trondheim

Regjeringen snur om Ocean Space Centre

Regjeringen har høstet kritikk for forslaget om å utsette Ocean Space Centre i Trondheim. Nå snur de, selv om kostnadene igjen øker.

Skissen til utbygging av Ocean Space Centre.
Publisert Oppdatert

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) hasteinnkalte mandag til pressetreff om Ocean Space Centre. Der varslet han at han hadde en bra nyhet å komme med.

– Vi har gått gjennom dette prosjektet igjen. Vi ser at vi gjennom stram styring av prosjektet, likevel kan gå videre uten å utsette, dersom disse pengene legges inn, sier han til VG.

I revidert nasjonalbudsjett fra regjeringen kom det 12. mai frem at de vil utsette oppstarten av Ocean Space Centre til 2025 og redusere årets bevilgning med 405 millioner kroner. Det slo ned som en bombe på de involverte og har ført til en storm av kritikk mot regjeringen de siste fire ukene

Skal identifisere kutt

Skjæran sier mandag at Statsbygg i samråd med NTNU og Sintef, har fått i oppdrag å identifisere kutt og forenklinger for prosjektene.

– I den økonomiske situasjonen vi er i, var det helt rett å ta en fot i bakken. Det koker i norsk økonomi, og vi ønsket å gå gjennom alle kostnadskrevende prosjekter fordi vi er nødt til å ta ned den offentlige pengebruken, sier statsråden til avisen.

Skjæran sier at kostnadsrammen øker med 837 millioner kroner. Det er behov for ytterligere 230 millioner kroner inkludert de 95 millionene som allerede ligger i budsjettforslaget for at prosjektet kan settes i gang som planlagt i høst, sier han.

– Dersom Stortinget legger inn 135 millioner, i tillegg til de 95 millionene som ligger i revidert fra regjeringen, vil de 230 millionene være nok til at de to kontraktene som var forutsett signert i juni kan signeres i juni, sier statsråden

NTNU-rektor Anne Borg og Sintefs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv var også på plass i Trondheim.

— Vi er glade for at regjeringen, og forhåpentligvis Stortinget, ønsker å få dette prosjektet som planlagt, sier Borg under pressetreffet.

— Jeg er helt enig med Anne. Det er ekstremt gledelig at vi klarer å fortsette, supplerer Bech Gjørv med.

SV: Svært forundret over snuperasjon

– Vi er svært forundret over at regjeringen foretar en snuoperasjon uten at det er avklart med SV i forhandlingene om budsjettet som pågår nå, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i en uttalelse til NTB.

Regjeringen foreslo i revidert nasjonalbudsjett å utsette gigantprosjektet på grunn av usikkerhet knyttet til kostnadene ved prosjektet. Etter massiv kritikk kom mandag nyheten om at regjeringen snur, selv om kostnadene øker. Samtidig pågår det forhandlinger om flertall for revidert statsbudsjett.

– Vi er også overrasket over at de foreslår å finansiere Ocean Space ved å øke ramma for revidert budsjett, som i praksis nå betyr økte oljepenger. Så langt har de nektet å åpne for å redde norsk bistand gjennom oljepengebruk, som i motsetning til dette ikke har noen betydning for inflasjon, sier Fylkesnes videre.

Fikk kraftig kritikk

I Trøndelag raste de lokale Ap-toppene mot egen regjering og ba dem snu da de ble kjent med at de ville utsette byggestarten.

— Vi fikk ingen forvarsel om dette, sa NTNUs Tor Grande til Khrono.

NTNU og Sintef har anslått at en utsettelse av prosjektet vil føre til en ekstrakostnad på 900 millioner kroner. Nærings- og fiskeridepartementet har sagt at de vil se på tallene på nytt.

— Dette prosjektet har vært jobbet med i 17 år. Det er modnet hele vegen, bare i fjor ble det kuttet med en milliard. Jeg føler at prosjektet er skjært ned og gått gjennom grundig. Gitt at man har en ambisjon om å realisere prosjektet virker det ikke logisk å utsette slik som foreslått, sa administrerende direktør Vegar Johansen i Sintef Ocean til Khrono 18. mai.

Statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere sagt at han er villig å diskutere saken i Stortinget når budsjettet skal diskuteres.

– Det er vi alltid. Jeg er for Ocean Space Centre. Vi skal ha det, sa Støre til NTB.

Under spontanspørretimen på Stortinget onsdag 25. mai måtte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svare på utsettelsen de hadde gått for.

– Det er et prosjekt som vi skal realisere, vi vil realisere det, vi har jobbet for det i opposisjon, vi kommer til å jobbe for det i posisjon, sa han. Når prosjektet settes på pause, er det ifølge Vestre for å gjennomgå planene på nytt i en situasjon der materialkostnadene «eksploderer», samtidig som norsk økonomi står i fare for å bli overopphetet, svarte han da.

— Regjeringen forstår ikke alvoret, har NTNU-rektor Anne Borg skrevet i et innlegg om både utsettelsen og andre kutt de har fått.

8,4 milliarder kroner

Ocean Space Centre er et gigantprosjekt i Trondheim, bestående av våte og tørre laboratorier, verksted, undervisningslokaler, kontor og møtelokaler. Totalt 45 000 kvadratmeter. Bak prosjektet står Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i samarbeid med Sintef. Prosjektet har en kostnadsramme på nesten 8,4 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS