Denne våren har mange legestudenter frivillig tatt en nasjonal deleksamen, og et stort flertall av dem svarer at de ønsker at ordningen blir obligatorisk og permanent. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Legestudenter sier ja til nasjonal felleseksamen

Nesten 7 av 10 studenter som svarte på en evaluering av testeksamenen oppga at de ønsket en felles nasjonal eksamen i det siste semesteret ved medisinutdanningen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så langt har det vært avviklet nasjonale deleksamener i matematikk i grunnskolelærerutdanningene, anatomi, fysiologi og biokjemi i sykepleierutdanningen og årsregnskap i bachelorutdanningen i revisjon og regnskap.

Dette har vært gjennomført som en forsøksordning, men i midten av september ble det klart at departementet vil gjøre ordningen permanent og at NOKUT får 10 millioner over det nye statsbudsjettet for å gjøre jobben.

Nå kan medisinutdanningen også få en slik eksamen, etter at en prosjektgruppe har gjennomført en testeksamen og latt studenter svare på hvordan de ville sett på en nasjonal, felles eksamen i siste semester. Det er initiert av medisinutdanningene selv.

Nå foreligger evalueringen av prøveprosjektet, skriver Dagens Medisin

Vil ha felles eksamen

Det er gledelig, for første gang i Norge, å se at det ikke er åpenbare indikasjoner på at nivåforskjellen mellom studiestedene er stor.

Jan Frich, UiO

Jan Frich, prosjektleder for pilotprosjektet med nasjonal prøve for medisinstudenter, sier til Dagens Medisin at ambisjonen er å utvikle prøven til en felles nasjonal eksamen på sikt. 

Frich er professor ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo (UiO).

I mars ble testeksamenen gjennomført, og oppmøtet var frivillig. Totalt 319 (83 prosent) av 384 studenter i siste semester ved de fire studiestedene Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø gjennomførte prøven, ifølge evalueringen.  

Rundt halvparten av studentene som gjennomførte svarte på evalueringsskjemaet.

68 prosent svarte at de ønsket at det ble jobbet mot en felles skriftlig, avsluttende eksamen. Studentene anga også at enkelte spørsmål hadde en spesialistorientering og etterlyste et bedre digitalt system for eksamensavvikling.

Anbefaler obligatorisk

I snitt fikk studentene rundt 70 prosent riktige svar på prøven, fra 68,8 prosent til 73,2 prosent ved de ulike institusjonene. I snitt fikk studentene 70 prosent korrekte svar.

Frich sier til Dagens Medisin at han er glad det var små forskjeller mellom resultatene ved de ulike studiestedene.

— Det er gledelig, for første gang i Norge, å se at det ikke er åpenbare indikasjoner på at nivåforskjellen mellom studiestedene er stor – forskjellene var marginale, sier han.

Ifølge avisen har dekanene ved de fire medisinske fakultetene i juni anbefalt at det blir en obligatorisk nasjonal prøve for alle avgangskull av medisinstudenter fra og med våren 2018.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS