Krever penger tilbake fra avgått formann i Studentersamfundet

Hovedstyret i Det Norske Studentersamfund krever at avgått formann Markus Knutsen betaler tilbake penger de mener er urettmessige overføringer. Knutsen selv kaller hovedstyrets håndtering for uprofesjonell.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedstyret i Det Norske Studentersamfund (DNS) i Oslo krever at den nylig avgåtte formannen, Markus Knutsen, betaler tilbake 21.707 kroner som de mener er urettmessige overføringer. 3917 kroner er overføringer som er gjort etter at han gikk av som formann for snart to uker siden.

Ifølge en pressemelding fra Samfundet skal Knutsen også ha utbetalt styrehonorar til seg selv for to tidsperioder han ikke har krav på. 

— Uprofesjonelt

Khrono har lagt fram flere av de konkrete påstandene i pressemeldingen for den nylig avgåtte formann Markus Knutsen og bedt ham kommentere på flere punkter. Han gir oss følgende generelle svar på sms:

«Jeg syns det er uprofesjonelt av det nye styret og slenge slike anklager ut i en pressemelding og stiller spørsmål ved motivet bak. De samme personene har tidligere truet med å spre rykter og det hele virker barnslig. Jeg kommer ikke til å senke meg til deres nivå ved å delta i en drittsnakk-kampanje i media.»

«Økonomisk mislighold»

Pressemeldingen fra Det Norske Studentersamfund om den pågående Knutsen-saken har beveget seg fra det ledelsen tidligere karakteriserte som «økonomiske uregelmessigheter» til tittelen «økonomisk mislighold» i den siste pressemeldingen.

— Hovedstyret vil fortsette å utrede de åpne postene, som per i dag  ser ut til å være mange utlegg til personlig reise, levekostnader og lignende. DNS vil om nødvendig gå rettens vei for å få tilbakebetalt de utestående midlene, sier Simen Flotvik Mathisen, økonomiansvarlig i Det Norske Studentersamfund, ifølge pressemeldingen.

Khrono har spurt nyvalgt formann i DNS, Trygve Haaland, hvor mange åpne poster det er som ennå er «uoppklart» og hvor eventuelle bilag mangler. 

— Vi har fått en god del papirer, som vi går gjennom akkurat nå. Noe av det er bilag, og noe av det er bare betalingsgodkjenninger. Det totale omfanget gjenstår å se, svarer Haaland i en epost.

Dårlige økonomirutiner?

— Hvordan kan Knutsen ha klart å overføre penger til seg selv? Og i tillegg etter at han fratrådte?

— Det ser ut til at Knutsen fikk tilgang til kontoen etter fratredelsen til tidligere daglig leder Thomas Evensen. Vi er i gang med å kartlegge hvilke rutinesvikt som ligger til grunn for dette, skriver han. Tidligere daglig leder Thomas Evensen sluttet i vår. .

— Er det mulig for en formann å betale ut honorar til seg selv? Har Studentersamfundet noen dårlige økonomirutiner her?

— I utgangspunktet skal ikke dette være mulig, og å gjøre det er å utvise grov mangel på skjønn. Vi er som sagt i gang med å kartlegge situasjonen, svarer nytiltrådte formann Haaland. 

Vurderer å gå rettens vei

I pressemeldingen heter det at hovedstyret vurderer å gå rettens vei dersom den avgåtte formann Knutsen ikke betaler  kravet han har fått om tilbakebetaling. 

— Hva er det som gjør at dere ikke har gått rettens vei allerede? 

— I første omgang må vi vurdere om det som har skjedd er straffbart eller bare sterkt kritikkverdig, svarer Haaland i eposten, og han legger til:.

— Vi er mest interessert i å få tilbake utestående kapital, da forbruket har gått hardt utover organisasjonens likviditet, og følgelig vår evne til å skape et tilbud for studentene i byen, skriver han.

Utelukker ikke flere krav

Markus Knutsen trakk seg fra sitt verv som formand den 24. august 2016.  27. august kalte  Organisasjonens kontrollkomité (Desisjonen) Knutsen inn på teppet for å svare for økonomiske avvik i perioden mai til august 2016, heter det i pressemeldingen.

Hovedstyret ved DNS fortsetter å utrede Knutsens økonomiske praksis, og utelukker ikke at det vil bli ettersendt flere krav for urettmessig bruk av organisasjonens midler, heter det videre.

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS