chatgpt

Stortinget har vedtatt at kunstig intelligens skal inn i flere utdanninger

Akademia må ta en lederrolle i bruken av kunstig intelligens, sier Høyres Linda Hofstad Helleland.

— Nå går det i en rasende fart, og politikken henger så mye etter, sier Høyres næringslivspolitiske talsperson Linda Hofstad Helleland. Her fra Stortinget november 2022.
Publisert Oppdatert

Kunstig intelligens (KI), og spesielt samtaleroboten ChatGPT, har tatt verden med storm de siste månedene. Stadig dukker det opp historier om studenter som får toppkarakter etter å ha latt samtaleroboten løse eksamensoppgavene deres. Samtidig har mange tatt til orde for at vi må spille på lag med den nye teknologien, og at den vil spille en viktig rolle i framtidens arbeidsliv.

På torsdag vedtok Stortinget, etter forslag fra Høyre, at kunstig intelligens skal inn i flere utdanninger.

«Stortinget ber regjeringen sørge for at kunnskap om kunstig intelligens og tingenes internett integreres i flere utdanninger», lyder et av de vedtatte punktene i representantforslaget om datadrevet industri.

«Tingenes internett» betyr at gjenstander, for eksempel termostater og biler, får nettilkobling og blir «smarte».

— Går i en rasende fart

En av forslagsstillerne, Høyres Linda Hofstad Helleland, sier til Khrono:

— Den forståelsen av avansert teknologi og dataanalyse, inngår i alle virksomheter. Det er ikke bare i teknologi- og ingeniørutdanninger hvor KI bør være en integrert del. Enten du er sykepleier-, politi- eller informatikkstudent, må du ha en forståelse for hvordan dataene mates og hvordan systemene gir disse svarene. Du skal kunne tolke dataene som genereres og forstå hvordan systemene fungerer, sier hun.

— Har dere ikke tillit til at utdanningsinstitusjonene er på ballen og klarer å håndtere dette selv? Trenger man et vedtak i Stortinget for dette?

— Jo, det har jeg. Men nå er det en så rask utvikling. Vi ser at mange land nå vil regulere kunstig intelligens. Da trenger vi at studentene og akademia er med på å legge premisser for hvordan vi skal definere og implementere KI i den norske samfunnsmodellen, sier hun, og fortsetter:

— Gjennom dette vedtaket forsikrer vi oss om at også regjeringen, i sin dialog med de høyere utdanningsinstitusjonene, understreker hvor viktig det er at de implementerer dette i utdanningene sine.

— Hva mener dere konkret at regjeringen skal gjøre?

— Regjeringen må selv velge hvordan de vil gjøre det. Om det er gjennom dialogen med institusjonene eller gjennom organisasjoner, det trenger ikke Stortinget legge seg opp i. Men dette er også et tydelig signal fra Stortinget til utdanningsinstitusjonene.

— Nå går det i en rasende fart, og politikken henger så mye etter. Det er viktig at akademia nå er med og tar en lederrolle i utviklingen av hvordan KI skal brukes i det norske samfunnet, sier stortingsrepresentanten.

— Nå er det kunnskapsjobbene som blir utfordret

Helleland tror kunstig intelligens vil forandre arbeidslivet mye.

— Tradisjonelt har man vært redd for at automatiseringen skal overta lavinntektsjobbene. Nå ser vi at det er kunnskapsjobbene som blir utfordret, både økonomer og jurister.

— Jeg mener vi må ønske denne teknologien velkommen, men vi må ha en sunn skepsis.

Hun benytter også anledningen til å komme med et lite spark til regjeringen.

— Høyre er veldig glad for at Stortinget støtter oss i dette. For regjeringen er veldig bakpå når det gjelder digitalisering, der mer bredbånd er det eneste svaret, sier hun.

Powered by Labrador CMS