Kvinnelige studenter på amerikanske utdanningsinstitusjon opplever å bli seksuelt trakassert. Illustrasjonsfoto: GGAADD/Flickr

Én av fem kvinnelige studenter har blitt seksuelt trakassert

Undersøkelse. 13 prosent av studenter ved amerikanske utdanningsinstitusjoner har opplevd minst ett tilfelle av seksuell trakassering.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den landsomfattende undersøkelse gjennomført av Association of American Universities viser at 20 prosent av alle kvinnelig studenter har opplevd seksuell trakassering. For menn er tilsvarende tall fem prosent.

Det er en økning fra en lignende undersøkelse organisasjonen gjennomførte i 2015. Det skriver Times Higher Education (ekstern lenke).

Som Khrono har omtalt tidligere har amerikansk akademia vært i stormen etter at #metoo-bevegelsen startet. I 2018 måtte rektor ved Rochester universitet i New York gå av etter strid om håndtering av anklager om seksuell trakassering. 450 akademikere oppfordret til boikott av universitetet og varslere gikk rettens vei etter at en granskingsrapport frikjente ledelsen.

Nå, nesten to år etter de første anklagene kom, er saken fremdeles i rettsystemet.

Les også: Presset fram gransking av seksuell trakassering

Under en tredjedel av kvinnelige studenter anmeldte

I undersøkelsen har totalt 108.000 bachelorstudenter og 74.000 master- og profesjonstudenter svart, hvilket betyr at omtrent 23.600 studenter rapporterte om seksuell trakassering.

Færre enn 30 prosent av kvinnelige studenter som opplevde trakassering, anmeldte forholdet. Tilsvarende tall for menn er enda mer nedslående — kun 18 prosent av mannlige studenter anmeldte til politiet.

Undersøkelsen fant også en økning på tre prosent blant kvinnelige bachelorgradstudenter som hadde opplevd seksuell kontakt uten å gi samtykke fra 2015 til 2019. Tilsvarende sammenligning for master- og profesjonstudenter viste en økning på 2,4 prosent, mens mannlige bachelorgradstudenter så en økning på 1,4 prosent.

Times Higher Education bemerker at kun 21 utdanningsinstitusjoner var med i både 2015-undersøkelsen og i 2019. På disse institusjonene har man ikke sett en økning i seksuell trakassering.

Én av fire studenter har blitt seksuelt trakassert i Norge

I Norge er også tallene nedslående. I forrige Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) ble norske studenter både innenlands og i utlandet for første gang spurt om opplevelser med seksuell trakassering.

Hver fjerde student har blitt utsatt for seksuell trakassering i studietiden. Det tilsvarer 68.000 studenter. Mest utsatt er norske studenter i utlandet. Her svarer en tredjedel at de har opplevd trakassering.

De hyppigst forekommende formene for seksuell trakassering er verbal trakassering og uønsket berøring, klemming eller kyssing, som hver rapporteres av 20 prosent av de kvinnelige (og henholdsvis 4 og 5 prosent av de mannlige) studentene, samt og nærgående blikk eller kroppsbevegelser (rapporteres av 16 prosent av kvinnelige og 2 prosent av mannlige studenter).

Totalt oppgir 4,7 prosent av kvinnelige og 0,4 prosent av mannlige studenter å ha blitt utsatt for voldtekt.

Les alt om seksuell trakassering her

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS