Det skal mye til at utdanningsdirektør Petter Skarheim ikke får jobben som ny departementsråd i Kunnskapsdepartementet. Det er 24 år siden stillingen sist var lyst ut. Her er Skarheim på toppmøte om forskning på statsministerens kontor tidligere i år. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Det skal mye til at utdanningsdirektør Petter Skarheim ikke får jobben som ny departementsråd i Kunnskapsdepartementet. Det er 24 år siden stillingen sist var lyst ut. Her er Skarheim på toppmøte om forskning på statsministerens kontor tidligere i år. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Skarheim vil bli ny departementsråd

Petter Skarheim, direktør i Utdanningsdirektoratet, er en av favorittene til å overta den innflytelsesrike stillingen som departementsråd i Kunnskapsdepartemetet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Departementsråden i Kunnskapsdepartementet gjennom 24 år, Trond Fevolden, skal tre til side og bli spesialrådgiver. Stillingen har vært lyst ut siden 29.januar og, og etter en forlenget søknadsfrist med to uker, står det 18 søkere på lista.

Utdanningsdirektør Petter Skarheim (53) er en av dem.

Søkte i siste liten

Skarheim har vært direktør i Utdanningsdirektoratet siden det ble opprettet for 11 år siden, med en pause på to år som ambassaderåd til OECD. I 2003-2004 ledet han prosjektet som hadde ansvar for å etablere Utdanningsdirektoratet, før han altså tok over som toppleder der selv. I 2001-2003 var han sekretariatsleder for Kvalitetsutvalget og før dette, fra 1998-2004 jobbet han som ekspedisjonssjef i det som da het Utdannings- og forskningsdepartementet. Han har også vært sekretariatsleder for uteredning av Kompetansereformen.

Skarheim søkte stillingen som departementsråd i siste liten, rett før den utvidede søknadsfristen gikk ut 15.mars, og om han ikke har blitt direkte oppfordret til å søke så har han «forhørt seg litt rundt». 

...jeg kjenner sektoren og føler jeg har noe å bidra med.

Petter Skarheim

— Hvorfor har du søkt denne jobben?  

— Jeg har først og fremst søkt jobben fordi jeg har veldig lyst på den. Jeg har jobba i Kunnskapsdepartementet tidligere, jeg kjenner sektoren og føler jeg har noe å bidra med, sier Skarheim til Khrono.

Gjenganger og miljøarbeidere

Og ser man på resten av søkerlista så skal det noe til at noen av de andre skal klare å utfordre Skarheim i konkurransen om denne jobben. Av de 11 mannlige og sju kvinnelige søkerne er det få, om noen, med samme kompetanse og sektorkunnskap som Skarheim og få som er kvalifiserte til stillingen. Den ble lyst ut under overskriften: «Vil du være med og forme morgendagens kunnskapssamfunn?»

Se også: Stillingsutlysningen her  

Jurist  Kari Grethe Stave (39) som også er en av søkerne er seksjonssjef i Politidirektoratet, ved juridisk utredningsseksjon.

Ellers er det enkelte søkere fra det private næringsliv med bakgrunn blant annet fra salg og markedsføring, samt hvilende nattevakt og miljøarbeider, regnskapsassistent m.m. 

Ytterligere en av søkerne , siviløkonom Geir Ugland Jacobsen (58) har mange år med direktørjobber bak seg blant annet i Telenor, Ford og VG. Etter å ha møtt veggen fortalte han i et intervju i Dagens Næringsliv i 2012 at han hadde tatt et valg: Aldri mer permanent lederjobb, men nå ønsker han å bli departementsråd.

Thorbjørn Gaarder (58) er en gjenganger på offentlige søkerlister. Ifølge Dagbladet har han søkt jobber som politimester i Oslo, skattedirektør, pressegeneral og helsetopp også. 

Høyeste permanente stilling

Departementet er faglig sekretariat for politisk ledelse, og departementsråden er den øverste administrative leder. Departementsråden skal lede og samordne det administrative og faglige arbeidet i departementet på vegne av statsråden. Stillingene ble vanlig på midten av 1950-tallet og den gang innført for å avlaste statsråden. Og mens statsråder kommer og går, så er departementsråden der. 

Departementets arbeid bygger på verdiene profesjonalitet, åpenhet og gjennomføring, heter det i utlysningsteksten.

(Foto: Kunnskapsdepartementet)

Nåværende departementsråd i Kunnskapsdepartementet, Trond Fevolden (bildet over), har hatt stillingen siden 1992. Han er cand.polit. og har også vært avdelingsdirektør ved Statsministerens kontor 1988–92.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS