statsbudsjett

Øker ikke studiestøtten og kutter i konsulentbruk

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet får mer penger, men ikke nok, sier rektor Curt Rice. Studiestøtten økes ikke, og Nokut må kutte. Se regjeringens endringsforslag her.

Forsknings- og høgere utdanningsminister Ola Borten Moe (sp) i Vandrehallen etter presentasjonen i Stortinget
Publisert Oppdatert

I en sektor som gjennom regjeringens endrede statsbudsjett ligger an til kutt, fikk Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) 75 millioner til å fullføre det nye veterinærbygget, som har kostet nesten ni milliarder kroner. Men rektor Curt Rice varsler at det er for lite penger.

— Det jeg vil si er at det er fint at Statsbygg får lov til å jobbe videre. Men 75 millioner kroner er for lite, og setter oss i en alvorlig situasjon der deler av bygget ikke kan tas i bruk etter intensjonene, sier Rice.

Rice er delvis oppgitt.

— Det er helt spektakulært at man bygger et bygg til ni milliarder i en periode med en pandemi der smittevern står i sentrum. Så gjøres ikke lokalene der vi skal håndtere dyr med smittsomme sykdommer ferdig. Og det i et land med en rikdom få kan måle seg med, sier Rice.

Kan ikke bruke bygget

Han viser til at den manglende ferdigstillelsen av smittevernfasilitetene gjør at bygget ikke kan brukes slik det var forutsatt.

— Dette får enorme konsekvenser for oss. Vi har en god dialog med Statsbygg, Kommunal-og moderniseringsdepartementet og Kunnskapsdepartementet. Så hvorfor kan vi ikke bare bli ferdige, spør Curt Rice.

Rektoren frykter at den manglende kontinuiteten ved at arbeidet stopper opp inntil penger er bevilget, er meget uheldig.

— Problemet er at folkene som jobber med bygget, både håndverkere og de som leder arbeidet stikker av til neste prosjekt. De har kunnskapen om bygget og det er ikke bare å hanke dem inn igjen, sier Curt Rice.

— Hva ser du for deg tidshorisont som følge av at pengene ikke er på plass?

— Jeg skal være diplomatisk og vil sa si at dette er en uheldig tilnærming som påvirker vår rolle med tanke på arbeid med smittevern og trygg mat. Det tærer rett og slett på samfunnssikkerheten, sier Curt Rice.

NMBUs dyresykehus åpnet i fjor. Men fremdeles er ikke hele gigantprosjektet i Ås ferdig.

Får mindre å rutte med

Mandag fra klokken 12 presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum regjeringens sine forslag til endring av statsbudsjettet. Totalt sett får universitet og høgskoler omlag 40 millioner mindre å rutte med neste år, dersom endringene blir vedtatt av Stortinget.

Dette er noen av endringsforslagene:

  • Studiestøtten økes ikke
  • Det er ikke sagt noe konkret om hva som skal skje på Nesna i 2022
  • Konsulentbruken skal kuttes
  • Det er ikke lagt inn penger til Fellesløftet, som er et spleiselag mellom universitet, høgskoler og staten ved Forskningsrådet.
  • Nokut og HK-dir får mindre

Frist for finanskomiteen til å komme med sin innstilling til statsbudsjettet og tilleggsnummeret er 26. november, mens finansdebatten i Stortinget går av stabelen 2. desember.

Powered by Labrador CMS