- Vi i valgkomiteen vil ha fokus på en god valgkultur og ta godt vare på alle som stiller, uansett utfall, sier Pål Adrian Ryen, som leder årets valgkomité. Bildet er fra ledervalget på NSOs landsmøte i 2017, Hans Christian Paulsen (t.v.), Pål Adrian Ryen og Mats J. Beldo. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Mener folk må være litt tøffe og ta steget

LMNSO. Valgkomitéleder i Norsk studentorganisasjon, Pål Adrian Ryen, oppforder folk til å stille til sentrale verv innen tre uker. — Det skal være gøy å stille til valg, sier han.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder for årets valgkomité i Norsk studentorganisasjon (NSO), Pål Adrian Ryen, har selv stilt til flere sentrale verv i organisasjonen tidligere, og anbefaler andre å gjøre det samme.

— Det skal være en gøy og lærerik opplevelse å stille til valg, sier han til Khrono.

Fakta

Norsk studentorganisasjon

Norsk studentorganisasjon (NSO) er en nasjonal interresseorganiasjon som jobber for en bedring av studentenes rettigheter.

NSO ble til da Norsk studentunion (NSU) og Studentenes landsforbund (Stl) slo seg sammen i 2010.

Helgen 4. - 7. april avholder organisasjonen landsmøte i Tønsberg.

På landsmøtet skal de blant annet velge ny ledelse av organisasjonen.

Ryen har både vært leder av studenttinget på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og nestleder i NSO. I 2017 stilte han også til leder av NSO, men tapte for Mats J. Beldo.

Vi i valgkomiteen vil ha fokus på en god valgkultur og ta godt vare på alle som stiller, uansett utfall.

Pål Adrian Ryen

— Stiller man til valg må man tenke gjennom at det også er en mulighet for å tape. Vi i valgkomiteen vil ha fokus på en god valgkultur og ta godt vare på alle som stiller, uansett utfall, sier han.

Oppfordrer kandidater til å stille innen tre uker

I år avholdes landsmøtet 4.-7- april i Tønsberg, to uker tidligere enn de siste årene. Kun fem kandidater har meldt seg til de prestisjetunge heltidsvervene så langt. Alle til leder- eller nestledervervet (se faktaboks).

— Er det ikke på tide at folk får ut fingeren og stiller til valg?

— Det er fortsatt tre uker til fristen. Tre uker er både god og dårlig tid. Kandidatene må få vurdere selv når det er best for dem å melde kandidaturet sitt, men jeg oppfordrer alle til å stille før 9. mars, slik at de kan bli vurdert av valgkomiteen, sier han.

— Har det skjedd en kulturendring for når folk stiller?

Fakta

NSOs valgkomité

Komiteen ble valgt på landsmøtet i 2018 og innstiller på kandidater til:

  • Arbeidsutvalget
  • Sentralstyret
  • Ledere for de politiske komiteene.

Leder av valkomiteen:
Pål Adrian Ryen

Øvrige medlemmer:
Christine Adriane Svendsrud
Kine Nossen
Natalie Johnsen
Sindre Kristian Alvsvåg

Fristen for å få stille og få kandidaturet sitt behandlet av valgkomiteen, er 9. mars. Alle kandidatene offentliggjøres på NSOs nettsider den 15. mars.

— Jeg tror det har variert litt mer de siste årene. Lederkandidatene pleier å være tidligere ute, de andre kommer gjerne litt etter hvert. En lang og intens valgkamp kan jo ta litt på, sier han.

Formøtet blir viktig

Ryen mener landsmøtedelegatene vil ha mulighet til å få nok informasjon om kandidatene før selve valget. Han håper at kandidatene vil være tilgjengelige for delegasjonene på forhånd, og at medlemslagene også er flinke til å ta kontakt med dem som stiller til valg.

— Vi jobber med å få til en sofaprat med kandidatene til arbeidsutvalget før landsmøtet. Lederdebatten blir også viktig, sier han.

16.-17. mars arrangerer NSO et formøte før landsmøtet, for å forberede delegatene.

— Dette møtet er viktig på flere måter. Her blir delegatene kjent og satt inn i sakene som skal opp på landsmøtet. Men formøtet er også en viktig arena for kandidatene som stiller til valg. De bør prøve å mingle, og presentere seg for delegatene, sier han.

— Det er på grunn av dette at vi også flyr inn alle kandidatene til formøtet. Alle skal ha muligheten til å delta og stille på lik linje, legger han til.

Fakta

NSO-kandidater 2019

Leder: Fam Karine Heer Aas

Leder: Maya Sol Sørgaard

Leder: Truls-Einar Johnsen

Nestleder: Vilde Henningsgård

Nestleder: Fatema Al-Musawi

Fag- og forskningspolitisk ansvarlig: ingen

Fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig: ingen

Velferds- og likestillingsansvarlig: ingen

Internasjonalt ansvarlig: ingen

— Hva tenker du om at det kun har kommet kandidater til leder- og nestleder-vervet så langt?

— Vi gleder oss til det kommer flere kandidater. Er man nysgjerrig og vurderer å stille synes jeg man skal være litt tøffe og ta det steget. Jeg anbefaler å lese seg opp på NSOs nettsider og prate med folk som enten har verv, eller har hatt verv tidligere. Det er også lurt å ha en venn å diskutere og reflektere med, sier han.

Oppfordrer til framsnakking

Ryen håper at alle som stiller til valg bidrar til god stemning og framsnakker hverandre. Han håper også at de som kjenner flinke folk, som kan passe til vervene, oppfordrer dem til å stille.

Han sier at årets valgkomité er opptatt av å sette sammen et mest mulig slagkraftig team. De vil legge større vekt på egnethet og sammensetning enn hvilke institusjoner kandidatene kommer fra. Dette gjelder ikke i innstilling til sentralstyret, der regional representasjon er et krav.

— Hvor viktig mener du valgkomiteens innstilling er? Den har jo ikke alltid blitt fulgt.

— Det er landsmøtets privilegium å få velge de representantene de vil ha, men valgkomiteen legger nå ned et godt stykke arbeid i å bli ekstra godt kjent med de som stiller til valg. For noen kan det veie tungt. Andre blir mer påvirket av andre faktorer, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS