Antallet hjemmeboende studenter doblet

Antall hjemmeboende blant Akershus-studentene har økt kraftig. I 2011/12 var 25 prosent av Akershus-studentene som studerte i Oslo hjemmeboere. For ti år siden lå hjemmeboerandelen på 14,6 prosent.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har bevilget 350 millioner kroner til nye studentboliger på landsbasis i år, men de 278 nye boligene som skal bygges i Oslo og Akershus monner lite for de mange studentene fra Akershus som fortsatt bor på gutte- eller jenterommet hjemme.

Sparer boutgifter

Nesten 10.000 studenter fra Akershus studerer i Oslo, og av disse bor 2500 fortsatt hjemme i Follo, Øvre og Nedre Romerike, Asker og Bærum. For ti år siden var det annerledes. Tallet har økt jevnt og trutt de siste ti årene.

— Rundt de store byene velger så mange som mulig å bo hjemme for å spare boligutgifter. Når 65 prosent av studiestøtten går til bolig blir det viktig for mange å kutte boutgiftene for å slippe å jobbe ved siden av studiene, sier nestleder André Almås Christiansen i Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Holder ikke tritt

NSO krever fortgang i bygging av studentboliger både i Oslo og andre steder.

— Det sier seg selv at antallet nye boliger i Oslo ikke er i nærheten av å holde tritt med økningen studenttallet, sier Almås Christiansen.

Overraskende økning

Lånekassen har ingen god forklaring på hvorfor økningen i antall hjemmeboere i Akershus har vært så stor de siste ti årene.

— Andelen er naturlig nok høy i Akershus fordi studenter der har mange studietilbud i nærheten og derfor anledning til å bo hjemme mens de studerer. Men at det har vært  en såpass stor økning i antall hjemmeboere blant Akershus-studenter som studerer i Oslo de siste ti årene er overraskende også for oss, sier kommunikasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen.

Lettere for Oslo-studentene

Mens Akershus-studentene sliter med å få seg bolig i Oslo,  er det lettere for studenter fra Oslo å skaffe seg egen bolig i hovedstaden. Ifølge Lånekassens oversikt bor 11 prosent av studentene fra Oslo som studerer i byen fortsatt hjemme, og det er omtrent samme andel som for ti år siden.

Selv om  10.000 fra Akershus studerer i Oslo, er det omtrent like mange fra dette fylket som studerer ved universiteter og høyskoler i andre deler av landet. Av disse bor naturlig nok ikke så mange hjemme. Beregnet ut fra den totale studentmassen hjemmehørende i Akershus, blir andelen hjemmeboere derfor 13 prosent for 2011/12.

Krever 20 prosents dekning

NSOs studentboligundersøkelse fra 2012 viser at i Oslo og Akershus finnes det nok studentboliger til 13,5 prosent av studentene, eller omtrent det samme som på landsbasis. NSO krever at dekningen kommer opp i 20 prosent.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS