Else Wold Dønnum (96) bor nå i sin leilighet på Hamar, men har sammen med sin mann drevet mange gårder på hele Østlandsområdet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Glimt fra Else Wold Dønnums historier

I bøkene finner vi mange ulike hverdagshistorier. Det er limt inn brudebilder og bilder fra husene der man bor og fra reiser den enkelte har gjort. Noen forteller om jobben sin, andre om tunge tider, sykdom og død.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Glimt fra Else Wold Dønnums innlegg i «Kjøttgryta»:

Februar 1946

«Kjære gamle venner. Du verden hvor hyggelig det var å få se Kjøttgryta igjen. Jeg begynte nesten å frykte for at den var «falt» i krigen. Da jeg fikk følgebrevet og ante hvad som kom, lånte jeg en spark og dro av sted over 1/2 milene i det verste snøføre for å få tak i den. Da jeg kom hjem igjen var jeg både kald og sulten. varme i stua måtte til, men sulten fikk passe seg selv, her var ikke tid til slikt når jeg hadde en slik åndfull bok for hånden.»

Mai 1957

«Kjære alle sammen. Det er kjempekoselig å få 31 brev på en gang. en leser og leser til en blir helt ør i hodet.»

«Jeg bor fremdeles i Ullensaker like ved riksvei 50, midt mellom Kløfta og Jessheim. Kommer sannsynligvis til å flytte herfra neste vår. Men jeg bor fremdeles like ved riksveien slik at kommer dere denne veien, reis ikke forbi min dør.

Siden forrige besøk av Kjøttgryta har vi blitt velsignet med en datter. Hun ankom 20. mars i 1955 - på min egen fødelsesdag - snakk om alle tiders present. Søndag var det også. Hun så dagens lys på Rikshospitalet, ikke helt uten vanskeligheter, men vi kom da igjennom det».

Høsten 1965

«Kjære alle sammen. Det var skikkelig spennende å lese om alle 31 igjen.»

..

«Jeg må vel gå tilbake til sist Kjøttgryta var hos meg. Som dere skjønner så er vi fremdeles i Nes, Romerike, men nå er det endelig bestemt at vi skal flytte til våren, til en gård som heter Melum i Ringsaker, Hedmark. Denne flyttinga er grunnen til at jeg har beholdt boka så lenge. Ville gjerne ha adressen klar for fremtidige om noen skulle komme på de kanter. I år har det vært min tur til å gå på pedagogisk kurs for faglærere. Har gått fem uker i sommer. Kurset ble holdt i Oslo lærerskoles lokaler. Vi satt 90 stykker i ett rom. Sanderlig godt at sommeren var kald disse ukene. Det var veldig interessant selv om det var kolossalt mye stoff vi skulle gjennom.»

Juli 1984

….

«Nå har jeg hatt noen feriedager og har kost meg med lesing. Kjøttgryta inneholder sanderlig mye visdom. Den vil med tiden bli en fin kilde for en skribent eller en forfatter eksempelvis i år 2050. Så den bør oppbevares et sted og ikke makuleres, men hvilket sted er jeg ikke sikker på, kanskje Stabekk. Til neste jubileum bør alle bøkene taes med og det kunne vært artig med høytlesing av et par brev fra hver tidsepoke. Boka spenner over et tidsrom med enorm utvikling. Fra drøftinga av vaskemaskina, og til innføring av E.D.B. og ikke minst våre menneskelige reaksjoner til utviklingen og tidenes hjelpemidler.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS