interpellasjon

Krever svar fra Borten Moe om krisetall for lærerutdanningene

Høyre kaller Ola Borten Moe inn til Stortinget og vil ha svar på hva han vil gjøre med den kraftige nedgangen i søkning til lærerutdanningene.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe må stille i Stortinget til interpellasjonsdebatt om svake søkertall for lærerutdanningene.
Publisert

Høyre krever svar fra forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) om det dramatiske fallet i søkere til alle lærerutdanningene.

Nedgangen i søkertall er på 21,9 prosent fra i fjor og har ikke vært lavere siden 2008. Bare 6,3 prosent av alle søkere har lærerstudier som førstevalg, ned fra 10,2 prosent som toppnotering i 2019.

Tallene har fått stortingsrepresentant og medlem av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Margret Hagerup (H), til å kalle inn statsråd Ola Borten Moe til Stortinget for en interpellasjonsdebatt.

— Etter sterk vekst i søkertallene til lærerutdanningene under Solberg-regjeringen frem til rekordåret 2019 var det i år det laveste antall søkere siden 2008. Dette bør være et tydelig signal til regjeringen om at det er nødvendig å styrke rekrutteringen, sikre kvalitet i utdanning og praksis, samt øke attraktivitet og status for læreryrket, sier Hagerup.

Forventer nye tiltak

Hun viser til at Høyre gjorde lærerutdanningen til en master og innførte firerkrav i matematikk.

Margret Hagerup sitter i utdannings- og forskningskomiteen for Høyre.

– Alt unntatt masterkravet har Støre-regjeringen reversert. Søkertallene viser tydelig at vi trenger noe annet enn reverseringer for å ta tak i situasjonen, sier Hagerup.

– Fjerning av firerkravet i matematikk har åpenbart ikke bidratt noe særlig til å øke søkertallene. Nå håper jeg at statsråden vil svare Stortinget på hva han vil gjøre fremover. Jeg forventer å få høre forslag til nye tiltak, ikke bare reverseringer, sier hun.

Nedgang for alle

Grunnskolelærer for trinn 5-10 har en søkernedgang på 35,3 prosent, men for trinn 1-7 er nedgangen på 22,4 prosent. Også lektorutdanninger får færre søkere, 23 prosent færre enn i 2022, ifølge tall fra Samordna oppptak.

Barnehagelærerutdanningen har en søkernedgang på 16,5 prosent

Ola Borten Moe sa mandag at man nå må se nærmere på hva som kan være årsakene til den kraftige duppen i søkertall.

— Og vel så viktig: hva kan vi gjøre for å snu denne utviklingen? Det må vi ha en åpen og kunnskapsbasert debatt om framover, og det blir viktig med tett dialog med alle involverte parter, sa han i en pressemelding.

— Sterk vekst under Solberg

Dette er interpellasjonen:

«Etter sterk vekst i søkertallene til lærerutdanningene under Solberg-regjeringen frem til rekordåret 2019 var det i 2023 det laveste antall søkere siden 2008. Det er nødvendig å styrke rekrutteringen, sikre kvalitet i utdanning og praksis, samt øke attraktivitet og status for læreryrket i samarbeid med partene. Fjerning av firerkravet i matematikk har åpenbart ikke bidratt til å øke søkertallene.

Hva er statsrådens vurdering av årsaken til nedgangen i søkertallene, og hvilke initiativ vil statsråden ta for å snu trenden?»

En interpellasjon er et mer omfattende spørsmål til regjeringen enn skriftlige spørsmål og spørretimespørsmål, og er gjenstand for debatt i Stortinget. Spørsmålet skal besvares så raskt som mulig, senest én måned etter at det er stilt, heter det i Stortingets regelverk.

Powered by Labrador CMS