barnevern

Stortinget vraker masterkrav i barnevernet: — Tragisk 

Mange protesterte mot forslaget, men Stortinget velger likevel å reversere kravet om at barnevernsansatte må ha mastergrad. 

— Jeg synes det er tragisk for de barna og ungdommene som dette først og fremst går ut over, sier Tage Pettersen (H).
Publisert

— Jeg synes det rett og slett er tragisk. Jeg finner ikke noe mildere ord, sier stortingspolitiker Tage Pettersen (H), første nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. 

I 2021 vedtok Stortinget, etter forslag fra Solberg-regjeringen, at alle som jobber i det kommunale barnevernet skal ha mastergrad fra 2031.

Men nå blir kravet reversert. Familie- og kulturkomiteen på Stortinget leverte tidligere denne uka sin innstilling der flertallet støtter regjeringens forslag om å fjerne kravet.

Dette innebærer endringen 

Lovendringen innebærer at det bare er barnevernets leder og stedfortreder som skal ha mastergrad, eventuelt bachelorgrad med relevant arbeidserfaring. Dette gjelder fra 2031.

«Av hensyn til kommunenes handlingsrom foreslås kompetansekravet begrenset til barnevernstjenestens ledelse, og videre vises det til det lovpålagte ansvaret kommunene har for å sikre at tjenestens personell får opplæring og veiledning for oppgavene de skal utføre», heter det i innstillingen.

Det ble bråk da regjeringen tidligere i år la fram lovforslaget. 

Blant annet skrev 24 sentrale aktører på barnevernsfeltet en appell der de på det sterkeste oppfordret opposisjonen på Stortinget til å stemme mot forslaget.

Høyre og Venstre hadde et forslag om at de ansatte fra 2040 skulle ha mastergrad, men det fikk ikke flertall.

— Stadig mer komplekse situasjoner

Tage Pettersen fra Høyre sier: 

— Vi opplever, og alle som har jobbet politisk med barnevern de siste årene, at situasjonene, omfanget og hendelsene blir stadig mer komplekse. Og det krever også at de som jobber med barnevern faktisk har en kompetanse som gjør at de kan håndtere de situasjonene. 

— Jeg synes det er tragisk for de barna og ungdommene som dette først og fremst går ut over. 

Regjeringen og barne- og familieminister Lene Vågslid (Ap) har argumentert med at et absolutt masterkrav begrenser mulighetene til å rekruttere nødvendig personell, og at det er viktig å legge større vekt på erfaring, personlig egnethet og faglig utvikling gjennom hele yrkesløpet. 

Den mener endringen vil gi større fleksibilitet for kommunene og bidra til et barnevern med bredere kompetanse og bedre kapasitet

Powered by Labrador CMS