Forslag til felles fuskeregler: Selvplagiat bør ikke straffes med utestenging 14. september 2024 - 00:25
Nederlag for regjeringen om forskningskrav Regjeringen får ikke gjennom forslaget om å fjerne forskningskrav for dosenter i Stortinget. FrP sørger for flertall mot, og Utdanningsforbundet jubler.
Ber Stortinget si nei til å fjerne forskningskrav Utdanningsforbundet og Forskerforbundet håper i det lengste at Stortinget vil stoppe forslaget om å fjerne forskningskravet i dosentstigen.
Flertall for å fjerne de fleste tilleggspoeng ved opptak Regjeringen får gjennomslag i Stortinget for alle sine forslag om endringer i opptakssystemet. Det betyr bort med alderspoeng og de fleste andre tilleggspoeng.
Avviser at fjerning av karakterkrav vil gå utover pasientene Mangel på sykepleiere er større problem for pasientsikkerheten enn manglende mattekunnskaper ved opptak på utdanningen, mener regjeringen.
Får flertall for alle punkter i profesjonsmeldingen Regjeringen får fullt gjennomslag i Stortinget for avakademisering og alle de andre grepene den foreslår i profesjonsmeldingen. Høyre er svært skuffet og kaller meldingen en forspilt mulighet.
— Ikke skap en kunstig motsetning mellom teori og praksis Torsdag var det maratonhøringer i Stortinget om høyere utdanning. Der fikk regjeringens beskrivelse av «akademisering» av profesjonsutdanningene gjennomgå.
Høyere utdanning bør være tema i debatten om Nansen-programmet Nansen-programmet må bidra til gjenoppbyggingen av høyere utdanning i Ukraina. Onsdag debatteres saken i Stortinget.
Konklusjonen er klar: Svært alvorlige habilitetsbrudd Stortingets kontrollkomité gir uttrykk for at habilitetsregelbruddene til Ola Borten Moe er alvorlige. Men den tidligere statsråden slipper å få kritikk i vedtaksform.
Vil vurdere utsatt utestenging i fuskesaker Utestenging på grunn av fusk bør kunne utsettes til klagebehandling er gjennomført, mener fire av opposisjonspartiene. Stortingsflertallet sier nei, men vil ha spørsmålet utredet.
Høyre sikrer streng fuskestraff. Slik blir den nye loven SV og Rødt sa nei, men Høyre sikret flertall for at maksstraffen for fusk skal økes fra ett til to år.
Jussprofessor advarer Stortinget mot nye fuskeregler Jussprofessor mener Stortinget er i ferd med å vedta en lov som gir strengere vilkår for studenter enn for forskere. — Slik kan vi ikke ha det, sier Johan Giertsen.
Borch sier bindinger til næringslivet ikke må bety at samarbeidet tar slutt Løsninga på en konflikt eller uheldig hendelse i et samarbeid mellom næringsliv og akademia, behøver ikke å bety at samarbeidet avsluttes, svarer statsråden på et skriftlig spørsmål.
Søkte i 2023 og får svar i 2025. —Uakseptabelt Ventetiden for å få godkjent utdanninger er uakseptabelt lang, mener FrP-politiker. Sandra Borch ber Nokut omprioritere sine ressurser for å få raskere behandling av søknadene.
Ber om hastetiltak for å få ut forsker fra Gaza En forsker tilknyttet Universitetet i Oslo kommer seg ikke ut av Gaza fordi norske myndigheter krever fysisk oppmøte på visumkontoret som er utbombet. Nå tar SV saken opp med justisministeren.
Senter for ekstremismeforskning får fortsette Stortinget sikrer at C-Rex - Senter for ekstremismeforskning kan fortsette etter at første tiårsperiode med finansiering er over.
Laga lyd ved Stortinget: — Slik høyrest det ut på Griegakademiet — Studentane ved Griegakademiet har eit heilt uforsvarleg arbeidsmiljø, seier studentleiar Kaja Hovdenak. Onsdag ettermiddag var det demonstrasjon ved Stortinget.
— Ville tatt statsråden mindre enn et kvarter å frigjøre tre millioner fra budsjettet Jan Tore Sanner tok opp kampen for klarspråksprioritering i Stortinget, men fikk ikke gehør.
Reagerer på nedleggelse av sentre for fremragende utdanning Flere partier på Stortinget stiller spørsmål ved at regjeringen vil legge ned sentre for fremragende utdanning (SFU).
Kvinnene mest aktive på Stortingets talarstol Kari-Anne Jønnes frå Høgre er den frå utdannings- og forskingskomiteen som har mest taletid på Stortinget. På dei neste plassane er det òg kvinner.
Utsettelse ga ingen endring. Flertallet støtter skolepenger Stortinget kommer til å vedta ny lov som gjør det mulig å innkreve studieavgift, også kalt skolepenger, fra internasjonale studenter i Norge.
Ja til internasjonalisering — nei til skolepenger På vegne av 25.000 forskere og kunnskapsarbeidere er mitt klare råd til Stortinget: Stans innføringen av skolepenger for internasjonale studenter, skriver Guro Lind i Forskerforbundet i dette innlegget.
Stille om ny studieavgift Partiene på Stortinget forhandler om studieavgift i høyere utdanning på overtid, og holder kortene tett inntil brystet.
USN-rektor ber Stortinget vurdere å endre lov om forskningsetikk Universiteter og høgskoler får ikke granske forskningsartikler forskere i Norge har publisert i utlandet, fastslår fersk dom. — Jeg mener lovgiver bør se på dette, sier USN-rektor Petter Aasen.
Kunstfagene fikk et lite halmstrå fra Stortinget Stortinget har vedtatt færre finansieringskategorier og fjernet EU-indikatoren. Kunstfagene er lovet at tilleggsbevilgninger skal vurderes.
Ingen gjennomslag på Stortinget for flercampus eller kunstfag Stortinget går for tre finansieringskategorier og færre indikatorer når det skal vedta nytt finansieringssystem for universiteter og høgskoler.
Gratisprinsippet må gjelde for alle kommende studieår Utsettelsen av saken om skolepenger gjør det fullstendig urealistisk å gjennomføre gjeldende prosesser på en ordentlig måte før studiestart, mener Curt Rice.
Lovforslag om skolepenger til Stortinget. SV lover kamp Tirsdag skal utdanningskomiteen på Stortinget behandle lovforslaget om å innføre skolepenger for internasjonale studenter.
Tommel ned for Høyres realfagsstrategi Regjeringspartiene, SV og Rødt avviser Høyres forslag om en realfagssatsing, og peker på at Høyres forrige strategi ikke innfridde.
Borten Moe ble grillet om lærerutdanning: — Hva er statsrådens konkrete plan? — Hvis vi ikke klarer å snu dette de neste årene, er det et ganske mørkt bilde som tegner seg, sa statsråd Ola Borten Moe (Sp) fra Stortingets talerstol.
Krever svar fra Borten Moe om krisetall for lærerutdanningene Høyre kaller Ola Borten Moe inn til Stortinget og vil ha svar på hva han vil gjøre med den kraftige nedgangen i søkning til lærerutdanningene.
Stortinget har vedtatt at kunstig intelligens skal inn i flere utdanninger Akademia må ta en lederrolle i bruken av kunstig intelligens, sier Høyres Linda Hofstad Helleland.
Redd staten sløser penger på næringslivsprosjekter uten særlig forskning Marianne Marthinsen er ny styreleder i Norce-konsernet. Nå er eks-politikeren bekymret for at staten bruker pengene på prosjekter næringslivet uansett ville realisert og som egentlig ikke handler om å fremme forskning.
No er ho invitert til Stortinget for å fortelja om lærar-rekruttering Nord universitet reiser land og strand rundt for å rekruttera lærarstudentar. No er dei invitert til Arbeiderpartiet si stortingsgruppe for å fortelja om prosjektet.
Rektorer ber om at skolepenger utsettes ett til to år Margareth Hagen og 20 andre rektorer frykter for konsekvensene dersom innføringen av studieavgift for internasjonale studenter innføres allerede i høst.
Arbeiderpartiet vil vurdere tiltak for studentene Aps utdanningspolitiske talsperson Lise Selnes er bekymra for hverdagen til studentene etter prishoppet på en rekke matvarer fra 1. februar.
Forhandler om en mer forpliktende langtidsplan Forhandlinger om en mer forpliktende og grønnere langtidsplan for forskning og høyere utdanning pågår i Stortinget. Det skjer etter innspill fra sentrale forskningsaktører.
Reagerer på at kun et fåtall av byene får ekstra tilskudd Høyres Turid Kristensen er kritisk til at Lillestrøm ikke er definert som et pressområde og derfor får lavere tilskudd til bygging av studentboliger.
Skepsis til regjeringens «missions» Målrettede samfunnsopppdrag eller «missions» er et godt grep, men regjeringens temaer går ikke helt hjem. Halvferdig og dårlig forankret, mener Akademikerne.
45 professorer nevnt fra Stortingets talerstol i fjor. Mannlige jurister dominerer Jussprofessor Eirik Holmøyvik er den professoren som oftest ble nevnt i Stortinget i fjor. Åtte av ti siterte professorer er menn.
På tide med en wake up-call Stortinget er gjennomgående lite interessert i UH-sektoren. Det bør være på høy tid å gjøre noe med det, skriver Carl-Erik Grimstad.
Få kritiske spørsmål til Borten Moe i Stortinget Det har vært mye bråk rundt Ola Borten Moe (Sp), men han får færre spørsmål i Stortinget enn de fleste andre statsrådene.
Nye krav og styringsgrep og over 40 milliarder kroner til universiteter og høgskoler Regjeringen kutter gamle styringsparametre og innfører flere nye mål for bruken av 40,6 milliarder kroner som tildeles universiteter og statlige høgskoler i 2023. — Det er ikke noe fripass, sier statssekretæren.
Etterlyser mer forskning, ikke mindre Temaene i langtidsplanen er gode, men gitt situasjonen i verden burde Norge satse mer på forskning, ikke mindre. Det er gjennomgangstonen i innspill fra ledere i kunnskapssektoren.
Stortinget må sikre trygge rammebetingelser til forskning Forskning krever langsiktighet og forutsigbarhet, men nå er forskningsmiljøene preget av usikkerhet. Når Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning skal behandles på nyåret, bør partiene på Stortinget inngå et forskningsforlik, skriver Guro Elisabeth Lund.
Oppgitt over å få et «ikke-svar» fra Borten Moe om håndtering av FFI-rapport Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne stilte spørsmål i Stortinget om håndteringen av forskningsrapporten. Han er misfornøyd med svaret han fikk fra statsråden.
Vil ikke gjøre Students at Risk til en permanent ordning Venstre ønsket å utvide og gjøre Students at Risk-ordningen permanent. Det ville ikke et flertall i Utdannings- og forskningskomiteen, som likevel snakker varmt om ordningen.
Enighet om ekstra strømstøtte til studentene Studentene vil få 1500 kroner i strømstøtte i høst, etter enighet mellom regjeringspartiene og SV.
Klart flertall for å beholde opptakskrav til lærerstudier Politikerne er bekymret over flukten fra lærerstudiene, men ønsker likevel ikke å fjerne dagens krav til skolepoeng og karakterer i norsk og matte.
NTNUs viserektor i Ålesund varsler at hun går av før tiden Annik Magerholm Fet gikk på en ny periode som viserektor i august i fjor. Nå vil hun bli professor igjen i stedet.
Nei til alderspoeng, tja til loddtrekning og ja til kjønnspoeng De politiske partiene på Stortinget venter i spenning på Aasen-utvalgets utredning.
Flere partier vil at Stortinget skal diskutere nye regler for eksportkontroll Advokater får støtte i utspill om at sak rundt kunnskapsoverføring bør være en lovsak.
KPMG seier at NFR har mangla kontroll over tildelingsnivået Rapporten frå KPMG underbyggjer behovet for nytt styre i Forskingsrådet, skriv statssekretæren i Kunnskapsdepartementet.
I storm hos Lånekassen. Nå går hun fra Stortinget Stortingets direktør, tidligere Lånekassen-direktør, Marianne Andreassen, har sagt opp stillingen sin.
SVs utdanningspolitiske talsperson har fått skattekrav Både nåværende og forrige utdanningspolitiske talsperson for SV går ut med at de er blant politikerne som har fått skattekrav i pendlerboligsaken.
Opprop: Slå ring rundt norsk forskning «Å sette prioriterte forskningsprosjekter på vent, kan gi alvorlige konsekvenser for norsk forskning.»
Nokut må godkjenne fagskoleutdanninger. Det skaper kø Statsråd Ola Borten Moe sier at Kunnskapsdepartementet nå ser på måter å effektivisere prosessen på.
Ola Borten Moe likte dårlig ny beskjed om røde tall 10. mars fikk Borten Moe beskjed om positive avsetninger i Forskningsrådet. Fire uker senere var pluss blitt til minus.
Forslag for å løse krisen i Forskningsrådet fram til 2024 Ola Borten Moe og regjeringen ber Stortinget om å gi Forskningsrådet fullmakt til å flytte penger på tvers av poster i budsjettet sitt - fram til 2024.
Svarer om «jålete» byggprosjekter Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fikk kritikk for å si at regjeringen kutter i dekadente og jålete prosjekter. Nå utdyper han beskrivelsen.
Nå blir permisjonsreglene for studenter endret Nils Forren fikk ikke fri fra universitet til å delta i kommunestyret. Nå skal den type permisjon bli lovfestet gjennom universitets- og høyskoleloven.
– Kan ikke fortsette å bygge offentlige bygg som blir mye dyrere enn anslått Senterpartiets Marit Arnstad vet ikke om stortingsbehandlingen vil hindre utsettelse av Ocean Space Centre. Om NTNU-campus sier hun at kvadratmeterprisen må «betydelig ned».
Opposisjonen krever svar fra Borten Moe Flere stortingsrepresentanter krever svar fra Borten Moe om uroen i Forskningsrådet. Kari-Anne Jønnes (H) vil vite hvorfor han forkastet andre alternativer enn å avsette styret.
Venstre frykter nytt hvileskjær. MDG gir Borten Moe stryk. Flere partier på Stortinget er usikre på hva de skal mene om regjeringens tiltak overfor Forskningsrådet, men Ola Borten Moe høster kritikk.
Elefanten i Forskningsrådet Forskningsrådet ligger an til å gå 2,9 milliarder i underskudd ved utgangen av 2024. Hvordan havnet vi her?
Nokut kan miste jobben som godkjenner av utenlandsk utdanning Stortinget har torsdag 19. mai debattert flere forslag til endringer i universitets- og høgskoleloven. Uenighet om tosensorordningen.
Ukrainere tar kontakt med universitetene om studieplass 1000 studieplasser til ukrainere på flukt skal snart fordeles. I mellomtiden blir utdanningsinstitusjonene kontaktet av ukrainere selv.
Venstre vil ha mer satsing på bedre undervisning Forslagene får blanda mottakelse både i og utenfor Stortinget.
Borten Moe om byggeprosjekt: — Festen er over Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe varslet i spørretimen at «det er slutt med å hive penger på ting som ikke virker, helt til det før eller siden blir ferdig». Adressen var byggeprosjekter i hans egen sektor.
Ny lov om sidegjøremål gir valgfrihet. Universitetet i Oslo håper de kan inspirere til mer åpenhet Regjeringen vil ikke pålegge universiteter og høgskoler å ha åpne registre over ansattes sidegjøremål. Verken Universitetet i Oslo eller Norges handelshøyskole har noen planer om å lukke sitt register.
«Det ska æ fiks», sier Borten Moe om godkjenning for ukrainere og russere Forsknings- og høyere utdanningsministeren varsler at søknadsfrister og godkjenning av utdanning vil kunne lempes på for flyktninger fra krigen i Ukraina som vil ta utdanning eller jobbe i Norge.
Nei til krav om å registrere interesser på si. Ingen åpenhet Stortinget gjør det frivillig å etablere registre over statsansattes verv og økonomiske interesser. SV og Rødt mener registrering må pålegges.
Statsbygg seier nei til arkitektkonkurranse for NTNU-bygg Landets største arkitektutdanning skal inn i bygget. Men arkitektar skal ikkje vera med på å bestemma korleis bygget skal sjå ut.
Regjeringen har glemt undervisning om bærekraft Handlingsplanen for å nå bærekraftsmålene innen 2030 mangler systematisk, formalisert kompetanse på lærersiden for utdanning av bærekraftig utvikling.
Når akademikere velger side — I den vitenskapelige publikasjonen Råolje har forfatterne gjengitt alternative teorier om ulykken som har blitt utredet og avvist både teknisk og juridisk.
Tok ikke utfordringen om økt studiestøtte Under onsdagens spørretime i Stortinget ble Ola Borten Moe utfordret til å love økt studiestøtte i regjeringsperioden. Det gjorde han ikke.
Norge må ikke havne i skyggen av Horisont Europa Uten å opprettholde RES-EU støtten blir norske forskningsinstitutter, bedrifter og offentlige virksomheter stående på gangen, med jakka på og lua i handa.
Tid for en sterkere forskningsallianse Forskningen skal løse de store samfunnsutfordringene og hjelpe Norge gjennom det grønne skiftet, men taper budsjettkamp etter budsjettkamp. I 2022 må forskningslobbyen bli sterkere.
2022 må bli studentenes år — Etter pandemiårene 2020 og 2021 har jeg klokketro på at alt bare vil bli bedre og bedre fremover, spørsmålet er hvordan det nye Stortinget vil at studenttilværelsen skal være.
44 professorer sitert fra Stortingets talerstol 2021 — Akademia må hjelpe politikerne til å utvide tankesettet, sier Victor Norman - professoren som var referert flest ganger fra Stortingets talerstol i 2021.
Trekker frem nordmann som en av verdens mest innflytelsesrike akademikere Én norsk professor på listen Apolitical har laget over de hundre akademikere med mest innflytelse på stat og regjeringer verden rundt.
Religionsfriheten i Norge er under angrep Prosessen mot NLA Høgskolen er et eksempel på en stat som ikke kjenner sine grenser.
Kravet om to sensorer må revurderes — Vi ser allerede nå at ordningen bremser bruken av og utviklingen av de vurderingsformene som gir det beste læringsutbyttet for studentene.
En feilslått sensorordning Stortingets vedtak om krav om to sensorer på eksamen ved universiteter og høgskoler er en satsning i gal retning som vil senke kvaliteten på utdanningen.
Kutter oljeforskning, redder kunsthøgskole Regjeringen kutter i oljeforskning og redder kunsthøgskole i Nordland, går det fram av budsjettforliket.
Rettslige og etiske spørsmål ved forskningssamarbeid med Polen Knusingen av maktfordelingsprinsippet og fremveksten av autoritære krefter i Polen krever i dag vesentlig høyere bevissthet blant norske forskere om de etiske utfordringer knyttet til videre forskningssamarbeid med Polen.
Han skal kikke nærmere på reglene: — Ikke så sexy som mange kanskje tror Jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Eirik Holmøyvik, sitter i utvalget som skal se på reglementet rundt Stortingets pendlerboligordning.
Å gjenopprette Høgskolen i Nesna er en seier for demokratiet — En politisk beslutning om å gjenopprette Høgskolen på Nesna truer verken universitetsdemokratiet eller forskningsfriheten, skriver Sofie Marhaug.
Nye normer for autonomi Å hevde at det er en inngripen i universitetenes selvstendighet at lokaliseringsspørsmål ligger hos Stortinget, har et visst preg av å rope ‘ulv, ulv’ – og det bør man være varsom med når Senterpartiet er i regjeringsposisjon.
Øker ikke studiestøtten og kutter i konsulentbruk Norges miljø- og biovitenskapelige universitet får mer penger, men ikke nok, sier rektor Curt Rice. Studiestøtten økes ikke, og Nokut må kutte. Se regjeringens endringsforslag her.
Forskningskutt svekker Norge Styrking av Fellesløftet er viktig for de radikale kunnskapssprangene som kreves for å løse morgendagens samfunnsutfordringer.
FrP: Henger ikke på greip at kunsthøgskole ikke får støtte FrP mener at kunsthøgskolen i Lofoten burde være like viktig for regjeringen som Nesna. SV tar med distriktsskolens skjebne inn i budsjettforhandlingene.
Samfunnet trenger fri forskning og uavhengige universiteter En åpning for at enkeltbeslutninger om campusnedleggelse og profesjonsstudier behandles og avgjøres i Stortinget, vil kunne gi en sterkt politisert styring av en sektor som trenger autonomi.
Nesna må sjå til Rena Mange har gjort narr av Senterpartiets valkamplovnader om å redde Nesna, mellom anna fordi dei visst nok ikkje har forstått korleis sektoren skal styrast etter gjeldande lov og spelereglar.
Landets andre universitet 75 år Stortingets vedtak om å bygge Universitetet i Bergen kom 9.april 1946. Landets «mørkeste dato» skulle nå også symbolisere starten på et viktig gjenreisningsarbeid.
Rødt-politiker «rett fra gølvet» i barnehagen skal lede Utdanningskomiteen Stortingskomiteens 13 medlemmer er klare: To tidligere statsråder skal være med å styre kunnskapspolitikken.
Omgjøringen av Nokuts oppgaver vil påvirke hele organisasjonen Nokut må sikres et tilstrekkelig sett av virkemidler slik at vi også fremover vil være en robust organisasjon med høy fagkompetanse.
Hold valgløftet:Gjenreis Høgskolen i Nesna Lærermangelen er stor i hele Nordland, og rekrutteringen til yrket har gått ned etter at Høgskolen i Nesna forsvant.
Gjenreising av Høgskolen i Nesna: Ingen trussel mot universitetenes autonomi Regjeringen og Stortinget kan vedta å gjenreise Høgskolen i Nesna som en selvstendig høgskole, uten at det truer autonomien til andre høgskoler eller universiteter.
Tre ganger flere med høyere utdanning på Stortinget enn blant folk flest 35 prosent av befolkningen i Norge har høyere utdanning. Hele 80 prosent av de nye folkevalgte til Stortinget har det samme.
Høgskolelektor utsatte jobbstart – fikk tre måneder etterlønn av Stortinget Da Bengt Morten Maximilian Wenstøb (H) var ferdig på Stortinget i 2017, utsatte han oppstart på jobben sin ved Høgskolen i Østfold og hevet etterlønn fra Stortinget.
Gjenreising av Høgskolen i Nesna – NOKUTs rolle NOKUTs rolle i å vedta en gjenoppretting av Høgskolen i Nesna er ikke så entydig og så sentral som NOKUTs direktør hevder.
Ingen konkrete svar fra Røe Isaksen i sak om syk student Arbeids- og sosialministeren har ingen konkrete svar til Thomas Hellevang. Ruth Grung (Ap) er svært skuffet.
Studenten fell mellom alle stolar. No skal saka drøftast med statsråden Ruth Grung (Ap) tek den sjukmelde studenten Thomas Hellevang si sak opp i eit skriftleg spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. — Eg forventar at han svarar så tydeleg som han kan, seier Grung.
Pålegger to sensorer ved eksamen tross protester Innstillingen til ny universitets- og høgskolelov er klar i Stortinget. Vedtak neste uke.
Mindretall vil la Stortinget avgjøre nye «Nesna-saker» Senterpartiet og SV mener at Stortinget skal ha siste ord dersom studiested skal bli nedlagt. Frp vil ha medisinutdanning i Stavanger. Her er innstillingen til styringsmeldingen.
Praksis for alle studenter kan koste en milliard ekstra Hvis over 41.000 studenter som ikke har praksis får minst tre uker praksis hvert år, vil dette koste mellom 480 millioner og 1,6 milliarder kroner.
Venstresiden tar dissens om egenbetaling Stortingsflertallet åpner for en gjennomgang og endring av egenbetalingsforskriften i høyere utdanning. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ber om at regjeringen ikke uthuler gratisprinsippet.
Han valde å verta student. Då mista han all inntekt Thomas Hellevang ville gjera noko fornuftig medan han var sjukmeld frå kokke-jobben. Men då han byrja å studera juss, mista han retten til sjukepengar. No har han flytta heim til mora for å spara pengar.
— Diskriminering, mener Astrologiskolen om nytt lovforslag om fagskoler Nye krav til fagskoler vil diskriminere fag bygget på «åndsvitenskap, religion, kunst og kultur», mener Astrologiskolen. Nokut er fornøyd med lovforslaget.
Asheim vurderer å endre regler i opptaket. Fagenheten Unit sier nei Unit, som har ansvaret for Samordna opptak, anbefaler at politikerne ikke endrer opptaksregelene. Henrik Asheim er fortsatt i tenkeboksen.
Ingen avklaring om finansiering. Asheim vil ha ny utredning Regjeringens styringsmelding for universiteter og høgskoler legges fram i dag, fredag, men uten forslag om en ny finansieringsordning slik stortingsflertallet har bedt om.
Kommer med forslag til endringer i finansiering før påske Stortinget har stilt krav til statsråd Henrik Asheim om arbeidslivsrelevans, men leverer han? Ikke helt, sier Sp. Det kommer, tror Ap.
16 punkter som de mener vil sikre nedgang i lærermangel Opposisjonspartiene SV, Ap og Senterpartiet har lagt på bordet 16 punkter for å bedre lærermangel. Debatten kommer rett før påske.
Senterpartiet lovar fortsatt lærarutdanning på Nesna — I påvente av reetablering bør Nord universitet vidareføre undervisning og lyse ut studieplassar for studieåret 2021-22, seier Marit Arnstad (Sp).
Vil skrote firerkrav for lærerstudenter Etter stortingsvalget vil også KrF skrote kravet om at man må ha karakteren fire i matematikk for å kunne bli grunnskolelærer.
En kort mil for internasjonalisering Stortinget har debattert internasjonalisering av utdanning. Regjeringen kommer med flere gode tiltak, men har ekskludert flere viktige verktøy for internasjonalisering, skriver Ansas president, Morgan Alangeh.
Måtte svare om korte og fleksible utdanninger Arbeiderpartiet ville ha svar om korte og fleksible utdanninger og finansieringen av disse. Henrik Asheim (H) svarte.
SV reagerer på Asheims tidsbruk i Nesna-saken Kontroll- og konstitusjonskomitéen møtes i dag for å vurdere om Nesna-nedleggelsen er i tråd med Stortingets vedtak.
Disse institusjonene er mest nevnt på Stortinget i 2020 Store variasjoner i hvor ofte de ulike universitetene og høgskolene nevnes av de folkevalgte.
Steinar Holden er flink. Held ikkje det? Han er nokså høg og mørk, men er det difor han vert nemnd 12 gonger på eitt år på Stortinget, spør Jon Hustad.
Kvinnelige professorer nær ignorert på Stortinget: — Brutalt Bare seks kvinnelige professorer er nevnt på Stortinget i år.
— Arbeiderpartiet bør be om unnskyldning til studentene som sliter Stortinget behandlet denne uka forslag fra SV om at alle studenter, også de som mottar støtte fra Lånekassen, skal få dagpenger. Stortinget sa nei.
Nesna-nedlegging i Kontrollkomiteen Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget skal vurdere om Nord universitets nedlegging av Nesna er i tråd med Stortingets egne vedtak.
Tar opp omstridt OsloMet-avtale med statsråd Asheim — Rektor Rice stiller seg på velferdsprofitørenes side, men det virker ikke som han forstår det selv. Jeg vet i grunnen ikke hva som er mest bekymringsfullt av de to tingene, sier Bjørnar Moxnes.
Frp snur — kan bli flertall for gjennomgang av finansieringskategoriene Fremskrittspartiet foreslår å vurdere finansieringskategoriene ulike utdanninger er plassert i. Arbeiderpartiet mener Frp har trenert saken.
Vil be regjeringa dekke kostnadssprekk på 1 milliard Universitetet i Oslo håper regjeringa har pengar å løyve for å realisere dei opphavelege planane for Livsvitskapsbygget.
En av disse topper tabellen Blant medlemmene i Utdannings- og forskningskomiteen skiller det bare fattige ni sekunder mellom førsteplass og andreplass på «taletidtabellen» på Stortinget.
— Filosofar meir relevante enn på lenge Leiar av Stortingets utdanningskomite, Roy Steffensen (FrP) «tror ikke mange har ropt etter filosofer de siste to månedene» og vil prioritere helsearbeidarar. Ei kortslutning, svarar lege og etikkprofessor.
Deler Sandbergs bekymring, men ingen nye tiltak i svaret Statsråd Henrik Asheim, skriver at han som Nina Sandberg (Ap), er bekymret for de som studerer i utlandet. Men foreløpig kommer det ikke nye tiltak.
20 korona-millioner til høgskoler og universitet Universitetene og høgskolene gjør seg klare til kompetansedugnad etter ekstrabevilgning i dag.
Tar ikke gjenvalg, går tilbake til NTNU Marianne Synnes Emblemsvåg (H) har sittet på Stortinget i én periode. Hun har bestemt seg for å ikke ta gjenvalg.
Nødvendige endringer i koronaloven Det er to hovedinnvendinger mot regjeringens forslag til «Midlertidig lov om forskriftshjemmel for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av Covid-19 mv. (koronaloven)».
Høring på Stortinget: Krever at universitetene skal eie egne bygg Bygg. Arbeiderpartiet, LO og NTL bygger felles front mot forslaget om å gi eieransvaret for universitetene og høgskolenes bygg til Statsbygg. I dag var det høring om saken på Stortinget.
Nyeste artikler
Disputerte i august, og får fast jobb i akademia som 31-åring
Forslag til felles fuskeregler: Selvplagiat bør ikke straffes med utestenging
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika
Fremmedspråkene må styrkes, ikke kuttes
UiB-styret får kritikk fra Oslo: — Vanskelig å forstå
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Nå kommer Norges 11. universitet
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant