journalistikk

Lanserer masteremne i bruk av kunstig intelligens

Senter for undersøkende journalistikk og Universitetet i Bergen starter opp nytt utdanningstilbud rettet mot journalister og redaksjonsledere i full jobb.

— De fleste redaksjoner er engasjert i hvilke verktøy som kan bidra til effektivisering av arbeidet som journalist, slår Per Christian Magnus fast.

— Masteremnet har fått navnet Teknologi, kunstig intelligens og gravejournalistikk. Det passer for alle som ønsker å utforske bruken av kunstig intelligens i journalistikk av undersøkende karakter på en ansvarlig måte.

Det uttaler leder ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO), Per Christian Magnus, i en pressemelding.

— Emnet gir 10 studiepoeng, og er så vidt vi vet det aller første tilbudet på dette nivået i Norge, forteller Magnus videre.

Tre samlinger

Det nye utdanningstilbudet startes opp ved SUJO og Universitetet i Bergen (UiB) våren 2024.

Gjennom tre samlinger skal studentene trenge dypere inn i hva kunstig intelligens og maskinlæring betyr for journalistikk og samfunnet. Foreleserne vil trenge inn i muligheter og begrensninger i teknologien anvendt på graveprosjekter, står det i pressemeldingen fra SUJO.

— De fleste redaksjoner er engasjert i hvilke verktøy som kan bidra til effektivisering av arbeidet som journalist. Samtidig vet alle at dette er risikofylt, usikkert og vanskelig å se rekkevidden av. Med dette emnet er målet å sette den enkelte i bedre stand til å vurdere helheten, sier Per Christian Magnus.

Fritt Ord

Det nye masteremnet er en del av det fleksible masterprogrammet i undersøkende journalistikk for journalister i arbeid. Fritt Ord bestemt seg for å opprette to stipend for øremerket for filmarbeidere som lager dokumentarer.

Prosjektleder i Stiftelsen Fritt Ord, Joakim Lie, sier at både gravejournalistikk og dokumentarfilm er viktige felt å støtte for Fritt Ord.

— Fordi det er mye frilansarbeid og prosjektavtaler innen dokumentarfilm, er det også vanskeligere å få arbeidsgiver til å betale videreutdanning. Vi håper det kan være til hjelp med to stipend for masterstudenter på SUJO som er forbeholdt de som jobber med dokumentarfilm, sier Lie.

Powered by Labrador CMS