Nils Rune Langeland har tilbrakt en hel uke i rettssal 369 i Oslo tingrett, med advokat Kjell M. Brygfjeld. Foto: Nils Martin Silvola

Langeland: «Jeg er overrasket og skuffet over kollegene mine»

Rettssak. — Jeg har fått så mange slag i trynet i denne prosessen at jeg nok har blitt pessimistisk, sier Nils Rune Langeland på siste dag i retten. Han er også overrasket over flere utsagn fra tidligere kolleger ved Universitetet i Stavanger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken der Nils Rune Langeland trekker staten for retten for å få opphevet avskjedigelsen mot seg, er ferdig ført etter fem fulle dager i Oslo tingrett.

Fakta

Langeland-saken

Nils Rune Langeland (54) var professor i historie ved Universitetet i Stavanger.

Langeland har doktorgrad fra Universitetet i Bergen i 1997 med avhandlingen «Myten om det politiske herredømet». Han har gitt ut flere faglitterære bøker, og var i årene 1998–2002 redaktør for tidsskriftet Syn og Segn.

30. juni 2017 mottok han en skriftlig advarsel fra sin arbeidsgiver som omhandlet en rekke forhold og hendelser gjennom flere år.

3. juli 2017 omtalte Khrono som første avis at Langeland hadde sendt flere grove meldinger med seksuelt innhold til flere kvinner. Flere medier omtalte saken etterhvert i løpet av sommeren 2017.

Universitetsledelsen så alvorlig på meldingene, og kalte Langeland inn til samtale.

8.juli 2017 beklaget Langeland saken, uten forbehold, via en sms til NRK.

12.juli 2017 bekreftet UiS at de hadde mottatt en klage fra en av Langelands studenter.

25. oktober 2017 skrev Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld et innlegg i Khrono under tittelen: Det er ingen Langelandsak ved UiS.

19.november 2017 meldte Khrono at UiS planla å gå til avskjed av Langeland .

21.november 2017: Langelands advokat mener UiS bryter AKAN-avtale ved å avskjedige han og mener avskjeden handler om Langelands alkoholproblemer

24. november 2017 vedtok Universitetet i Stavanger å avskjedige Langeland.

24.februar 2018 blir Langeland intervjuet over 8 sider i VG Helg og mener han er Norges første metoo-offer

21. mars 2018 avslår Kunnskapsdepartementet (KD) Langelands klage på avskjed og opprettholder vedtaket til UiS. Saken kan ikke ankes videre. Og Langeland er ikke lenger ansatt ved Universitetet i Stavanger.

14. mai 2018 saksøker Langeland staten fordi han mener at avskjedigelsen av ham er ulovlig.

16.mai 2018 omtaler Khrono stevningen der det også kommer fram at UiS og Kunnskapsdepartementet mener at Langeland har opptrådt kritikkverdig også i perioden mens KD behandlet ankesaken hans.

10.-14. desember 2018: Rettssak i Oslo tingrett Langeland vil ha kjent avskjeden ulovlig.

Dom er ventet i midten av januar 2019.

Før rettssaken sa Langeland til Forskerforum at han var usikker på hva som ventet ham, men at han uansett forventet «et helvete».

— Blir nummen

Og uka har vært tung for den avskjedigede professoren, forteller han til Khrono i siste pause før retten heves fredag.

Jeg prøvde å forberede meg mentalt etter beste evne, men midt inne i «the shitstorm» har det vært enda verre enn jeg klarte å forestille meg.

Nils Rune Langeland

— Har det blitt så tøft som du trodde på forhånd?

— Ja, og enda tøffere. Jeg prøvde å forberede meg mentalt etter beste evne, men midt inne i «the shitstorm» har det vært enda verre enn jeg klarte å forestille meg. Men det har samtidig vært så ille at man blir nummen, at medieoppmerksomheten nesten ikke går innpå deg mer, det hele går over en terskel der man er helt hjelpeløs. Man kan ikke gjøre noe fra eller til, sier Langeland.

Han trekker fram at han er overrasket over flere utsagn fra tidligere kolleger.

— Jeg er overrasket og skuffet over kollegene mine. Jeg vil fastholde at man vet om man er i konflikt med folk. Det har jeg ikke hatt følelsen av, sier han, med henvisning til blant annet førsteamanuensis Eva Jakobsson, som uttalte at hun har holdt et formelt og korrekt forhold til Langeland etter at han omtalte henne som «feministfascist» på et julebord.

— Ikke for å gå inn i en polemikk, men vi har jo hatt en masse uformelle samtaler opp gjennom årene, sier Langeland selv.

Tror han blir brukt som eksempel

Den avskjedigede historieprofessoren mener statens framferd gjennom rettssaken har vært urettferdig og unødvendig brutal.

— Staten bruker store ressurser på å gjøre en mann ufør og ekskludere ham fra samfunnet, omtrent. Det mest provoserende er at de ikke godtok det helt minimalistiske tilbudet om forlik ved at jeg fikk si opp selv, helt uten økonomiske krav. Hvis dette er for å statuere et eksempel, som jeg har en ekkel følelse av, er det forferdelig skremmende.

— Har denne uka gitt deg større eller mindre tro på å vinne fram?

— Det er helt umulig å si. Jeg har fått så mange slag i trynet i denne prosessen at jeg nok har blitt pessimistisk. Jeg er ikke så redd for utfallet, når det uansett har blitt så ille. Men det jeg frykter aller mest, er om de i tillegg skal prøve å knuse meg økonomisk ved å tillegge meg hundretusenvis av kroner i saksomkostninger, sier Langeland, men legger til:

— Men det har faktisk vært verdt det også, for å få en viss klarhet, og få dette utprøvd. Jeg hadde aldri gått til noen sak hvis jeg virkelig hadde begått trakassering av studentene mine. Det har jeg sagt hele tiden.

Skal skrive bok om den liberale staten

Det kom også en god nyhet til den avskjedigede professoren mens han har tilbrakt uka i retten.

Langeland fikk nemlig melding om at han har fått stipend fra Norsk faglitterær forfatterforening.

Han har planer å skrive bok med arbeidstittel «Den liberale staten og det nye høgre». Stipendet er på 10 månedsverk, tilsvarende 270.000 kroner.

Jusprofessor Ola Mestad opplyste også da han vitnet i retten at Langeland er involvert som en av medforfatterne i en kommentarutgave til Grunnloven, et storverk som ventes ut i løpet av 2019.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS