Foto: Støttekomitéen for Vest-Sahara

Seks studenter kastet ut av Vest-Sahara

To ulike grupper med tilsammen seks norske studenter ble lørdag kastet ut okkuperte Vest-Sahara av marokkansk politi.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Internasjonalt ansvarlig i Rød Ungdom, Peder Østring, og hans reisefølge, Sofie Brunvoll, ble lørdag innbragt av politiet i byen El Aaiun i okkuperte Vest-Sahara.

De to er begge studenter på Universitet i Oslo, Brunvoll studerer medievitenskap og Østring går på Latinamerika-studier, og er den ene gruppen av norske studenters om lørdag ble forvist av marokkansk politi.

Det var Støttekomitéen for Vest-Sahara som først meldte om utvisningene.

Ubehagelig møte med politiet

Brunvoll forteller på telefon til Khrono om et ubehagelig møte med marokkansk politi.

Vi spurte mange ganger om en begrunnelse for hvorfor de hentet oss. Og vi spurte om hvor vi skulle, men fikk ikke fornuftige svar på noen av spørsmålene.

Sofie Brunvoll

— De kom og hentet oss ut av et lokalt hjem. De tok passene våre, og dirigerte oss til å kjøre etter dem og ut av Vest-Sahara. De snakket kun arabisk og litt fransk. Det var svært vanskelig å kommunisere med dem, sier Brunvoll.

(Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara)

Brunvoll og Østring (bildet over) reiste til territoriet for å snakke med saharawier om folkeavstemningen som folket har rett på. Deler av territoriet er okkupert av Marokko siden 1975. 

Blir skygget av politiet

De to nordmennene ankom El Aaiun i går kveld, og overnattet på et lokalt hotell. I morges, da de ble tatt av politiet, hadde de møte med en forening for saharawiske kvinner og barn, Saharawi Observatory for Women and Children.

— Vi spurte mange ganger om en begrunnelse for hvorfor de hentet oss. Og vi spurte om hvor vi skulle, men fikk ikke fornuftige svar på noen av spørsmålene, sier Brunvoll.

Da Khrono snakket med de to hadde de det bra og var på vei til den marokkanske hovedstaden Rabat. Der skal de overvære en rettssak mot 25 menneskerettighetsaktivister som skal få saken sin prøvd på nytt. De to planlegger også å møte det marokkanske innenriksdepartementet for å få en forklaring på deportasjonen.

— Vi blir skygget av minst en politibil hele veien, men de gjør oss ikke annet vondt enn at de følger etter oss, sier Brunvoll.

En gruppe på fire også utvist

200 kilometer lenger øst, ved byen Smara, ble ytterligere fire studenter hentet av marokkansk politi og transportert tilbake til Marokko lørdag ettermiddag.

— Det er urettferdig og provoserende å bli utsatt for dette. Man blir sint. Det var veldig klart at politiet ikke ville vi skulle snakke med saharawiene vi skulle besøke, sier Marthe Jæger Tangen, i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon, til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

(Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara)

I tillegg til Tangen og Tvedt, besto gruppen av ytterligere to ungdomspolitikere i Rød Ungdom. De ankom Smara kl. 1400 i dag, 21. januar, med leiebil fra Sør-Marokko. De ble oppsøkt av politiet og fikk passene konfiskert få minutter etter at de ankom. 

Åtte sivile politibiler

— Det var tøft å forlate aktivistene som ønsket å ta oss i sine hjem. En av saharawiene kom bort til oss å sa at det vi opplevde er «den marokkanske okkupasjonens hverdagsansikt», sier hun.

— Vi ble eskortert ut av åtte sivile politibiler med sotete vinduer, forklarer Jor Hjulstad Tvedt i Rød Ungdom.

Ifølge støttekomiteen ønsket de fire å ha samtaler med saharawier om folkeavstemningen og om de to norske selskapene Sea Tank Chartering og Gezina som i disse dager bryter Utenriksdepartementets frarådning mot næringsliv i Vest-Sahara ved å transportere fiskeolje til Frankrike. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS