Hva gjør man med dem som oppfører seg på en måte som er utenfor normal folkeskikk, spør statssekretær i Kunnskapsedpartementet, Rebekka Borsch. Foto: Tor Farstad

Borsch etterlyser mer folkeskikk

Toleranse. — I den politiske debatten ser man at tendensen man allerede ser ellers i samfunnet blir forsterket: Man snakker ikke til hverandre på en okay måte, mener statssekretær Rebekka Borsch.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Man må anerkjenne også politiske motstandere. Mange mister terskelen for å snakke på en okay måte.

Det sa Rebekka Borsch (V), statssekretær i Kunnskapsdepartementet, under Christiekonferansen, ifølge På Høyden. Professor Toril Moi tok opp blant annet #metoo-kampanjen i sitt innlegg. Men Borsch mener man også må gjøre noe med det hun kalte ordinær trakassering. Nylig vedtok Venstres landsmøte, etter forslag fra Borsch, et vedtak der det heter at «et medlem som trakasserer eller oppfører seg utilbørlig overfor andre medlemmer, kan fratas retten til å inneha tillitsverv i Venstre og retten til å delta på møter».

Hvordan kan man som parti sanksjonere dem som oppfører seg på en måte som er utenfor normal folkeskikk?

Rebekka Borsch (V)

– Hvordan kan man som parti sanksjonere dem som oppfører seg på en måte som er utenfor normal folkeskikk? I noen ytterst få tilfeller er det noen som ikke klarer å avslutte en konflikt, sa Borsch.

Får hatefulle innlegg

Toleranse, som var tema for årets konferanse, kan defineres som evne og vilje til å tåle andres meninger, holdninger og handlinger som man selv ikke aksepteres. Men spørsmålet blir så hvor grensene går. Og hvor går grensene for hva man kan si og ikke? Borsch mener at universiteter og høgskoler, i en tid der mye av debatten foregår i sosiale media, og i en tid der hatytringer og krenkelsesvarsel er vanlige begrep, er viktigere enn noen gang: Utdanningsinstitusjonene må lære unge mennesker å tenke kritisk og samtidig være åpne for andres meninger.

Aldri har behovet for kritisk intellektuelle i offentligheten vært større, sa professor Bernt Hagtvet. Foto: Tor Farstad

Vulgaritet uten grenser

Også professor Bernt Hagtvet er bekymret for den offentlige debatten. I sitt innlegg spurte han blant annet om rasjonalitet og debatt er blitt gammeldags.

Kvaliteten i den offentlige debatten blir stadig dårligere.

Bernt Hagtvet

– Blir det mer og mer offentlig debatt uten et redaksjonelt mellomlegg? Aldri har behovet for kritisk intellektuelle i offentligheten vært større, sa Hagtvet.

Som Toril Moi nevnte han saken med Senterpartimedlemmenes grove melding til partifelle Liv Signe Navarsete.

– Dette viser en vulgaritet uten grenser. Kvaliteten i den offentlige debatten blir stadig dårligere, rasjonalitet og vitenskap er i ferd med å bli utvasket, mener Hagtvet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS