Debatt ● Christer Thrane

Farvel til hjemmeeksamen

Det nye med inntoget av ChatGPT, er at et velkjent problem ikke lenger kunne holdes skjult. Da kan praksisen med hjemmeeksamen kort og godt legges ned.

Et problem «alle» i høyere utdanning har kjent til lenge: Noen studenter arbeider utvilsomt alene i hjemmeeksamensperioden, men mange samarbeider i utstrakt grad med andre, skriver forfatteren.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Med inntoget av generativ KI og språkmodeller som ChatGPT har det oppstått en diskusjon om eksamensgjennomføring i høyere utdanning. Spesielt den populære hjemmeeksamenen, som er pedagogisk gunstig og rimelig å gjennomføre, har fått mye tyn. 

Bekymringen blant sensorer og samfunn er at det er ChatGPT som svarer på store deler av eksamensoppgaven — og ikke studentene. 

Men denne bekymringen burde vært tatt på alvor lenge før ChatGPT kom på banen. Dette kommer jeg tilbake til, men la meg starte med hva en sensur primært skal avklare.

Sensuren for en eksamensbesvarelse skal kaste lys over to forhold: (1) studentens prestasjon på en tilnærmet absolutt skala fra elendig (F) til svært bra (A), og (2) studentens prestasjon på en relativ skala i forhold til de andre studentene som avla samme eksamen. 

Premisset for begge forhold er at studentene konkurrerer på like vilkår, som for en hjemmeeksamen betyr at studentene arbeider alene med sine besvarelser. 

Og her ligger problemet «alle» i høyere utdanning har kjent til lenge, men som ingen før i det siste har turt å si ifra om: Noen studenter arbeider utvilsomt alene i hjemmeeksamensperioden, men mange samarbeider i utstrakt grad med andre studenter. Og mange studenter trekker store veksler på resurssterke foresatte og/eller venner. 

Dermed konkurreres det ikke på like vilkår, noe sensuren aldri har klart å ta hensyn til. (Legitimeringen av praksisen synes å ha vært: Vi har ikke tall på hvor mange studenter som får hjelp på hjemmeeksamen, så da er det sikkert ikke noe stort problem.) 

Kort fortalt: For en hjemmeeksamen kan det være markant forskjell på studentens prestasjon og selve prestasjonen av den enkle grunn at studenten kan ha bidratt med lite til det endelige resultatet. 

Og dermed belyser ikke sensuren automatisk studentens egen prestasjon, slik den er ment å gjøre — verken absolutt eller relativt.

Hjemmeeksamen ble altså ikke problematisk på grunn av ChatGPT. Det nye med inntoget av ChatGPT, er at et velkjent problem ikke lenger kunne holdes skjult. 

Sånn sett er ChatGPT tuen som veltet lasset og førte til at praksisen med hjemmeeksamen kort og godt må legges ned.

Powered by Labrador CMS