NTNU

Kraftige reaksjoner etter varsel om kutt i campus-prosjekt

— Her går Borten Moe fra å være nesten usynlig til å være tabloid, sier styremedlem ved NTNU.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har kommet med en tydelig beskjed om å kutte byggekostnadene til universiteter og høgskoler. Her fra et tidligere besøk hos NTNU-rektor Anne Borg.
Publisert

I et intervju med Dagens Næringsliv i helgen gikk forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) hardt ut med «byggeskandalene til forrige regjering», og varslet kraftige kutt i byggekostnadene til universiteter og høgskoler.

Øverst på kuttlista står, ifølge DN, campusprosjektet til Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Det har i dag en budsjettramme på 11,8 milliarder kroner, etter å ha blitt nedskalert to ganger tidligere.

Beskjeden har blitt tatt særdeles dårlig imot ved landets største universitet.

Fra usynlig til tabloid

«Å kutte mer betyr å stille spørsmål ved hele campusprosjektet», skriver Patric Wallin, styreleder i Forskerforbundet ved NTNU i et leserinnlegg i Universitetsavisa (UA).

Professor i sosiologi, Arve Hjelseth, istemmer i et annet leserinnlegg i UA: «Hvis de nye signalene fra statsråden blir fulgt opp, kan vi like gjerne skrote hele prosjektet».

Styremedlem for fast vitenskapelige ansatte, Ingrid Bouwer Utne, sier til Universitetsavisa at «her går Borten Moe fra å være nesten usynlig til å være tabloid».

— Jeg ville trodd at ansvaret til en minister for forskning og høyere utdanning skulle være å forsvare og jobbe for sektoren, ikke slakte den. Jeg forstår behovet for å være kritisk, men jeg liker ikke formen på kommunikasjonen, det er kanskje noe som får støtte hos enkelte velgere, men jeg tror ikke det er noe sektoren setter pris på, sier Utne til UA.

Opprettet arbeidsgruppe

Signalene fra statsråden har også vært et tema i et dekanmøte tirsdag. Ledelsen ved NTNU har også opprettet en arbeidsgruppe som skal komme med nye alternativer for campus-prosjektet.

Borten Moe reiste mandag til NTNU for et møte med ledelsen. I en e-post skriver rektor Anne Borg at «det var en god, konstruktiv dialog», ifølge Universitetsavisa.

— Statsråden ønsker at flytting av humaniora og de samfunnsvitenskapelige miljøene til og rundt Gløshaugen skal kunne realiseres, men kostnaden må ned, skrev rektoren.

Prosjektet, formelt kalt NTNU Campussamling, er en samlokaliseringen av fagmiljøene som i dag er lokalisert på Dragvoll (humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag) og i Midtbyen (kunst, design og musikk). Fagene blir dermed samlokalisert med de tekniske og naturvitenskapelige miljøene på Gløshaugen og med medisin-, helse- og lærerutdanningene på Øya og Kalvskinnet.

Powered by Labrador CMS