pendlerboligsaken

SVs utdanningspolitiske talsperson har fått skattekrav

Både nåværende og forrige utdanningspolitiske talsperson for SV går ut med at de er blant politikerne som har fått skattekrav i pendlerboligsaken.

Freddy André Øvstegård, som her demonstrerer for økt studiestøtte, er blant stortingspolitikerne som har fått skattekrav.
Publisert Oppdatert

Skatteetaten mener at 45 politikere fra Stortinget og regjeringsapparatet må betale ekstra skatt. Bakgrunnen er pendlerboligsaken: De har hatt skattefri, gratis pendlerbolig av fellesskapet på urettmessig grunnlag, ifølge skattemyndighetene.

Så langt har svært få av de 45 villet stå frem. Unntakene er blant andre kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Også SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes har bekreftet at han har fått et skattekrav. Nå står to nye SV-politikere frem: Freddy André Øvstegård og Mona Fagerås.

Folkeregistrert hos foreldre

Øvstegård er innvalgt fra Østfold og er SVs utdanningspolitiske talsperson, med plass i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Han overtok fra nettopp Fagerås, som hadde den plassen fra 2017-21. Hun markerte seg blant annet sterkt i saken om høgskole på Nesna. Fagerås sitter nå i Stortingets transportkomite.

Aftenposten skriver at Øvstegårds skattesak kommer av at han var folkeregistrert i foreldrenes hjem, mens Fagerås, som er innvalgt fra Nordland, hadde leieinntekter på hjemstedet.

Leide ut hybel

Ingen av de to politikerne vil kommentere saken til Aftenposten, men begge har vært kritiske til informasjonen de fikk fra Stortingets administrasjon.

Fagerås skriver i et langt innlegg på Facebook at hun har gjort om et soverom i eneboligen hun eier til en hybel, og at hun sjekket regelverk knyttet til dette. Samtidig er hun tydelig på at det som har skjedd er hennes ansvar.

«Mitt store feilgrep er at jeg har sjekket feil skatteregel. Jeg er innenfor reglene for å få pendlerbolig. Jeg kan leie ut en hybel skattefritt. - Og har jeg dessverre trodd at alt var i orden. MEN: Jeg leier ut en hybel som ikke defineres som` seperat enhet`. Jeg skulle derfor ifølge Skatteetaten ha skattet av fordelen med pendlerleiligheten», skriver Fagerås.

Videre skriver hun at saken har vært en stor belastning.

— Jeg har grått mine modige tårer.

Mona Fagerås fra SV har leid ut en hybel i sin egen enebolig på hjemstedet Leknes i Lofoten.

Ikke flere

– Alle disse tre tok selv kontakt med Skatteetaten da de første pendlerboligsakene ble kjent høsten 2021 og det ble klart at Stortinget kunne ha feiltolket regelverket, sier kommunikasjonssjef Siri Giørtz i SV til Aftenposten.

Giørtz sier at det ikke er flere SV-politikere som har fått skattekrav.

Powered by Labrador CMS