Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har flere ganger sagt at de også vil heve kravene i norsk og engelsk, uten å spesifisere når denne endringen kommer. Foto: Nicklas Knudsen

Ønsker skjerpede krav også i norsk og engelsk

Høy strykprosent på matteforkurs og ledige plasser på lærerutdanningene landet rundt, skremmer ikke kunnskapsministeren fra å jobbe for høyere karakterkrav i flere fag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vårt mål er å tiltrekke oss de dyktigste elevene til å bli lærerstudenter. Når det blir praktisk mulig, vil vi derfor følge opp med karakterkrav i norsk og engelsk også, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Uniforum.

Ukjent tidsramme

I regjeringserklæringen står det at regjeringen vil «kreve karakteren 4 eller bedre i norsk, matematikk og engelsk for opptak til lærerutdanningen.»

I 2005 innførte regjeringen krav om at søkere til lærerutdanningene måtte ha minimum tre i norsk og matematikk. Fra i høst ble kravet i matematikk skjerpet. Opptakskravet til disse utdanningene er nå minimum karakteren tre i norsk og fire i fellesfaget i matematikk fra videregående opplæring.

— Vi har fått flere kvalifiserte søkere gjennom forkursene, men vi merker oss jo at det var mange som ikke nådde opp. Vi må nå evaluere forkursene for å se hva som kan gjøres bedre neste gang, svarer Isaksen på spørsmål om erfaringene med forkurs i matematikk påvirker ambisjonene om økte karakterkrav i andre fag.

 Vårt mål er å tiltrekke oss de dyktigste elevene til å bli lærerstudenter. Når det blir praktisk mulig, vil vi derfor følge opp med karakterkrav i norsk og engelsk også.

Torbjørn Røe Isaksen

Les mer: 75 prosent strøk på forkurs i matematikk for lærerstudenter

Kunnskapsdepartementet sier at kravene ikke vil bli innført i denne stortingsperioden. Isaksen vil heller ikke garantere at ytterligere krav blir innført om regjeringen vinner valget.

— Det er målet, men det er ikke satt noen dato for når det skal gjøres, sier han. 

Flere fag med karakterkrav fra neste studieår

Fra studieåret 2017/18 innføres det også en forsøksordning med karakterkrav i flere andre utdannelser.

  • Sykepleie ved HiOA: 3 i norsk
  • Journalistikk ved HiOA: 4 i norsk
  • Engelskspråklige bachelorer ved NMBU: 4 i engelsk

I 2014 inviterte Kunnskapsdepartementet utdanningsinstitusjonene til å søke om forsøksordninger med spesielle opptakskrav. Dermed er det HiOA selv som har søkt om og fått innvilget disse kravene.

Sykepleierforbundet vil ha krav om 3

Norsk Sykepleierforbund støtter også forslaget om karakterkrav minimum 3 i norsk, matte og engelsk til opptak ved sykepleierutdanningen, i sitt høringssvar til forskriftsendringen. De anbefaler at ordningen raskt etableres som en permanent ordning ved alle bachelorutdanninger i sykepleie.

Les også forbundsleder Eli Gunhild Bys innlegg: Hvorfor sykepleierne støtter mattekrav

Sykepleierforbundet skriver at «sykepleiere skal dokumentere, veilede og undervise. Gode norskkunnskaper er avgjørende for en sikker og god dialog med pasientene, og gode kunnskaper i matematikk er nødvendig for eksempel for å kunne regne ut hvor mye medisin pasienten skal ha.» Derfor mener de at sykepleierutdanningen også bør ha karakterkrav i matematikk. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS