rettssak

Mener ordene «karakter­design» og «bildebok­mediet» avslører KI-fusk

Universitetet i Sørøst-Norge mener en student brukte ChatGPT på hjemme­eksamen og utestengte henne i ett semester. Studenten påstår hun kun har søkt opp enkelte fagbegreper. Nå er dommen klar.

Kvinne foran PC
Studenten hadde avlagt en hjemmeeksamen i et emne på grunnskolelærerutdanningen ved USN da mistanken om bruk av kunstig intelligens oppsto.

Det var høsten 2023 at en student ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) skulle avlegge en seks timer lang hjemmeeksamen i et emne på grunnskolelærerutdanningen. 

Alle hjelpemidler var tillatt, men det ble presisert på forsiden av eksamensoppgaven at besvarelsen skulle være studentens eget arbeidet og at det ikke var tillatt å bruke kunstig intelligens (KI) til å skrive oppgaven. 

Da sensor gikk gjennom oppgaven til studenten i etterkant, reagerte vedkommende på at språket i oppgaven skilte seg tydelig fra pensumlitteraturen, blant annet fordi begrepene studenten brukte lignet dem KI bruker. 

Sensor mente også at oppgaven var ujevn. Svaret på én oppgave hadde mer avansert språk enn de andre svarene, samtidig som svaret manglet faglig presisjon. 

Studenten hevdet på sin side at hun kun hadde brukt ChatGPT til å søke opp enkelte begreper, men hun ble ikke trodd da den lokale klagenemnda og Felles klagenemnd behandlet saken og utestengte henne i ett semester.

Studenten saksøkte Kunnskapsdepartementet, og nå er dommen fra Buskerud tingrett klar: Studenten tapte rettssaken. 

— En utvikling

Studenten hevdet i retten at hun kun brukte ChatGPT i forbindelse med én av oppgavene på eksamenen og kun for å få forklart hvordan hun skulle skrive en analyse. 

Hun innrømmet også å ha brukt KI til å få forklart enkelte ukjente begreper på samme måte som hun kunne brukt Google. 

Advokatfullmektig Karoline Torp Berge, som representerte studenten, gjorde også et poeng ut av at regelverket ved USN har blitt oppdatert siden studenten ble felt for fusk. Der det i 2023 sto at bruk av KI ikke er tillatt, står det nå at KI kan brukes i arbeidet med å utforme oppgaven hvis alle hjelpemidler er tillatt på eksamen. 

— Dette viser at det har vært en utvikling i forståelsen av KI-bruk ved studieinstitusjonen, argumenterte Berge ifølge dommen.

Berge mente at saken i verste fall handlet om en ærlig misforståelse av et uklart regelverk. 

Rettssaken er trolig én av de første rettssakene der studenters bruk av kunstig intelligens og ChatGPT har blitt behandlet.

Ordforvirring

I retten ble bruken av flere ord i besvarelsen sentrale. I oppgaven hadde studenten blant annet brukt ordene «karakter­design» og «bildebok­mediet», som fikk sensor til å reagere og mistenke bruk av KI. 

Studenten hevdet at det første ordet var selvforklarende og et alminnelig ord å bruke i en analyse, mens «bildebokmediet» var et ord som er å finne i litteraturlister.

Advokatfullmektig hos Regjeringsadvokaten, Vilde Aggvin, som representerte Kunnskapsdepartementet, mente at flere av ordene studenten hadde brukt var typiske ord som ChatGPT brukte i 2023 og som har få eller ingen Google-treff ellers. 

Aggvin viste også til at det oppdaterte regelverket om KI ved USN, som Berge argumenterte for at viser en utvikling i synet på KI, ikke gjelder for eksamen, men for studier generelt.

Partene hadde også ulike forklaring på hvorfor innleveringen var ujevn. 

Studenten begrunner det avanserte språket i én oppgave med at dette er et tema hun er tryggere på enn de andre, og derfor kunne uttrykke seg på en mer avansert måte. Hun poengterte også at hun valgte å skrive oppgaven på bokmål og resten av besvarelsen ble skrevet på nynorsk.

Aggvin mente at mangelen på faglig presisjon og noen grove skrivefeil samtidig som språkføringen var relativt avansert, tydet på bruk av ChatGPT. 

Advokatfullmektig Karoline Torp Berge i advokatfirmaet Verito har tidligere uttalt at USNs regelverk gjør at studenter benytter seg av KI til eksamen på en måte som de tror er lovlig, men så ender de opp med å bli mistenkt for fusk.

To forskjellige svar

I sin vurdering av saken mener retten at studenten har brukt kunstig intelligens på en måte som brøt med eksamensreglene. 

Dommeren legger særlig vekt på sensors faglige vurdering og forklaring i retten, språket og oppbygging i besvarelsen, og at flere av begrepene som ble brukt knapt hadde treff på Google, men kunne spores tilbake til ChatGPT.

Studentens advokat hadde kalt inn to KI-eksperter som vitner i saken og la fram bevis for hvordan ChatGPT ville svart i dag på spørsmålene som studenten stilte. Dommeren mener disse argumentene ikke ga like gode svar som den mer tidsnære forklaringen til sensor, som blant annet kunne vise til dokumentasjon for hvordan ChatGPT svarte på spørsmålene i 2023. 

«At ChatGPT gir andre svar når den blir bedt om å besvare de samme oppgavene i dag er naturlig sett hen til at det har skjedd store endringer innen KI siden desember 2023. Svarene ChatGPT gir i dag kan følgelig ikke tillegges vekt»,heter det i dommen.

Vurderer å anke

Retten konkluderer med at bruken av KI gikk lenger enn hva som var tillatt, og at det ikke er tale om en uskyldig misforståelse. Tvert imot mener retten at studenten var klar over hvordan hun brukte verktøyet.

Samtidig legger dommeren, som Felles klagenemnd, vekt på at studenten var fersk og viste tegn til akademisk umodenhet. Derfor fastholder Buskerud tingrett straffen på ett semester. 

Dommen er ennå ikke rettskraftig og studenten er nå i tenkeboksen om hun ønsker å anke. Det opplyser Berge til Khrono. 

— Vi bestrider rettens vurdering, både når det gjelder bevisvurderingen, den rettslige subsumsjonen og domsslutningen. Av den grunn er en anke av dommen aktuelt. Likevel er det slik at økonomiske hensyn kan bli utslagsgivende, fordi det er kostnader og risiko forbundet med dette. Det er en løpende vurdering frem til ankefristen, sier Berge.

Hos Regjeringsadvokaten er de godt fornøyd med dommen. 

— Tingretten slår fast at reglene for bruk av KI under eksamen, samt konsekvensene ved brudd på disse, var tydelig kommunisert til studentene. Det er tillatt å benytte KI som et oppslagsverk og hjelpemiddel, men ikke til å utarbeide eller skrive selve oppgaven, slik studenten gjorde i dette tilfellet, sier Aggvin.

Powered by Labrador CMS