NTNU
Legger ned campuskafé.
— Deprimerende å sitte her
Kantine og kiosk stenger tidlig, klimaanlegg skrus av i firetiden og kaféen legges ned. Det får ansatte ved NTNUs campus på Dragvoll til å reagere.
— Det blir jo bare tristere og tristere her oppe, sier Arve Hjelseth, sosiologiprofessor ved NTNU, etter nyheten om at studentsamskipnaden nå legger ned kaféen på campus Dragvoll fra og med høsten 2026.
Studentsamskipnaden i Trondheim, Gjøvik og Ålesund begrunner nedleggelsen med krevende økonomi. Selv om kafeen er godt besøkt og er en viktig møteplass, er ikke omsetningen god nok til at de går i pluss når alt kommer til alt, forteller Espen Holm, direktør for campustjenester.
— Vi jobber med å omstrukturere serveringsvirksomheten til en fremtid med færre serveringssteder, sier Holm.
Han forteller at det per nå ikke er gjort noen oppsigelser, men kan ikke garantere at det ikke vil følge oppsigelser av nedleggingen.
Ansatte reagerer
Nyheten, som også er omtalt i Universitetsavisa, har høstet reaksjoner på Facebook.
Et enormt tap for arbeidsplassen vår, skriver en. Trist, skriver en annen.
— Har dere planlagt noen avbøtende tiltak?
— Elementer og tradisjoner som er viktige i kaféen skal vi prøve å ivareta i kantinen, det er en prosess vi skal starte med over nyttår, sier Holm.
— Lokalene står jo der, og dere har fristasjon, så hva med å få inn noen automater?
— Vi må sette oss ned med NTNU og finne ut hvilke planer de har for arealene, og hva vi kan bidra med. Det er NTNUs areal, så de må få mene noe om det.
Flytteforberedelser?
En tredje, professor emeritus John-Arne Skolbekken, sammenligner på Facebook det som skjer på Dragvoll med den gangen NTNU skulle flytte miljøene fra et annet sted i byen til Dragvoll.
— Minner om den siste tiden på Lade, da de gradvis plukket vekk alle service- og velferdstilbud. Var ikke trivelig å være det siste miljøet som flyttet til Dragvoll, skriver han.
Og nettopp flyttingen har også Hjelseth bitt seg merke i.
— Jeg fleipet litt med at det er ingen som kommer til å savne Dragvoll den dagen vi må flytte herfra, så lenge det fortsetter å bli dårligere og dårligere her år for år, sier han til Khrono.
Om fire år skal NTNU etter planen flytte ut av sine lokaler på Dragvoll i Trondheim, der brorparten av de humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagene holder til i dag, og ned til Gløshaugen der realistene holder stand.
Men selv om flyttingen er langt frem i tid opplever Hjelseth fasilitetene som gradvis verre.
— Det er umulig å jobbe her etter halv fem, konkluderer han.
— Etter fire, halv fem er det rett og slett deprimerende å sitte her.
NTNU-rektor Tor Grande avviser at det er noe bevisst forsøk på å gjøre forholdene på Dragvoll gradvis verre.
I en e-post skriver han at ventilasjonsanleggene skrus av på Dragvoll på lik linje med de øvrige campusene.
— Selvforsterkende effekt
Kantinen stenger tidligere enn før, det samme gjør kiosken. Om sommeren slås ventilasjonsanlegget av litt før fire, om vinteren slås varmen av på samme tidspunkt, forteller han. Ingen av delene er særlig optimalt på en campus som i praksis er et gedigent drivhus i utkanten av Trondheim.
I sommer meldte en NTNU-professor om 30 grader på kontoret.
— Kaféen stenger, det blir færre folk, arbeidsforholdene blir dårligere, det blir færre folk, velferdstilbudene blir dårligere, det blir færre folk... Det er en selvforsterkende effekt, sier Hjelseth.
Og verre kan det bli, frykter Hjelseth. NTNU vurderer for tiden om de skal gjøre det samme som universitetene i Bergen, Tromsø og Oslo, nemlig å konkurranseutsette plassen som campusbokhandel.
— Hvis tidsperspektivet fortsatt er at Dragvoll skal flyttes fra om noen år så er det vel liten sjans for at noen orker å drifte en bokhandel her, vil jeg tro.
Drømmen om gamle dager
Professoren mener det rett og slett ikke er tilrettelagt for en normal campus på Dragvoll, og viser til at kantine og kiosk stenger i det studentene forlater siste forelesning for dagen.
— En normal campus er ikke åpen fra ni til fire, den er et pulserende miljø store deler av døgnet. På andre campuser er det masse folk klokken sju om kvelden, sier han og sukker oppgitt:
— For 30 år siden var det servering her til klokken åtte om kvelden.
På spørsmål om hvorvidt han har noen kommentar til den stadig innskrenkede åpningstiden viser Holm til at salgstjenester på campus generelt er vanskelige å drive i balanse.
— Det er viktig å huske på at kantiner, kiosker og kaféer på campus er del av et lukket marked som i lange perioder både rundt jul, påske og sommer har så godt som null i omsetning, samtidig som vi fortsatt har lønnsplikt, sier Holm.
Når en da legger til dyrtid og økninger i personalkostnader blir det krevende.
— Det vi har jobbet med de siste årene er hvordan vi kan få til servering på campus på kveld og helg gjennom ubetjente tilbud, og de har vi rullet ut ganske mange av i 2025, sier han.
Endringslogg: Oppdatert fredag 19. desember klokken 17:32 med kommentar fra NTNU-rektor Tor Grande.
