som må omstille seg for å beholde jobben.

Tre professorer

I utvalget sitter forskere, representanter for myndighetene og fra hovedorganisasjonene i arbeidslivet. Det er tre professorer i utvalget; i tillegg til Steinar Holden er professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Hildegunn Ekroll Stokke med, og det er også professor Kjetil Bjorvatn ved Norges handelshøgskole. 

— I Norge har vi alltid vært flinke til å se muligheter når vi setter oss sammen. Jeg synes derfor det er spennende at organisasjonene i arbeidslivet har sagt ja til å arbeide sammen med forskere og myndigheter for å bygge opp et bedre kunnskapsgrunnlag om fremtidige kompetansebehov i Norge. Jeg gleder meg til å følge utvalgets arbeid, sier Røe Isaksen. 

Frafall og feilvalg i utdanning, læring og arbeid er kostbart for den enkelte og samfunnet. Utvalget får også i oppgave å bidra til en offentlig debatt og formidling av kunnskap. 

— Det er et viktig og spennende oppdrag vi har fått, og jeg ser frem til å jobbe med dette i utvalget, sier professor Steinar Holden, ifølge Kunnskapsdepartementets pressemelding.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS