Curt Rice, leder i Komite for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen (Kif-komiteen) har gitt likestillingsråd til Nobelstiftelsen. Foto: Selfie

Rice med råd til Nobelstiftelsen

Noble råd. Curt Rice har vært i Sverige og gitt Nobelstiftelsen råd om hvordan man kan få kjønnsbalanse ved prisutdelingene. Han hadde fire råd, og tror at de kanskje vil se nærmere på tre av dem.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor ved OsloMet — Storbyuniversitetet , var sist fredag invitert til en samling med de svenske nobelkomiteene, sammen med Iris Bohnet fra Harvard. De to var bedt om å komme med råd til hvordan man kan bedre kjønnsbalansen ved prisutdelinger.

Curt Rice, som nettopp har gått inn i en ny periode som leder av Komiteen for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen (Kif-komiteen) her hjemme, har tidligere kritisert at Nobelprisene altfor ofte går til menn.

Samtlige priser bør gå til kvinner et år

Curt Rice hadde med seg fire konkrete forslag til alle nobelkomiteenes medlemmer.

Det ene forslaget var jeg ganske sikker på at de ikke ville gå for, men jeg la det fram vel vitende om at de ville synes det var å gå for langt å gi samtlige priser ett år til kun kvinner.

Curt Rice

— Det ene forslaget var jeg ganske sikker på at de ikke ville gå for, men jeg la det fram vel vitende om at de ville synes det var å gå for langt å gi samtlige priser ett år til kun kvinner, sier Rice til Khrono.

Han peker på at det i mange år har vært kun menn som har fått prisene, sinkludert 2016 og 2017, å hvorfor ikke bare kvinner et år, spør han.

Men både Rice og Bohnet var mest opptatt av nominasjonsprosessene.

Curt Rice sine forslag på nominasjonsprosessen var følgende:

1: Inkluder i brevet som ber om nominasjoner noe a la «Vi oppfordrer spesielt til nominasjoner av personer fra underrepresenterte grupper.»

2: Komitemedlemmene i Nobelkomiteene har rett til å nominere selv. Bruk den.

3: Krev en shortlist med kjønnsbalanse.

Viste til Forskningsrådet

Rice viste til Norges forskningsråd som han mener er et godt eksempel.

— De har jobbet for å få flere kvinner inn i ledelsen ved Sentre for fremragende forskning, Her fortalte jeg om Norges forskningsrådets veldig godt arbeid med å få flere kvinner inn i SFF ledelsen, der de ikke gjorde kjønn til et kriterium, men der de heller «bare» oppfordret folk til å også tenke på det, sier Rice.

Rice viser også til at Iris Bohnet hadde et forslag som gikk ut på å kreve at den som nominerer faktisk må levere hele tre nominasjoner.

— Hun har forsket på dette og kan vise at man får mer mangfold hvis man må velge flere samtidig. Det synes jeg er spennende, sier Rice,og legger til:

— Men nå får vi se om det skjer noen endring, «the proof is in the pudding», som vi sier på engelsk, sier han.

— Men du benyttet ikke samtidig anledningen til å snakke om seksuell trakassering? Den svenske Akademin har vært rammet av #metoo og en «kulturprofil» ble utstengt fra fjorårets Nobelmiddag av samme grunn?

— Jeg har mitt totalle fokus på likestilling/kjønnsbalanse i tildeling av prisene. Jeg ville prøve å få dem til å tenke nytt rundt det, sier Curt Rice. .

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS