profesjonsmeldingen

Full forvirring om forskningskrav

Etter torsdagens behandling i Stortinget er det uklart hvordan det går med kravet om forskning i dosentløpet. — Vi har sendt et tydelig signal til regjeringen, sier Himanshu Gulati (FrP).

Teknisk sett ikke flertall, men Himanshu Gulati (FrP) kaller oppslutningen om en merknad i utdannings- og forskningskomiteen mot å fjerne forskningskravet i dosentløpet for et tydelig signal til regjeringen..
Publisert Oppdatert

Under behandlingen av profesjonsmeldingen i Stortinget torsdag sa Himanshu Gulati (FrP) at partiet går imot regjeringens forslag om å fjerne forskningskravet i dosentløpet.

Partiet støtter dermed en merknad fra Høyre, SV og Venstre i utdannings- og forskningskomiteens innstilling om profesjonsmeldingen. I merknaden går disse partiene imot å fjerne forskningskravet i dosentløpet.

— Dette ble ved en inkurie ikke meldt inn, men med FrPs tilslutning hadde dette utgjort et flertall. Det er derfor viktig for meg å klargjøre vårt standpunkt her, sa Gulati i Stortinget.

Uttrykte seg upresist

Fredag rådet forvirringen om hva det egentlig var flertall for i komiteen.

Det er 13 medlemmer i komiteen og Høyre, SV, Venstre og FrP har til sammen 6, så det er jo ikke flertall.

Gulati sier til Khrono at han uttrykte seg litt upresist i Stortinget.

— Det har vært litt misforståelser og usikkerhet om dette. Teknisk sett er det ikke et flertall, men den borgerlige opposisjonen, inkludert KrF, har flertall sammen med SV. KrF sitter ikke i komiteen, men det var det jeg mente, sier han.

Gulati påpeker at dette ikke var et vedtakspunkt, men at den borgerlige opposisjonen og SV gjennom merknaden sender et tydelig signal til regjeringen.

H: Regjeringen bør tenke seg nøye om

Kari-Anne Jønnes (H) sa torsdag til Khrono at hun er veldig fornøyd med at flertallet i stortingskomiteen var tydelig på betydningen av forskning.

— Det er viktig for utviklingen av institusjonene, profesjonsutdanningene og framtidas yrkesutøvere at den forskningsbaserte undervisningen ikke svekkes. Dette er en seier for de som er opptatt av forskning og kvalitet, sa hun.

Fredag sier hun det slik til Forskerforum:

— Regjeringen bør ta et steg tilbake og tenke seg veldig nøye om når det kommer et så tydelig signal, om å ikke lempe på kravene til forskning.

Uklart hva Ap gjør

Det er regjeringen som skal fastsette forskriften som blant annet omhandler krav for opprykk i dosentløpet. Her ville regjeringen fjerne kravet om forskning og i stedet vektlegge yrkeserfaring og pedagogisk erfaring.

Kunnskapsdepartementet vil ikke kommentere saken nå, får Khrono opplyst fredag.

Etter det Khrono erfarer har Arbeiderpartiet gitt signaler i komiteen om at partiet vil snu og stille seg bak merknaden fra H, V og SV hvis Frp også sluttet seg til. Etter det som blir omtalt som en inkurie, kom ikke FrPs støtte med i komiteinnstillingen, og dermed er det uklart hva Ap nå gjør.

Lise Selnes (Ap) var ikke tilgjengelig for å svare på spørsmål om dette fredag. Heller ikke saksordfører Marit Knutsdatter Strand (Sp) svarte Khrono fredag.

Torsdag ettermiddag svarte Selnes at Ap ville ta en prat med Senterpartiet fredag om saken.

— Vi har ikke hatt mulighet til å snakke om dette ennå, det kom helt på tampen av debatten, sa hun da.

Powered by Labrador CMS