Ingen nye lærerstudenter kommer til å begynne på Høgskolen i Sørøst-Norges utdanning på Kunnskapssenteret i Sandvika i august. Det var for få søkere. Foto: Cicilie S. Andersen

Det kommer ingen nye lærerstudenter til campus Sandvika i år

Høgskolen i Sørøst-Norge tar ikke opp noen nye lærerstudenter ved campusen i Sandvika i Bærum i år. Søkertallene var for svake.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år var det bare 16 søkere til grunnskolelærerutdanningen som Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) etablerte i Kunnskapssenteret i Sandvika ifjor.

Dermed har HSN bestemt seg for at det ikke tas opp noe nytt kull denne høsten.

— Det var altfor dårlige søkertall, og da vi sjekket bakgrunnen til søkerne så vi at det ville blitt en altfor sårbar og liten gruppe når vi også tar hensyn til at det kan bli en del frafall, sier avtroppende dekan ved Fakultet for humaniora og utdanningsvitenskap ved HSN, Kristin Barstad (bildet).

Vet ikke om de fortsetter

Hun sier at det nå blir opp til den nye dekanen å avgjøre om HSN vil fortsette med lærerutdanning i Sandvika.

Vi var litt forundret over de svake søkertallene, og det kan hende at vi ikke har markedsført utdanningen godt nok.

Kristin Barstad

Vi er i prosess og vurderer flere alternativer, blant annet å flytte flere studieplasser over til Sandvika med oppstart høsten 2017. 

Marianne Brattland

— Det er en avgjørelse som vil bli tatt i løpet av høsten, sier Barstad.

Hva tror du er grunnen til at det var så få søkere?

— Vi har ikke gjort noen dyp analyse av dette. Vi var litt forundret over de svake søkertallene, og det kan hende at vi ikke har markedsført utdanningen godt nok. Det er også mulig at det skyldes at studentene ønsker å være i et større studiemiljø, sier hun.

Ønsker større miljø

Barstad viser til at det har vært gjort forsøk med å ha studier utenfor campus tidligere, og at det har vist seg at studentene helst vil være i et større miljø.

— Men nå skal det sies at det var relativt dårlige søkertall til grunnskolelærerutdanningen for 1,-7. trinn landet rundt, sier hun.

HSN hadde opprinnelig planlagt å fylle 20 studieplasser på lærerutdanningen i Sandvika. Studentene som går der tar de første tre årene i Sandvika, og så kan de velge om de vil ta det siste året i Drammen eller i Vestfold.

Ingen nye barnehagestudenter

Også Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) tar opp færre studenter til utdanningene i Sandvika i år. Det skyldes at det ikke ble foretatt noe opptak på arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning i år. Dette er et fireårig opplegg som er skreddersydd for studenter med arbeidserfaring.

Det første kullet ved dette studiet har nettopp fullført det første studieåret. De vil fortsette som planlagt, men ifølge Unni Henriksbø, som er koordinator for HiOAs utdanninger i Sandvika, regnet man med at det ikke ville blitt nok søkere til et nytt opptak i år.

— Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier bestemte seg i vinter for å utsette neste opptak til 2017, opplyser Henriksbø.

Gode søkertall på de andre

Hun understreker at det var gode søkertall på de andre utdanningene som HiOA har i Sandvika.

— Det har vært gode søkertall på disse utdanningene hele tiden, spesielt på sykepleie, der det har vært et veldig høyt karaktersnitt for å komme inn, sier hun.

I tillegg til sykepleie, vernepleie og barnehagelærerutdanning har HiOA praktisk-pedagogisk utdanning i Sandvika. I alt er det 4-500 HiOA-studenter på Kunnskapssenteret i Sandvika, målt i antall hoder.

Bærum kommune har ivret sterkt for å få i gang flere utdanninger i Sandvika, blant annet lærerutdanning. HiOA sa nei til å etablere et studietilbud for grunnskolelærere der, mens HSN sa ja og kom i gang i 2015. 

(Foto: Nicklas Knudsen)

Vurderer å flytte mer til Sandvika

Studiedirektør Marianne Brattland ved Høgskolen i Oslo og Akershus (bildet over) sier at høgskolen vurderer å flytte flere studieplasser til Sandvika fra 2017.

— HiOA og Bærum kommune  har ambisjoner for Sandvika og sitter i disse dager å snakker om fremtiden. Vi er i prosess og vurderer flere alternativer blant annet å flytte flere studieplasser over til Sandvika med oppstart høsten 2017. Bærum kommune er tett på praksisfeltet og en ressurssterk kommune som HiOA ser på som en svært interessant samarbeidspartner som vi gjerne vil jobber mer sammen med, sier Brattland.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS