utdanningsforbundet

Malkenes konkurrerer med fem andre om ledervervet: — Har stått i mange tøffe kamper

Steffen Handal trer av som leder for Utdanningsforbundet etter åtte år. Fem menn og en kvinne har takket ja til å stille til valg som ny leder.

Simon Malkenes er doktorgradsstipendiat ved lærerutdanningen på NTNU. Nå ønsker han å overta som leder for Utdanningsforbundet etter Steffen Handal.
Publisert Oppdatert

I vår ble det klart at Steffen Handal gir seg etter åtte år i sjefsstolen hos Utdanningsforbundet.

— Det er viktig å slippe andre til, uttalte den respekterte lederen til Utdanningsnytt i slutten av mai.

Steffen Handal gir seg.

Nå er det klart hvem som skal konkurrere om å slippe til som leder for organisasjonen som representerer nesten 200.000 lærere og ledere i barnehage, skole og resten av utdanningssystemet.

Malkenes prøver seg

I skrivende stund består listen av seks navn, melder Utdanningsnytt torsdag. For akademia og høyere utdanning sin del er det verdt å merke seg at stipendiat ved NTNU, Simon Malkenes, stiller til valg. 

Malkenes har etter hvert opparbeidet seg mye rutine innenfor utdanningspolitikk, og har i løpet av de siste ti årene vært sentral i flere debatter knyttet til skolesystemet og lærerutdanningen.

— Jeg har stått i og ikke minst vunnet fram i mange tøffe kamper. Jeg håper at erfaringen jeg sitter på gjør meg til en god kandidat, men det er også mange andre gode kandidater. Det blir veldig spennende å følge med på prosessen fremover, sier Malkenes til Khrono.

I 2018 mottok Malkenes Fritt Ords Honnør etter at han hadde satt kritisk søkelys på manglende ytringskultur i Oslo-skolen. Det samme året ble han tildelt varslerprisen Stockmanns Hammer for å ha varslet om uheldige konsekvenser av fritt skolevalg i Oslo-skolen, og på høsten kronet han et nær sagt utrolig pris-år med å bli tildelt Skjervheimprisen.

Undervisnings­erfaring

Senest i helgen var Malkenes ute i Khrono og uttalte seg kritisk til det han kaller «overstyringen av læreren».

— Jeg har jobbet med skole- og utdanningspolitikk i ti år, vært aktiv i media og på de mange bakrommene som finnes. Jeg har også nær tilknytning til det å undervise, sier Malkenes om sitt eget lederkandidatur.

Han har undervist flere år på videregående og ungdomsskolen, og senest i høst uteksaminerte han lærerstudenter ved NTNU.

I 2020 hadde Khrono et langt intervju med Malkenes, som den gangen formidlet at det gjerne er på tide å tenke nytt om skolen. Les intervjuet i sin helhet her.

Sterk konkurranse

Malkenes sitter allerede i sentralstyret i Utdanningsforbundet. Han får sterk konkurranse om ledervervet. Thomas Nordgård er fylkesleder i Troms, mens Geir Røsvoll er leder i Trøndelag. De to representerer begge grunnskolen.

Thom Jambak og Terje Vilno representerer videregående skole. Førstnevnte sitter i sentralstyret i Utdanningsforbundet, mens Vilno er møtende vara i sentralstyret og har tidligere ledet Utdanningsforbundet Oslo.

Den eneste kvinnen på listen er Bjørg Melbø, som har vært nestleder i Utdanningsforbundet Østfold og som nå arbeider i sekretariatet i Utdanningsforbundet.

Utdanningsnytt skriver ellers at tre av fire kvinner som ble spurt om å stille til valg, takket nei.

Kan bli nestleder

De seks lederkandidatene har også takket ja til å stå på listen over aktuelle nestledere dersom de ikke skulle sikre seg toppvervet.

Til nestledervervet har også ytterligere tolv andre meldt seg som aktuelle. Disse er Anita Holm Cirotzki, Heidi Granberg, Inger Grødem Haraldsen, Ann Mari Milo Lorentzen, Linn Therese Myhrvold, Bente Ingeborg Myrtveit, og Turid Buan Øfsti, Alexander Fjellestad, Bjørn Sigurd Hjetland, Pål Heide Kielland, Sindre Roska og Leif-Inge Austerheim Westbø.

De ulike fylkesstyrene har frist til 15. september med å nominere til de ulike vervene blant de nevnte kandidatene. Valgkomiteen i Utdanningsforbundet kommer med sin innstilling 9. oktober, før selve valget skal gjennomføres på landsmøtet i november.

Powered by Labrador CMS