norsk havteknologisenter

La ned grunnstein for hav- og teknologisatsing i Trondheim

Skal være startskuddet for løft innenfor maritim og marin forskning og utdanning.

Nedlegging av grunnstein for Norsk havteknologisenter NTNU, Sintef
Grunnstein nedlegges for hovedsete for det som skal bli NTNU og SINTEFs utdanning og forskning innen havteknologi.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran la tirsdag ned grunnsteinen for anlegget på Tyholt i Trondheim som blant annet skal bidra til en bærekraftig utvikling av havnæringene.

45 000 kvadratmeter

Norsk havteknologisenter er på ca 45 000 kvadratmeter og erstatter det gamle Marinteknisk senter som nå er revet på Tyholt. Det nasjonale senteret blir hovedsete for NTNU og SINTEFs utdanning og forskning innen havteknologi.

Byggeprosjektet skal munne ut i laboratorier med høyspesialisert utstyr i tett samarbeid med NTNU og Sintef, ifølge en pressmelding fra Statsbygg.

— Grunnsteinsnedleggelsen markerer startskuddet for et løft innenfor maritim og marin forskning og utdanning. Det er også starten på et stort nasjonalt prosjekt for havnasjonen Norge. Laboratoriene ved Norsk havteknologisenter vil være i verdensklasse og et viktig redskap i utviklingen av morgendagens utdanning, forskning og havnæringer, sier rektor Anne Borg ved NTNU.

Fra ocean til hav

I senterets laboratorier vil det bli testet og forsket på modeller av for eksempel vindturbiner, fiskemerder, soløyer og skip.

Reguleringsplanen for byggeprosjektet ble vedtatt i 2021 og oppstartsbevilgning ble gitt i statsbudsjettet for 2022. 

Byggeprosjektet startet under navnet Ocean Space Centre, men endret navn til Norsk havteknologisenter i november 2022. Senteret vil etter planen stå ferdig i 2028.

Powered by Labrador CMS