habilitet

Konklusjonen er klar: Svært alvorlige habilitetsbrudd

Stortingets kontrollkomité gir uttrykk for at habilitetsregelbruddene til Ola Borten Moe er alvorlige. Men den tidligere statsråden slipper å få kritikk i vedtaksform.

Her er Ola Borten Moe på høring hos Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Når er det klart at den tidligere ministeren ikke blir ilagt offisiell kritikk, men får kritikk i form av merknader.
Publisert Oppdatert

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité konkluderer med at regelbruddene knyttet til habilitet, som tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) stod bak før han gikk av som statsråd 27. juli i fjor, er alvorlige.

Som følge av at Borten Moe selv tok ansvar og gikk av, slipper han vedtak om kritikk. Det samme gjelder for tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), som gikk av 23. juni i fjor fordi hun hadde tildelt viktige verv til venner.

Onsdag la Stortingets kontrollkomiteen fram sin innstilling som bygger på granskingen av en rekke habilitetssaker som rammet Stortinget sommeren og høsten 2023.

«Svært alvorlig»

Komiteens saksordfører Grunde Almeland (Venstre) har ledet an granskingen av sakene, som knytter seg til Tonje Brenna (Ap), Anette Trettebergstuen, Ola Borten Moe, Anniken Huitfeldt (Ap) og Erna Solberg (H).

Alle utenom Borten Moe og Trettebergstuen får vedtak om kritikk for sine opptredener i forbindelse med de respektive habilitetssakene.

Under fremleggelsen av innstillingen onsdag uttalte Almeland at regelbruddene til Ola Borten Moe er «svært alvorlige».

— Det er ellers naturlig å vektlegge at statsrådene (Borten Moe og Trettebergstuen journ. anm.) har tatt ansvar for sine handlinger ved å gå av. Kritikken mot disse to fremmes dermed som merknader og ikke i vedtaksform, sa Almeland.

Leder av kontrollkomiteen, Peter Christian Frølich (H) understreket på sin side at Høyre var oppriktig usikre på om Ola Borten Moe faktisk hadde brutt habilitetsreglene da han kjøpte våpenaksjer.

Kontrollkomiteens innstilling skal opp til behandling i Stortinget 5. mars.

Under pressekonferansen onsdag ble det informert om at komiteens rapport ikke vil være klar i fysisk form før senere på dagen.

Innrømmet skyld

Fredag 27. juli i fjor, gikk Ola Borten Moe av med umiddelbar virkning, etter at det kom fram at han hadde brutt regjeringens habilitetsregler og regjeringens regler for aksjehandel.

Den tidligere statsråden innrømmet blant annet at han uken før et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo, hadde kjøpt aksjer for 415.000 kroner i Kongsberg Gruppen, som indirekte eier 25 prosent av Nammo.

Han vedgikk også å ha brutt habilitetsregelverket da han deltok i et møte i regjeringen 30. mars, da regjeringen økte rammen for kontrakten med Nammo.

— Det er ikke mulig å sitte som statsråd og rydde opp i dette uføret, som jeg har påført meg selv og regjeringen, uttalte Borten Moe i forbindelse med at han gikk av.

Powered by Labrador CMS