Forsker mener hun ble presset ut av jobben fordi forskningen var for kritisk 9. desember 2023 - 09:03
Han fikk ikke én krone i lønnsoppgjøret: — Føles som et svik fra fagforeningen 8. desember 2023 - 06:55
Hver fjerde student bruker ChatGPT ukentlig Bruken av ChatGPT er omstridt i akademia. Men i Agder blir studentene oppfordret til å bruke kunstig intelligens som hjelpemiddel.
Et år med ChatGPT i akademia: Slik svarer ekspertene nå Noen mener mørketallene på juks er store, mens de fleste er positive til mulighetene med kunstig intelligens fremover.
Akademikerne: — Vi tar generativ KI på alvor, men frykter den ikke Historien har vist oss at ny og omstridt teknologi har ført til verdifull effektivisering i arbeidslivet. Vi frykter ikke at generativ KI vil sende høyt utdannede ut i arbeidsledighet.
Studenten viste til et selskap som ikke finnes. Det gjorde sensor mistenksom Studenten ble anklaget for å jukse ved hjelp av ChatGPT, men slapp med skrekken.
Tre studenter ved UiB ble utestengt etter mistanke om KI-juks Tre studenter ved Universitetet i Bergen (UiB) endte opp med annullert innlevering og utestengelse.
Hun får Forskningsrådets formidlingspris. Men i løpet av noen år tror hun hun må bremse Verktøyet ble mer interessant enn faget for doktoren i partikkelfysikk, og med det var landets første KI-dronning født. Men hun kommer ikke til å fortsette som i dag inn i evigheten.
Nå må (A)kademikerne våkne Oppdatert eller utdatert? Utdanning har vært en god garanti mot ledighet, men ikke nødvendigvis nå lengre. Hva kan fagforeningene og interesseorganisasjonene gjøre for medlemmene i møte med kunstig intelligens?
Sykepleierstudenter innrømmer eksamensjuks med kunstig intelligens Sykepleierstudentene er nysgjerrige på kunstig intelligens og kan muligens få god bruk for det i sin utdanning, viser ny undersøkelse. Noen innrømmer også juks.
Juss-studenter ønsker mer om kunstig intelligens i studiet Nær tre av fire juss-studenter mener de ikke får en god forståelse av hvordan kunstig intelligens (KI) fungerer.
— Kunstig intelligens er sterkere enn atombomba Kunstig intelligens skal ikke erstatte noen, men vil være et svært nyttig verktøy, sa Silvija Seres da hun diskuterte temaet på Fagskolekonferansen onsdag.
Norge trenger et nasjonalt KI-mediesenter Store samarbeidsprosjekter har vist seg å være den mest effektive måten å drive ansvarlig innovasjon på. Så slutt å rote rundt i deres egne saker og jobb sammen.
Dropper motivasjonsbrev på grunn av ChatGPT, tester ny metode Ved årsskiftet blir det slutt på motivasjonsbrev ved Universitetet i Sørøst-Norge. De tar i stedet i bruk et digitalt intervjuverktøy for å finne de beste studentene.
KI er svaret — hva var spørsmålet? Hva viser forskningen rundt ChatGPT og GPT-4? Hvorfor presterer GPT-4 overraskende bra på en norsk medisineksamen? Og hvorfor har pedagogiske grunnpilarer fått sin renessanse med kunstig intelligens sin inntreden?
UiA bruker 35 millioner på å utvikle egen kunstig intelligens 35 millioner skal gå til en femårig satsing på Universitetet i Agder (UiA) sin egen kunstige intelligens.
KI-milliarden må brukes på en rettferdig grønn og digital omstilling Kan vi egentlig tillate oss å bruke KI-milliarden til noe annet enn å sikre en mest mulig effektiv og rettferdig grønn omstilling — nasjonalt og globalt?
Slik blir studentene tatt for juks med kunstig intelligens De samme feilene går igjen hos studentene som er felt for fusk ved vårens eksamener.
Skal finne ut hvordan KI-milliarden bør brukes Tanja Storsul skal lede ekspertgruppen som skal gi råd om hvordan regjeringens milliardsatsing på kunstig intelligens bør utformes.
Instituttleder: Trenger vi IT-studenter? Er programmering på vei inn i evigheten, lik en dinosaur som sakte, men sikkert forvitrer og blir til et fossil i påvente av å bli oppdaget av en paleontolog? Nei. Vi trenger fortsatt IT-studenter.
Vi må samarbeide om KI i utdanning og læring Undervisere og studenter må sammen utforske og forstå hvordan bruk av intelligente teknologier påvirker kunnskapsarbeid og læring, og hva som er læringsfremmende og ansvarlig bruk av teknologien
Kritisk og selvstendig tenking med ChatGPT Student Henriette Høgvold er bekymret for at ChatGPT kan føre til overforenkling og mangel på dyp læring. Jeg tenker det motsatte: at muligheten for kritisk tenkning vil kunne utvides radikalt.
Velkommen etter! Vi som kombinerer teknologi med humanistiske perspektiver trenger plasser å være, skal KI-milliarden komme forskningen til gode.
Er kritikk + ChatGPT = sant? Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
En kultur for kunstig intelligens Vårt innlegg har blitt lest snevrere enn det var ment, skriver Irgens og Krogh, som likevel er bekymret for at KI-satsningen blir for bred. — Regjeringen har ikke funnet riktig balanse mellom teknologiutvikling og bruk.
KI-milliarden: Dei to kulturane i akademia må snakke saman Debatten om milliardløyvinga til kunstig intelligens viser at dei to kulturane i akademia må snakke betre saman om norske skattytarar skal få god avkastning på investeringa.
Kunstig intelligens: — Så vidt vi vet det første tilbudet i landet Senter for undersøkende journalistikk og Universitetet i Bergen starter opp nytt utdanningstilbud rettet mot journalister og redaksjonsledere i full jobb.
Nifu-topp mener satsingen på kunstig intelligens kan gå ut over annen forskning Espen Solberg kaller regjeringens storsatsing på kunstig intelligens for overraskende. Forskningslederen sier at det virker som det er snakk om en omprioritering.
Treffer ikke med kritikken av regjeringens KI-satsing Morten Irgens og Christen Krogh treffer ikke med sin kritikk. Regjeringen fortjener heller ros for å anerkjenne behovet for å forske på konsekvensene av teknologiutviklingen.
Kunstig intelligens er en fundamental samfunnsutfordring Teknologiutvikling som feiler, er ofte teknologi som ikke setter menneske og menneskelige behov i sentrum. Forskning på forståelsen av brukere, bruk og konsekvenser av bruk er derfor nødvendig — ikke reaktiv.
Lanserer ChatGPT- tjeneste for studenter og ansatte Med GPT UiO, kan Universitetet i Oslo tilby den første GPT-baserte tjenesten i Norge som er lovlig å bruke i utdanningssektoren.
Fusk og fanteri, KI og treskjering Det alvorlege problemet med fusk basert på kunstig intelligens er ikkje at ein student lurer systemet og får seg ein ufortent god karakter. Det alvorlege er at studenten lurer seg sjølv.
KI-milliarden må brukes til forskning på forståelse og bruk KI-utviklingen ser ut til å være ustoppelig, og flere prominente forskere og teknologiledere advarer, skriver stipendiat. — Da er også forskning på konsekvenser og bruk av KI mer relevant enn noensinne.
To ord i artikkelen gjorde professoren mistenksom. Nå er den trukket tilbake — Dette er bare toppen av isfjellet, sier professoren som har flagget over tolv artikler for ChatGPT-juks.
Å forby ChatGPT er som å kjøre baklengs inn i fremtiden Å forsøke å hindre studenter i å bruke ChatGPT kan sammenlignes med Don Quijotes kamp mot vindmøllene. Denne kampen er umulig å vinne. Her er tre tiltak som kan føre til kritisk og god bruk av den nye teknologien.
Hva vil regjeringen med satsingen på kunstig intelligens? Vi applauderer hvert grep som vil øke nasjonal kompetanse og kapasitet om kunstig intelligens. Men når regjeringen først satser så er det flere ting å være oppmerksom på. Vi peker på fire av dem her.
Vil at dette blir en viktig del av regjeringens KI-satsning I Bergen har vi et gryteklart arealutviklingsprosjekt, Nygårdshøyden sør, som sammen med milliardavsetningen fra regjeringen vil gi Norges nye storsatsing et realt løft.
UiB «avslører seg som inkompetent», meiner ekspert på opphavsrett Jussprofessor meiner fjerninga av gatekunstverket «Fjordprinsessa«er i strid med åndsverkloven.
Milliardsatsing på kunstig intelligens Regjeringen setter av én milliard kroner som skal gå til forskning på kunstig intelligens og digital teknologi.
Mener ChatGPT-reglene er uklare: — Studentene blir satt i en umulig situasjon Professor i læring og digitalisering Sten Ludvigsen sier at utdanningsinstitusjonene nå må finne ut hvordan de skal regulere kunstig intelligens.
Bare tre studenter ble felt for ChatGPT-juks i vår. Slik ble de avslørt Sensorene ble mistenksomme da de så at mange av setningene var skrevet på haltende norsk, mens andre var flytende og kompliserte.
Generativ KI: Hvor går grensen mellom læringsverktøy og juks? Istedenfor å forholde oss til at studentene nå lærer på nye måter, sitter samtalen fast i spørsmål om forbud og plagiatkontroll. Vi må heller hjelpe studentene til å bruke verktøyene på en konstruktiv måte.
ChatGPT lurer fuskesjekken Universiteter og høgskoler tar i bruk verktøy for å avdekke bruk av ChatGPT. Verktøyene gjør langt ifra jobben sin godt nok, viser forskning.
Digital undervisning gjør akademisk undervisning fremfor alt lesbar for maskiner Digitalisering av undervisningen dreier seg ikke bare om nye undervisningsformer og studenters behov, men også om sterke drivkrefter som utnytter de kommersielle mulighetene som oppstår når akademisk arbeid blir omgjort til data.
KI tar fart og regjeringen henger etter Høyres Studenter forventer at regjeringen jobber aktivt for å fremme Norges interesser i arbeidet med en felles europeisk regulering av kunstig intelligens.
Ser rekruttering til lærarutdanningane som ei av dei største utfordringane Framtida er meir skiftande og usikker enn før. Det gjer at statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel ser (minst) tre store utfordringar som må møtast i tida som kjem.
Studieløp og kompetanse i vår digitale tid Norge har gode forutsetninger for å lykkes med forskning og utdanning innen kunstig intelligens. Nå må nasjonale myndigheter på banen for å støtte forsøksprosjekter, skriver rektor og prorektor ved UiB.
Slik sensurerte han 50 eksamener ved hjelp av kunstig intelligens Høyskolelektor Karl Philip Lund brukte et kvarter på hver av studentoppgavene på 30-60 sider.
Skal lyse ut 19 forskerstillinger til KI-prosjekt Universitetet i Bergen mottar 33 millioner EU-kroner til et femårig program som skal utdanne fremtidens ledere innen kunstig intelligens (KI). Selv skal det investere nærmere 100 millioner kroner.
Hjernen gjør mer enn å regne. Om kroppsløs komputasjon I debatter om kunstig intelligens finner man ofte en utdatert og feil forståelse av hjernen som en organisk regnemaskin.
Han knuste ChatGPT i filosofiduell Flatt og uinteressant, er dommen over ChatGPT sin eksamensbesvarelse. Samtaleroboten ble parkert av fransk filosof.
To endringer river og sliter i høyere utdanning Vi må forandre for å bevare. Ellers vil markedet gjøre det for oss, skriver Helge Høivik.
Fem måter kunstig intelligens allerede har endret høyere utdanning på Kunstig intelligens har eksistert i mange år, men det er først det siste halvåret fenomenet virkelig har skutt fart.
NTNU forbyr bruk av ChatGPT på eksamen. — Nødvendig å nevne det eksplisitt Utviklingen innen kunstig intelligens skaper hodebry før eksamensperioden starter. Flere utdanningsinstitusjonen presiserer nå for studentene hva som er lov og ikke lov.
Bremsene forsiktig på for ChatGPT. — Vi må tenke gjennom konsekvensane Fleire norske akademikarar kasta seg på oppropet for pause i utviklinga av kunstig intelligens, saman med ekspertar frå Google, Microsoft — og Elon Musk.
Stortinget har vedtatt at kunstig intelligens skal inn i flere utdanninger Akademia må ta en lederrolle i bruken av kunstig intelligens, sier Høyres Linda Hofstad Helleland.
Samtaleroboten som KI-splainer sin egen eksistens Hva er det egentlig samtalerobotene uttrykker innholdsmessig i tekstene sine? Hvilke språklige og kommunikative fenomen kommer til uttrykk? spør Heidi Gilstad.
Ja til KI-pause Kunstig intelligens (KI) gjør opphavsrettigheter viktigere og mer verdifulle enn noen gang. Men nå må myndighetene komme på banen og regulere teknologien, skriver Eystein Hanssen og Arne Vestbø. De støtter derfor oppropet fra internasjonale forskere om at utviklingen må settes på pause.
Lot ChatGPT skrive artikkel om juks. Lurte fagfeller trill rundt Forskningsartikkel viser hvor vanskelig det kan være å avdekke bruk av ChatGPT.
Anbefaler barn å tegne Muhammed: — Skivebom Forskerduoen Ine Bratsvedal og Marie Glasø Glein mener det er særlig problematisk at samtaleroboten svarer på etiske spørsmål, og at svarene er formulert på en slik måte at de kan fungere rettledende.
Når maskinen gjør jobben Hvordan skal vi forholde oss til verktøy som gjør at studentene kan levere svar på spørsmålene våre i løpet av sekunder, uten at de har satt seg inn i saken og teoriene om den, eller har tenkt selv?, spør professor Øyvind Kvalnes.
Har forlatt medisinen, men ikke for godt Kan kunstig intelligens brukes i tarmundersøkelser? Ishita Barua ville vite mer om dette. Enden på hele doktorgraden ble ny jobb i privat næringsliv for legen.
Vurderer å forlenge eksamensperioden som følge av ChatGPT Universitetet i Oslo (UiO) ønsker å arrangere flere skoleeksamener som følge av samtaleroboten ChatGPT. Utfordringen er å finne nok kapasitet.
Ny versjon består flere eksamener og kan veilede studenter Studentene vil kunne bruke versjonen til å svare på komplekse spørsmål som inneholder figurer og illustrasjoner, hevder professor.
Norsk forskning: ChatGPT svarte godt, og ble ikke avslørt i 4 av 10 tilfeller Nå etterlyser forskerne bak studien et nasjonalt lovverk for bruk av kunstig intelligens og samtaleroboter i akademisk sammenheng.
Vurderer nasjonal veileder for å møte ChatGPT-utfordringene Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel avviser ikke at det kan komme et eget regelverk for å komme problematikken rundt ChatGPT i møte. NSO er positive.
Når ytringsrommet kollapsar Ordskiftet rundt kjønn og identitet har gått av skaftet, meiner rektor Klaus Mohn. Han vegrar seg for å delta. Her svarar han Anne Kalvig og Kamilla Aslaksen.
Skal vi tillate at en farlig lystløgner blir med på å skape virkeligheten? Ingen kan spå konsekvensene av kunstig intelligens, men vi bør unngå at erfaringene med sosiale medier gjentas, skriver bibliotekar og forsker ved Nord universitet, Leticia Antunes Nogueira.
Advarer mot ChatGPT-forbud: Som å forby lommekalkulator Forbud mot verktøy som ChatGPT er nytteløst, mener den europeiske universitetsalliansen (EUA).
Eliteskole forbyr ChatGPT. Andre advarer mot å stikke hodet i sanden Hvordan skal universitetene forholde seg til ChatGPT? Vi har tatt tampen på debatten internasjonalt.
Faglærer om samtalerobot: — Dette er som doping Det vi ser nå er bare starten, tror idrettssosiolog Arve Hjelseth. Han vurderer å kutte ut hjemmeeksamen for studentene sine.
Analfabetisme, løgn og bluferdighet – ChatGPT i møte med litteratur Hvordan reagerer ChatGPT når den møter samfunnssatire og de store klassikerne?
Brukte kunstig intelligens til å skrive sammendrag – slik gikk det Er dette din nye kollega - eller er det fusk og bedrag som må bekjempes med alle midler?
Fryktar robotjuks — går tilbake til penn og papir Fleire universitet i Australia er ferd med å innføre nye reglar for å hindre studentar å ta i bruk samtalerobotar og kunstig intelligens til eksamen.
ChatGPT: en høflig og gudfryktig samtalepartner som alltid snakker sant. Eller? Kunstig intelligens stiller like sterke krav til kildekritikk som bruk av søkemotorer, skriver Holand og Holand.
Robotevangeliet Samtaleroboten ChatGPT opnar opp om familien, jul og korleis Gud skapte kunstig intelligens for å lage eit betre akademia.
Kunstig intelligens: — Vil bli bruk for fleire kunnskapsarbeidarar Ingen grunn til at forskarar skal frykte for jobbane sine. Tvert imot, ifølgje NHH-professor Tor W. Andreassen.
AI: et gode eller et problem? Kunstig intelligens (AI) har forvandlet verden, og potensialet for å endre livene våre er enormt. AI kan brukes til å løse komplekse problemer, automatisere oppgaver og skape nye muligheter og løsninger. Det har skapt en ny tidsalder som åpner mange nye dører, skriver Lucas M. Jeno.
Medieprofessor: — Kunstig intelligens vil ta jobben frå mange forskarar Dei som snur seg fortast vil klare seg best, trur Petter Bae Brandtzæg.
Chatbot løste eksamensoppgave på få sekunder. Fikk karakter B En test viser at chatboten ChatGPT kan gi svar som løser oppgaver på høgskolenivå til ståkarakter. Prorektor Pinar Heggernes tror nye måter å gjennomføre eksamener på vil tvinge seg fram.
Kunstig intelligens: «En holdning som rett og slett kan være farlig» Teknologisk fremskritt går aldri hånd i hånd med moralsk fremskritt, skriver Anja Salzmann i et svar til Lars Nyre.
Noreg må satsa maksimalt på kunstig intelligens. Me har ikkje noko anna val Noreg må satsa maksimalt på kunstig intelligens, og kryssa fingrane for at det vert skapt kraftfulle og nyttige løysingar som samtidig har høg moralsk verdi, skriv Lars Nyre.
Kritisk til bergensk «hallelujastemning» for kunstig intelligens — Universitetet skal ikkje vere eit ekkokammer, seier forskar Anja Salzmann.
Kraftsenter for kunstig intelligens har flere svakheter Vi ble fortalt at kunstig intelligens har et enormt potensiale for både forskning og næringsliv i Bergensområdet. Men er det så enkelt? spør Anja Salzmann.
Vil jobbe for mer deltakelse i universitetsdemokratiet Dersom Norge skal bli en kunnskapsnasjon må den langsiktige og grunnleggende forskningen gis bedre kår, mener Pinar Heggernes.
Ny forskerskole for kunstig intelligens kan gi oss det samfunnet trenger For at kunstig intelligens skal komme samfunnet til gode, trenger vi et studietilbud som ikke bare gir avansert, men også nyansert kompetanse.
To år med nasjonal strategi for kunstig intelligens, hva nå? Vi anbefaler at det opprettes et tydelig og langsiktig program for KI hvor konkrete punkter for styrking av forskning og utdanning bør inngå.
Urovekkende mangler i nasjonal digitaliseringsstrategi Utkastet for digital omstilling fra Kunnskapsdepartementet adresserer i liten grad hvordan fremtidens akademia, arbeids-, og samfunnsliv vil se ut.
Flere universiteter og høgskoler knytter seg til satsing på kunstig intelligens To høgskoler, et universitet og et forskningsinstitutt blir med i nettverk.
Filosof Henrik Syse: Mennesker må meisle ut maskinenes mål Med den rette demokratiske og etiske kontroll kan digitalisering være fantastisk — også for utdanningssektoren, som blant annet et storstilt utjevnende virkemiddel globalt, mener Henrik Syse.
Starter forskerskole for kunstig intelligens Ni universiteter og forskningsinstiutter legger fram felles strategi.
Danskene luker ut maskuline ord i jobbannonser Aalborg universitet luker ut ord som «analytisk» og «kompetent» fra stillingsannonser, for ikke å skremme kvinner fra å søke. OsloMet-rektoren hyller initiativet.
Forskar Kuldova ut mot mannssjåvinistisk kunstig intelligens Kunstig intelligens kan gjere at vi mistar rettane som vi har kjempa for og tek for gitt, meiner Tereza Kuldova.
Fikk ikke bruke helse-algoritme. Nå vil forskerne at lovverket knyttet til helsedata skal endres Kunstig intelligens. Forskere på Universitetet i Agder har utviklet et datasystem som kan gjøre hverdagen for både helsearbeidere og pasienter enklere. Nå får de ikke lov til å realisere løsningen.
Skal våpen selv bestemme om de kan ta liv? Våpenkappløp. Det viktigste våpenkappløpet i verden i dag er ikke atomvåpen. Det er kunstig intelligens, det er kunstig liv, og det er robotikk, skriver prorektor Morten Irgens ved OsloMet.
Forskere vil ha forbud mot drapsroboter Killer robots. 640 akademikere, og blant dem en rekke forskere på kunstig intelligens, krever at norske myndigheter engasjerer seg i kampen for å forby autonome våpensystemer, såkalte killer robots.
Nordisk nettverk for kunstig intelligens Nordic. Fem tekniske universitet i Norden i samarbeid om kunstig intelligens.
Norges fremtid og kunstig intelligens Utvikling. Kunstig intelligens er ikke bare viktig for innovasjon, vekst og konkurranseevne, men for hvordan vi vil arbeide og leve i framtiden, skriver styret i kunstig intelligens-konsortiet Nora.
Skal lede nettverk for kunstig intelligens Folk. Klas Pettersen skal lede NORA, et nettverk som ni universiteter og institutter står bak.
Utfordrer digitaliseringsminister Astrup på strategi for kunstig intelligens Intelligens. Dekanene, Morten Dæhlen og Sten Ludvigsen på Universitetet i Oslo, vil heller enn en nasjonal strategi for kunstig intelligens ha en strategi for kollektiv og inkluderende intelligens.
Nytt senter: Vil ha kunstig intelligens i alle fagfelt Forskning. Kunstig intelligens skal bli en ressurs for alle fagfelt, også de humanistiske, mener forskerne i Universitetet i Agders forskningssenter Cair.
Seks rektorer og Simula lanserer felles innsats innenfor kunstig intelligens Kunstig intelligens. I dag annonserer seks rektorer og Simula etableringen av Norwegian Artificial Intelligence Laboratories (NORA), en allianse av forskningsgrupper og laboratorier i kunstig intelligens.
Kunstig intelligens er en stor mulighet for Norge Forskning. Kunstig intelligens er i ferd med å forandre verden. Det er noen ganger sagt at den beste måten å møte fremtiden på er å skape den. La oss ikke overlate det til andre.
OsloMet vil ha Norge med i kunstig intelligens-utviklingen Samarbeid. — Kunstig intelligens vil påvirke økonomisk og militær dominans i verden, og alle andre aspekter ved livene våre. Dette kan vi ikke la være å melde oss på, sier prorektor Morten Irgens ved OsloMet.
Ny lab for kunstig intelligens Kunstig intelligens vil drive Norge framover, skriver rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, SINTEFS konsernsjef Alexandra Bech Gjørv og Telenors konsernsjef Sigve Brekke. I dag åpnet de NTNU og Telenors nye lab for arbeid med kunstig intelligens.
Nyeste artikler
Rekruttering til lærerutdanningene — hva fungerer?
Økt status til undervisning eller til enkeltundervisere?
«Til tider følte jeg at jeg ble behandlet som et barn»
Forsker mener hun ble presset ut av jobben fordi forskningen var for kritisk
Kvart år arrangerer eit universitet den store nobelfesten. Alt er hemmeleg
Mest lest
Studenten vant fram i selvplagiat-saken
Ny cateringavtale: — Alle syns dette er helt håpløst
Er studenter mindre resiliente enn før?
Han fikk ikke én krone i lønnsoppgjøret: — Føles som et svik fra fagforeningen
Mannlige studenter jukser mer enn kvinnelige: — Jeg ville gjort det igjen